Mejla

Michael Carlsson

Lär ha uppvisning – vinner om han är frisk

Carlssons V75-analys lopp för lopp • Systemet söndagen den 27 september

Publicerad:
Uppdaterad:
Björn Goop och Ecurie D. är en given V75-spik.
Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Björn Goop och Ecurie D. är en given V75-spik.

Det är toppsport även i söndagens V75 på Solvalla.

Fenomenet Ecurie D. lär ha en ny uppvisning och förlorar inte om han är frisk.

Men det är flera öppna lopp i övrigt och jag har hittat ett par riktigt roliga smällkarameller som kan få upp utdelningen.


ANNONS: Här kan du rygga Sportbladet-experternas andelssystem på V75 i dag. [Extern länk]


Kriteriehelgen fortsätter på Solvalla med V75 under söndagen. Det är återigen kanonfina tävlingar med flertalet världsstjärnor i startlistorna. Finalen i STL Open i Gulddivisionen med 750 000 kronor till vinnaren har lockat flera elitloppshästar. Och i uttagningsloppen till Grand Prx de I’UET får vi se flera av landets bästa fyraåringar göra upp om finalplatserna i Europaderbyt i Paris. Snackhästen nummer ett är givetvis Ecurie D. som bara har förlorat en gång, och då krävdes det bakspår och positionsproblem i debuten mot eliten för att fyraåringen inte skulle hinna fram till seger i Hugo Åbergs. Senast bollade han på nytt med konkurrenterna och Björn Goop satt nästan och skrattade över upploppet när Ecurie D. retfullt enkelt bara lekte sig till en ny seger. 

Tränaren Frode Hamre är fortsatt helt lyrisk över hur hästen känns och man kan förstå att ägarna tog chansen att köpa in sig till Europaderbyt genom att betala 20 000 euro i avgift (var ej anmäld från början). Det väntar nämligen 200 000 euro i finalen och dessa torde vara vikta för den fantastiska undantagshästen om han är vid sunda vätskor.

Spiken är klar således i V75-2 men det finns flera öppna lopp i övrigt och jag nöjer mig med ett singelstreck på systemet. Vi tar det i tur och ordning och inleder med ett härligt race i Stoeliten som V75-1. Där möts toppston som Mellby Free, smällfin vid segern mot hingstarna i Gulddivisionen senast, Racing Brodda, Hevin Boko och Une Etoile Gar. Jag streckar dessa fyra på systemet och vurmar för Nurmos duo där Hevin Boko har knallform just nu och vann med krafter sparade senast och kusken Mika Forss fick fulla linor när han ryckte ner det norska huvudlaget mitt på upploppet. Stallkamraten Une Etoile Gar har haft svårt att leva upp till fjolåret och har letat efter formen hela sommaren. Men insatsen senast skvallrar om att den är kraftigt på gång. För det var en superbra avslutning som stoet gick ute i tredjespår fram till andraplatsen bakom Hevin Boko. Klockan visade på 1.08,9 sista varvet och 1.07,2 sista 600 metrarna ute i spåren. Det känns som att Une Etoile Gar vinner när som helst och skulle det klaffa med tempo och positioner här är det inte omöjligt.

Dubblar systemet

V75-3 är det andra uttagningsloppet till Europaderbyt med Aetos Kronos som favorit. Han avslutade rasande fort till tredjeplatsen i Svenskt Travderby efter att ha varit positionsförloraren i inledningen och fått backa sist. Nu är det innerspår och han lär knappast försvara någon ledning, även om hästen sägs kunna öppna bättre än han har fått visa. Det är dock ett litet fält och Magnus Djuse lär dra i högertömmen så snabbt som möjligt och hitta ut. Det kan sämst bli fjärde par utvändigt och därifrån är Aetos Kronos självklart så bra att han kan speeda ner hela gänget.

Men jag dubblar systemet med Guzz Mearas som är favorit att ta ledningen. Han stretade emot berömvärt som målfotoslagen tvåa i försöket till derbyt mot självaste Hail Mary. Han fick sedan spår tolv i finalen och fullföljde bra till en femteplats ute i spåren under slutvarvet. Kommer Guzz Mearas till ledningen här och får bestämma en bit är det inte säkert att Aetos Kronos hinner på honom till slut.


