Mejla

Michael Carlsson

Dags att ikläda sig den gula derbykavajen igen

Carlsson synar lopp för lopp på V75 • Söndagen den 6 september

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Tr Bild

Han har vunnit Svenskt Travderby tre gånger tidigare – senast för 17 år sedan.

Nu tror jag det är dags igen för Robert Bergh att ikläda sig den gula derbykavajen.

Han har valt rätt häst i finalen och vinner med Hail Mary.


ANNONS: Nu kan du spela med Sportbladets experter på V75 - gå med i laget här [Extern länk]


Det har blivit dags för travsportens blå band, ett av de riktigt tunga klassiska loppen man kan vinna, Svenskt Travderby. Ett anrikt och traditionsfyllt lopp och det sägs att en derbyvinnare aldrig blir bortglömd. En kille som vet hur man vinner landets största lopp för fyraåriga hästar är Robert Bergh. Han har vunnit derbyt tre gånger tidigare. Det började med Remington Crown 1997 och fyra år senare styrde han in Hilda Zonett till seger. Båda dessa derbytriumferna var spektakulära då både Remington Crown och Hilda Zonett galopperade kort efter start – men kom ändå farande via ett virvlande upplopp och hann fram till seger. År 2003 var det dags igen när Tsar d'Inverne vann under ett galet stort mediauppbåd, eftersom en viss Peter "Foppa" Forsberg ägde hästen. Nu tror jag det är dags igen för Robert Bergh att på nytt skriva in sig i historieböckerna. I fjol höstas inför Kriteriet tippade och spikade jag Power i den här krönikan och menade att det nu var dags för Bergh att återigen vinna treåringarnas största lopp, då det var 19 år sen senast. Power är med i Svenskt Travderby och var en av tre imponerande försöksvinnare då "Berghan" var kung när uttagningsloppen avgjordes. Jag hade feeling att Robert skulle välja att köra Hail Mary i finalen och fick också rätt. Jag gjorde en längre intervju för Kanal 75:s räkning med succétränaren i veckan och Bergh sa till mig att så här hett har det inte varit för honom inför derbyt på många år. Han sa att han inte har haft samma känsla för att vinna sedan Tsar d'Inverne vann för 17 år sedan.

Jag har väldigt bra tro på att han får rätt och att det blir Hail Mary som vinner Svenskt Travderby. Segermaskinen har utvecklats kolossalt det senaste året och radat upp imponerande toppinsatser. Han avgjorde uttagningsloppet från dödens, och slog mest av på takten i lite "nonchalant stil", som Per Lennartsson uttryckte det, efter att hästen kopplat greppet inne på upploppet och tyckte att det var klart. Även om det blev stenhårt i mål så fanns det krafter kvar. 

Bergh fick välja startspår först vid spårlottningen till finalen och valde bricka ett. Hästen har haft det tre gånger tidigare och tagit ledningen och självklart är det spets som Bergh är ute efter. Hotet från början är startsnabba Usain Töll en bit ut i banan men är det någon man kan lita på i storloppssammanhang så är det Robert Bergh. En mer fräck, orädd och oberäknelig kusk får man leta efter och jag litar på att han fixar biffen på något vis och får hänga på Hail Mary lagerkransen efteråt.

Svenskt Travderby är som vanligt ett superlopp och trots kanoner som Don Fanucci Zet, Power, Aetos Kronos, står jag fast vid min tro och spikar Hail Mary.

Flera godbitar

Söndagens V75 innehåller flera sportsliga godbitar, som bland annat finalen i Derbystoet. Men vi tar avdelningarna i kronologisk ordning. I V75-inledningen blir Arden Wise As berättigad storfavorit efter två övertygande insatser i sin nya regi Björn Goop. Efter segern näst senast följde hästen upp med en stark prestation som tvåa i V75 gången efter bakom Viscount. Han har normalt toppchans att krossa det här gänget. 

Jag var först inne på att spika men sedan hörde jag Robert Bergh berätta att man kan glömma den senaste starten med Junior Band som då knappt gick framåt i loppet när man körde honom med öppet huvudlag. Nu blir det återigen skygglappar som tidigare och en Junior Band i spets kan innebära seger, om det blir "kludd" för Arden Wise As på tillägg. Berghs budskap var att "släpp inte min häst ännu efter insatsen senast".

Knowledge'Em är favorit i V75-2 efter att ha varit ute i ett derbykval senast, utan att lyckas kvala in. Han fullföljde godkänt ute i spåren genom slutkurvan som femma och kliver nu ner i klass. Har dessutom ett bättre läge än senast och från spår fem lär Christoffer Eriksson köra offensivt. Men hästen är bara en av flera som kan vinna här och det blir sex streck på systemet. Zucchero Roc har hög kapacitet men bara galopperat hos Björn Goop. Kan runda samtliga om han sköter sig trots läget. Och en jätteskräll kan Global Action vara som satt fast med krafter kvar i ett derbyförsök senast.

