Efter jätteskandalen – stjärnan flyttas till USA

Propulsion lämnar Daniel Redén: ”Mitt livs häst”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Daniel Redén och Propulsion.
Foto: TR BILD
Daniel Redén och Propulsion.

Superhästen Propulsion har bekräftats nervsnittad och har olovligen tävlat och vunnit flertalet storlopp i Sverige sedan 2015.

Nu ska stjärnan lämna sin tränare Daniel Redéns gård utanför Enköping – och stå som avelshingst i USA.

”Det är en stor möjlighet för amerikanska uppfödare”, säger tränaren i ett pressmeddelande som standardbred.ca publicerat.

Förra torsdagen presenterade Svensk Travsport sin interna- och externa utredning gällande ärendet med Propulsion. Då uppgav förbundet att Propulsion nervsnittades i USA 2015 och har tävlat otillåtet i Sverige.

Alla stjärnhästens resultat stryks och Stall Zet ska betala tillbaka 26,3 miljoner kronor till andra hästägare.

Nu har Svensk Travsports Ansvarsnämnd fått ta del av utredningen och ska inom någon månad komma med en dom mot tränaren Daniel Redén. Man kommer inte att yrka på uppsåt.

”Är på en egen nivå”

Nu kommer nyheten att superhästen Propulsion som alltså varit i Sverige sedan 2015 lämnar Daniel Redén och Sverige.

År 2021 kommer han att stallas upp som avelshingst på Deo Volannte Farms i New Jersey.

”Jag har haft möjligheten att träna en del topphästar, men det är ingen som är nära Propulsion. Han är på en egen nivå och han är mitt livs häst. Efter att ha sett hans första föl så är jag säker på att han blir en champion i aveln också. Det är en stor möjlighet för amerikanska uppfödare”, säger Daniel Redén i ett pressmeddelandet som standarbred.ca publicerade under fredagskvällen, svensk tid.

”Enastående jobb”

Förre fotbollsstjärnan Johan Arneng är avelsansvarig för Stall Zet, där Daniel Redén är tränare.

”Jag har samarbetat med Deo Volente Farms i flera år. De har gjort ett enastående jobb på Trixton och av den anledningen är jag mycket säker på deras förmåga att få framgång med Propulsion, säger Johan Arneng på Brixton Medical”.

Propulsion har redan börjat verka i aveln, i Sverige, och avkommorna kommer att godkännas, trots den skandal som nu uppdagats.

Men från och med nu är inte stjärnhästen godkänd att verka i svensk avel, därmed flyttar hästens ägare, Stall Zet, honom till USA.

”Vi stöttar Stall Zet's ansträngningar och jag kan inte vänta till den dagen när Propulsion är friad och han blir en segrare”, säger Sue Agopian, delägare i Deo Volente Farms, i pressmeddelandet.

”Mår dåligt över det här”

Propulsion nervsnittades i USA 2015, innan Daniel Redén och Stall Zet köpte honom till Sverige. I USA är ingreppet tillåtet även i tävling, men det är förbjudet i Sverige. Någon information om att Propulsion var nervsnittad fanns inte när hästen köptes – och transporterades till Sverige.

Efter att Svensk Travsport gick ut med bekräftelsen att Propulsion är nervsnittad har Daniel Redén inte uttalat sig i media.

”Hoppas ni har förståelse att jag vill landa i allt som hände idag och jag har ingen ork att lämna kommentarer”, skrev Daniel Redén på Instagram.

– Han mår dåligt över det här, har hans juridiska ombud Jesper Arvenberg sagt tidigare till Trav365.

Publicerad:

LÄS VIDARE