Viola, 94, låtsades gå på bluffen – satte dit bedragare

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Mannen åtalas för att ha lurat äldre på miljontals kronor.

94-åriga Viola Ericsson lät sig inte luras, utan gav igen med samma mynt och lurade bedragaren, vilket Sveriges Radio P4 Göteborg var först med att berätta.

Violas inspelade samtal används nu i rättegången mot den misstänkta bluffläkaren.

En 46-årig man misstänks ha lurat äldre runt om i landet på pengar, genom att ringa upp och utge sig för att vara läkare, skriver Sveriges Radio P4 Göteborg.

I samtalen ska mannen ha sagt att han läst de drabbades journaler, och utifrån dem ordinerat en ny medicin från England. För att få medicinen har seniorerna sedan lurats att föra över sina besparingar till mannen, som är bosatt i London.

Men när han ringde upp Viola Ericsson, 94, gick han bet.

– Jag vet mycket väl hur sjukvården är organiserad. Inte ringer en överläkare från Karolinska och har mina journaler. Jag tycker det var så dumt så, säger Viola Ericsson.

Viola fattade direkt att det inte var någon överläkare från Karolinska i andra änden av luren.
Foto: Privat
Viola fattade direkt att det inte var någon överläkare från Karolinska i andra änden av luren.

94-åringen nöjde sig dock inte med att rädda sitt eget skinn från lurendrejaren.

Hennes listiga tilltag kan nu komma att få stor betydelse i rättegången mot mannen, som åtalas för 78 fall av bedrägerier och bedrägeriförsök.

Viola bestämde sig nämligen för att ge igen med samma mynt, och lura bedragaren.

– Jo, jag spelade med för jag förstod att han ville lura mig. Jag sa att jag har så dåligt minne och inte hade reda på bankkoden, och han talade om exakt hur jag skulle göra. Bara ta ut fem tusen åt gången, och han var så hjälpsam. Men jag tyckte inte att han lät särskilt begåvad. Och så skulle vi talas vid igen och då ringde ju jag polisen.

Polisen kom dit och installerade inspelningsutrustning på Violas telefon. Mannen skulle nämligen komma att ringa flera gånger.

– Nog talade jag med honom en fem, sex gånger. Jag hade riktigt roligt, jag bor på ett äldreboende och det är inte alls speciellt roligt att vara 94. Så det livade upp mig att spela med. Sen kom poliserna hit och tog uppspelningen och gav mig en blomma, och jag tycker det var mycket trevligt.

Viola tvekade inte en sekund inför att försöka sätta dit den misstänkta bedragaren.

– Han skrämde ju inte mig, utan jag tyckte det var rätt roligt och spännande. Jag är väldigt glad och till och med stolt över att jag har lyckats göra någonting. Det var ju väldigt fult gjort och han hade ju lyckats få ganska mycket pengar. Jag tyckte det var roligt att spela, att jag inte hade riktigt reda på mig. Det var första gången i mitt liv som jag försökte spela teater.

Du kanske skulle ha satsat på en skådespelarkarriär?

– Nej jag tror inte att jag har sådana talanger, men då roade det mig att svara med samma mynt. Det var så genomskinligt tycker jag det hela, säger Viola Ericsson och skrattar.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.