Finalen i Derbystoet ser ut att bli en uppgörelse mellan de båda stallkamraterna Diana Zet och Milady Grace. Daniel Redén har nästintill sopat rent i storloppen i år och har en mycket bra chans att ta hem en ny miljontitel. Kullens drottning är otvivelaktigt Diana Zet som efter segern i Svenskt TravOaks i fjol har vunnit både Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet i år. Fantastiskt. Men det ska bli kul att se vad Milady Grace kan åstadkomma då hon såg läcker ut i sitt försök när Örjan Kihlström reglerade konkurrenterna från dödens och behövde aldrig dra det norska huvudlaget. 

Robert Bergh har med Mellby Harissa som i år har utvecklats från att ha varit en tungflåsad och knubbig märr som treåring har hon nu blivit en elegant och långbent dam som passar på catwalken, för att citera Berghs beskrivning av henne. Han valde innerspår för startsnabba Mellby Harissa som höll undan knappt mot American Hill i försöket. Jag väljer även att strecka American Hill då det skiljer våldsamt mycket i spelprocent mellan henne och Mellby Harissa. Blott två procent är alldeles för lite på American Hill som höll riktigt bra från dödens i försöket och som nu ska tävla med rycktussar för första gången.

Kan hålla undan från ledningen

Den fjärde avdelningen är ett lite halvlurigt stolopp över kort distans. Jag väljer att ge tipsettan till lägesgynnade och startsnabba Strangerinthenight som satt fast med krafter kvar senast. Från innerspår är det ledningen som gäller och det är inte omöjligt att hon kan hålla undan för Magnus A Djuse, trots att det är tuffa konkurrenter på tillägg. Av dessa vill jag lyfta fram Mily, som satt fast med krafter kvar senast, och Aura S.L. som flög fram över upploppet senast i en sylvass spurt som tvåa.

K.G.Bertmarks Minne, även kallat "Amatörernas Elitlopp" är V75-5 och där blir Unoicsdue Gnafa storfavorit. Detta trots att hästen klappade igenom senast som storfavorit men var inte frisk den dagen. Han har imponerat i starterna innan och är såklart fit for fight nu igen eftersom Goop har anmält honom. Hästen har ett bra läge, är startsnabb och har en mycket rutinerad och säker kusk i Håkan B Johansson. Är Unoicsdue Gnafa vid sunda vätskor har han toppchans.

Främsta motbuden är den tyske segermaskinen Larsson, som har vunnit sju lopp på åtta starter i år i Tyskland och i Danmark, samt Caligula som avslutade bra i comebacken senast och det var första starten på nästan ett år. Det är rimligt att tro att Caligula går framåt med loppet i kroppen och från innerspåret får han en fin resa av rutinerade Ingvar Nyberg.

Bucks To Burn är favorit i V75-avslutningen och han står verkligen på tur för en seger efter flera tappra insatser. Senast stretade han emot i det längsta i gulddivisionen men fick kapitulera precis före mål mot Mindyourvalue W.F. Min vinnare i loppet är dock Pastor Power som är en riktig kämpe och säkerheten själv. Efter att ha skrällvunnit sitt V75-försök från spår tolv ledde han runt om i finalen och vägrade ge sig över upploppet trots att han blev tufft utmanad både invändigt och utvändigt till slut. Pastor Power är startsnabb och från spår två har Peter Untersteiner siktet inställt på ledningen. Det kan mycket väl vara spets och slut på "Pastorn" igen.

Jag streckar även Night Brodde som har rygg på Pastor Power och bör få en fin resa därifrån. Night Brodde är härdad i tuffa V75-lopp under året där han har gjort det bra och senast spurtade han hem ett billigt lopp på Solvalla och var helt ensam på banan. Då gick hästen i vanlig vagn men nu åker jänkarvagnen på igen och han kan mycket väl bli farlig.

Michael Carlssons V75-system

V75-1: 4–3 (6–10)

V75-2: 5–12–8–6–2–10 (4–7)

V75-3: 3–4–1–7 (10–5)

V75-4: 1–6–8–11–9–7 (3–13)

V75-5: 3–6–1 (4–2)

V75-6: 1 Hail Mary (8–5)

V75-7: 2–5–9 (10–3)

Systemet är på 2592 rader / 1296 kronor.


ANNONS: Nu kan du spela med Sportbladets experter på V75 - gå med i laget här [Extern länk]


Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN