Noa, 17, ingrep och hjälpte gråtande kvinnan på bussen

Vinnare av priset Ungt Kurage 2020

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

KIVIK. När Noa Al-Nehlaoui upptäckte en gråtande kvinna och hennes två små barn tvekade han inte att agera.
Han ringde själv upp Migrationsverket för att lösa situationen.
– Jag tänkte att jag skulle göra allt jag kunde för att hjälpa henne, säger han.

Noa Al-Nehlaoui är en av fem vinnare av Ungt Kurage 2020.
Foto: Katarina Höök, TT Nyhetsbyrån
Noa Al-Nehlaoui är en av fem vinnare av Ungt Kurage 2020.

På en bussresa till Kristianstad med klassen förra våren uppmärksammade Noa Al-Nehlaoui, 17, att en kvinnlig medpassagerare inte verkade må bra. Hon satt tillsammans med sina två små barn och alla tre grät otröstligt.

– Jag såg direkt att det var något som inte stod rätt till så jag och en tjej från min klass gick fram till henne och barnen.

Kvinnan som kom från Syrien berättade för klasskamraten, som talade arabiska, att hon skulle komma försent till sitt möte på Migrationsverket och riskerade att bli utvisad. Bussen de åkte var så pass försenad att hon skulle missa sin anslutningsbuss.

– Jag har själv släktingar som kommer från Syrien och förstod hur viktigt det var för henne och barnen att få stanna här. Så jag tänkte att jag måste agera.

Noa Al-Nehlaoui slog upp numret till Migrationsverket och ringde dem från sin mobiltelefon.

– Jag förklarade att vi var tillsammans med kvinnan och att bussen var väldigt försenad. Jag sa att det var viktigt att de väntade in henne istället för att ställa in mötet.

Noa blev bollad mellan olika handläggare på Migrationsverket, och till slut kom han till en chef som bekräftade att de skulle vänta in kvinnan.

– Jag var hela tiden inställd på att jag skulle ge kvinnan ett positivt besked. Jag tänkte att jag inte kunde ge mig förrän det var löst.

Självklarhet att agera

När bussen väl kom fram till Kristianstad hade Noa och hans klasskompisar förbeställt en taxi som väntade på henne och barnen.

– Jag hjälpte till att bära barnen från busshållplatsen till taxin. Sen hjälptes jag och en klasskamrat åt att betala för taxiresan till Migrationsverket.

Noa vet inte hur det gick för kvinnan på Migrationsverket, men han tror och hoppas att hon och hennes två barn fick stanna i Sverige.

– Jag har tänkt på henne och barnen, och det vore fint att få veta hur de har det och om de mår bra.

Noa Al-Nehlaoui går i dag andra året på gymnasiet och det var en av hans lärare som nominerade honom till priset Ungt Kurage hos Raoul Wallenberg Academy. För Noa är civilkurage något självklart.

– Även om man inte ens pratar samma språk så kan man hjälpa personen. Jag är själv en känslomänniska, och om jag ser något som inte känns bra då ingriper jag och ser om jag kan hjälpa till.

I dag är det klart att Nia är en av fem vinnare av priset Ungt Kurage 2020.

– Jag känner mig självklart väldigt hedrad och stolt. Men framför allt är jag glad för att jag faktiskt kunde hjälpa till i den där situationen. Det betyder mycket att veta att man gjort skillnad för en annan människa, säger han.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.