ANNONS: Här kan du rygga Sportbladet-experternas andelssystem på V75 i dag. [Extern länk]


Öppet på förhand

V75-4 är ett öppet långlopp och det blir sju streck på systemet. Favorit är Brunello Hall som återkom efter ett uppehåll senast och gick bra som fyra då i V75 efter galopp. Hade innan dess två raka segrar men står byngligt till nu med spår åtta på tillägg. Jag vill istället varna för Calypso Coffee som står perfekt till med innerspår på startvolten. Hästen har vunnit fyra lopp på nio starter i år och var förkrossande överlägsen vid senaste besöket på svensk mark på Axevalla. Då kördes hästen fram i dödens och bara lämnade de andra med typ halva upploppet. Fick ett tufft lopp senast hemma i Norge men gick då inte med optimal balans heller och nu blir det precis som näst senast barfota bak. Ole Johan Östre har firat fina framgångar här tidigare och kan mycket väl ha vinnaren här.

V75-5 är ett lärlingslopp som också är öppet på förhand och där favoriten Aura S.L. står bökigt till med spår 14. Har förvisso bra form och har gått snabba avslutningar i de senaste loppen och har Magnus A Djuse i vagnen. Men det krävs en hel del för att stoet ska hinna fram efter att ha rundat hela fältet ute i spåren. Jag vill varna för skrällen Gigaro Am som står betydligt bättre till med spår två bakom bilen och har en duktig kusk bakom sig i Victor Rosleff. Gigaro Am är härdad i flera tuffa V75-lopp och kliver nu ner lite i klass. Satt fast med krafter kvar senast och tränaren Robert Bergh vurmar för sin häst som kan vinna när som helst.

Missle Hill, Double Exposure och Milligan’s School gör upp i STL Open med 750 000 kronor till vinnaren. Double Exposure var inte som bäst i Helsingfors (resa och tung bana) men var ändå nära att vinna Finlandia-Ajo. Är hon lika dunderfin som vid segern i Hugo Åbergs blir det inte lätt för konkurrenterna. Missle Hill och Milligan’s School möttes senast och då vann den förstnämnde i ett taktiklopp över kort distans. Nu är det halvvarvet längre vilket gynnar Milligan’s School som är en stenhård häst i absolut toppform. Han har varit igång och tävlat sedan han var två år och gör nu karriärens 98:e start som sjuåring och han har vunnit tio lopp i Gulddivisionen de senaste två åren. Svårslaget. 

Fick allt serverat senast

V75-avslutningen är Walter Lundbergs Memorial och i fjol vann Viking Brodde det här loppet på nytt världsrekord, 1.14,0 över 3160 meter. Det kan mycket väl bli en ny fullträff för tränaren Timo Nurmos och nu genom Danilo Brick som har övertygat i två raka segrar, förvisso i enklare gäng, men med krafter kvar. Han har matchats mot den här uppgiften och står perfekt till på startvolten med spår två. Jorma Kontio kommer att köra för vinst och Danilo Brick är en mycket kapabel häst som kvalade in till Kriteriet via en andraplats i försöket bakom Campo Bahia. Det är inte lätt för tilläggshästarna att kliva runt alla ute i spåren på slutvarvet. Jag bjuder på favoriten Ble du Gers ifall den vinner då han står svårt till med 60 meters tillägg. Fick allt serverat i halsen senast i Norge och avgjorde pliktskyldigt men jag läste nu att Frode Hamre nästan ångrar att han anmälde till det här loppet. Hästen har ingen lätt uppgift framför sig och är sårbar som favorit.

En riktig rysare att se upp med är Digital Science som nu har ett lopp i kroppen efter ett fem månader långt uppehåll. Han avslutade då bra ute i spåren som fyra från sina tillägg och torde gå framåt kraftigt med den genomköraren i sig. Står även han intressant till med spår tre på startvolten och tränaren Robert Bergh varnar för att hans häst kan skrälla.


ANNONS: Här kan du rygga Sportbladet-experternas andelssystem på V75 i dag. [Extern länk]


Michael Carlssons V75-system

V75-1: 2–5–4–10 (9–6)

V75-2: 3 Ecurie D. (1–4)

V75-3: 1–2 (5–4)

V75-4: 1–9–8–11–4–7–14 (15–10)

V75-5: 14–8–2–9–3–5–13–12 (10–1)

V75-6: 7–9–4 (10–3)

V75-7: 2–9–3 (15–11)

Systemet är på 4032 rader / 2016 kronor.

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE