Stjärnans skarpa kritik: ”Jag kan inte förstå”

Robert Berghs hårda ord mot Daniel Redén i Propulsion-gate

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Robert Bergh ger sig in i debatten om Propulsion-utredningen.
Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD
Robert Bergh ger sig in i debatten om Propulsion-utredningen.

Stjänhästen Propulsions alla resultat stryks efter att hästen tävlat nervsnittad i Sverige.

Nu riktar stjärntränaren Robert Bergh skarp kritik mot Propulsions tränare Daniel Redén i sin krönika i Expressen.

– Det är en stor skandal, men det håller på att bli en större skandal, säger Bergh till Trav365.

Förra torsdagen presenterade Svensk Travsport sin interna och externa utredning gällande ärendet med Propulsion. Då uppgav förbundet att Propulsion nervsnittades i USA 2015 och har tävlat otillåtet i Sverige.

Alla stjärnhästens resultat stryks och Stall Zet ska betala tillbaka 26,3 miljoner kronor till andra hästägare.

Reaktionerna från trav-Sverige lät inte vänta på sig.

– Självklart var det helt givet att resultaten skulle strykas då han aldrig borde blivit intagen i Sverige, sa bland annat Lutfi Kolgjini till Trav365.

– Jag har ju alltid tyckt att ST (Svensk Travsport) skött sig jävligt dåligt. Alla bara kör sitt race och på dagens presskonferens fick jag den känslan ytterligare påstruken. Jag kan samtidigt tycka att det är märkligt att ingen ägare, tränare eller någon annan lyckats hitta de där två raderna på dokumentet. Jag har lite svårt att ta in det om jag ska vara ärlig. I övrigt var det väl väntat att resultaten skulle strykas, sa Robert Bergh till Trav365.

”Strategin den motsatta”

Nu riktar stjärntränaren och kusken Robert Bergh skarp kritik mot tränaren Daniel Redén i ärendet med Propulsion i sin krönika i Expressen.

”Framgångsrik och populär har Daniel Redén blivit sedan han tog över Stall Zet. Framgångarna som tränare har varit mycket stora och segrarna avlöst varandra.

En folklig popularitet har även vuxit genom att vara tillgänglig och öppen för media. Men sedan Propulsion-bomben briserade har mediastrategin plötsligt varit den rakt motsatta”, skriver Robert Bergh.

”Förklara vad som hänt”

Han menar att många frågor saknar svar, bland annat vad Daniel Redén gjorde när Svensk Travsport konfronterade honom med uppgifterna om att Propulsion uppgavs nervsnittad och förklarar vidare att Daniel Redén som tränare och vd bär ansvaret som hästens ägare.

”Därför kan jag inte förstå hur det inträffade ska kunna vara ST:s fel. Jag rent av häpnar över de som vill lägga skulden på förbundet”., skriver Bergh.

”Går inte att få fast en jäkel”

För Trav365 utvecklar Bergh sina tankar om fallet:

– Jag skriver ju inte så där för att jag har dåligt humör eller personliga problem mot varken någon på ST eller mot Daniel Redén, men det är en helhetsbild som jag är frustrerad över. Folk utifrån börjar bli tveksamma till travsporten. Det är konstigt, så fort vi har något case vad gäller något riktigt fult, då ska vi alltid skylla på någon dålig paragraf eller på ett reglemente, det går ju inte att få fast en jäkel.

– Nu gäller ju lite vett och etikett från Redén, han får gå ut och berätta vad som hänt.

Ja, vad tycker du ska hända?

– Få ner Redén i en tv-soffa där han får berätta hur oskyldig han är. Det finns ju material nu. Han kan ju börja därifrån, så får vi snöbollen i rullning. Han har ju vetat om ryktena om nervsnittningen länge nu, vad har han gjort under den tiden? Något måste han väl ha gjort? Men det är dags att berätta det nu också! Det är en stor skandal, men den håller på att bli ännu större.

I USA är FBI inblandade en i en ihärdig jakt på dopare inom travsporten. Bergh utesluter inte att det är rätt väg att gå även i Sverige i allmänhet, men i det här fallet i synnerhet.

– FBI gör ett grymt jobb i USA. Om ST tog hjälp av polis kanske vi skulle vi igång en rejäl snöboll här också som kan rulla., säger Robert Bergh till Trav365.

Trav365 söker Daniel Redén.

Publicerad:

LÄS VIDARE