Anonyme Gunnar gav vårdpersonalen 3 000 tulpaner

Av:

Publicerad:

STOCKHOLM. Blombud med tusentals tulpaner skickades till vårdpersonal på flera sjukhus runt om i Stockholm.
Den hemliga beundraren är en 73-årig man.
– De som kämpar mot covid-19 inom sjukvården gör ett oerhört viktigt jobb och jag vill göra vad jag kan för att visa min uppskattning, säger han.

Vårdpersonalen på Covid-IVA på Södertälje sjukhus är några av de som blivit överraskade av anonyme ”Gunnar” som hittat ett alldeles speciellt sätt att hylla vårdpersonalen. Plötsligt en dag stod 50 buketter och väntade utanför avdelningen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har sex olika vårdenheter runt om i Stockholm fått leveranser av buketter och totalt handlar det om 3000 tulpaner. Givaren är en 73-årig man från Huddinge.

– Jag vill inte att du skriver ut mitt namn i tidningen. Däremot är det kul att du skriver om det här så att fler kanske kan ta efter och göra samma sak. Vårdpersonalen behöver all uppskattning, säger mannen när Aftonbladet får tag på honom.

Tre anställda på IVA i Södertälje som fick ta emot varsin bukett av anonyma Gunnar.
Foto: Privat
Tre anställda på IVA i Södertälje som fick ta emot varsin bukett av anonyma Gunnar.

Under sitt arbetsliv handlade Gunnar med just blommor, och det var därför han kom på idén. Han visste också hur man skulle gå till väga för att få köpa in blommorna till grossistpris.

– Jag kontaktade mitt gamla inköpsställe på Ekerö och bad att få köpa 3 000 tulpaner därifrån. Det blev 7 200 kronor och då fick jag dessutom 300 påskliljor gratis att dela ut vid påsk.

Blommorna har ”Gunnar” kört ut på egen hand och lämnat till sjukhusen, och till en hemtjänstenhet.

– Jag tillhör själv riskgrupp så jag är väldigt försiktig. Samtidigt är jag glad att det här ger mig någonting att göra.

Foto: Privat
”Gunnar” som gett bort blombud med 3000 tulpaner och hundratals påskliljor vill vara anonym.

Första gången på 50 år

På Alverbäcks blommor på Ekerö utanför Stockholm blev man förvånad när den 73-årige mannen hörde av sig och sa att han ville köpa 3000 tulpaner.

– Vi brukar ju inte sälja till privatpersoner men han berättade att han skulle ge blommorna till vårdpersonal och det är ju väldigt fint, säger Håkan Alverbäck.

Blomsterinköpen gjordes vid påsk mitt under tulpansäsongen.

– Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare, det här är unikt. Vi som företag brukar skänka blommor till vårdinrättningar men att en privatperson kommer och betalar ur egen ficka har vi aldrig varit med om. Det är första gången på 50 år.

”Gunnar” rekommenderar fler att göra samma sak.

– Man behöver ju inte köpa så mycket blommor som jag har gjort. Men jag tror att många skulle ha råd att köpa blommor för att visa vårdpersonalen sin uppskattning. Det är de värda, säger han.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.