Mejla

Michael Carlsson

Hästen har knallform – en dunderspik på V75

Carlsson synar lopp för lopp på V75 • Söndagen den 25 oktober på Solvalla

Publicerad:
Uppdaterad:
Rikard N Skoglund och Ghostintheshell spikas på V75.
Foto: MIKAEL ROSENQUIST, LARS JAKOBSSON/TR BILD
Rikard N Skoglund och Ghostintheshell spikas på V75.

Högklassiga race med semifinaler i Breeders Crown på programmet i dag.

Stora delar av kulltoppen är på plats och spiken är en häst som gjorde en brutal insats senast.

Ghostintheshell har knallform och jag tror inte ens att spår åtta kan fälla det här vindsnabba stoet.


ANNONS: Nu har du möjlighet att rygga Sportbladets experter på V75. Här kan du gå med i andelslaget. [Extern länk]


Det är V75 även i dag och Solvalla är värd för riktiga topptävlingar. Både kriterievinnaren Brambling och derbyvinnaren Hail Mary är på plats (den senare utanför V75) och det är ruskigt fin sport rakt igenom.

Värt att tänka på som man alltid påtalar när vi snart går in i november är att säsongen har varit lång för många av hästarna och det kan mycket väl komma en dipp och formtapp på sina håll. Samtidigt som det kommer någon som inte har varit varit med i de stora slagen, som har smugit under radarn, och som nu kan slå till i säsongens slutskede.

Ett säkert lås

V75-1: Selected News är favorit i den inledande avdelningen och hästen har gjort det mycket bra i år med jämna och säkra insatser. Efter två raka segrar satt han fast med krafter kvar i kriteriekvalet näst senast och gången efter avslutade han med ett 1.11-varv till slut men kunde inte nå fram till Mister Hercules som fått bestämma i ledningen. Formen sitter där fortfarande och han kan mycket väl vinna.

Revelation var bäst i kullen i fjol när han vann Svensk Uppfödningslöpning. Började bra i år med ett par segrar och gör nu en intressant debut för Robert Bergh. Hon har varit hos sin nya tränare i en månad och testades i ett banjobb i måndags vilket var till belåtenhet.

V75-2: Mascate Match har imponerat stort och radat upp tolv raka segrar. Hon har vunnit det finska Derbyt och det finska Stochampionatet i höst och varit outstanding. Pekka Korpis segermaskin är startsnabb, har ett perfekt läge och lär leda loppet länge här. Skulle nummer 13 bli ett otursnummer i segerjakten kan det vara Milady Grace som spräcker sviten. Hon har verkligen höjt sig och hittat stilen hos Daniel Redén och efter andraplatsen i Derbystoet (från dödens) satt hon fast med alla krafter sparade senast efter att ha blivit nedtryckt på innerspåret.

Är stark och tuff och tål att göra en del själv. Jag dubblar med henne och det känns som ett säkert lås.

V75-3: Kriterievinnaren Brambling är favorit och visar han upp samma startsnabbhet som senast och är i samma form kanske han kan blåsa till ledningen och spåra runt om.

Elegant Ima fick sin segerrad bruten näst senast då han misslyckades med att kvala in till Kriteriet. Var godkänd som tvåa senast och frågan är om det är samma knallform som i somras. Är i alla fall snabb ut, har bra läge med spår två och ska tävla barfota fram för första gången i karriären. Men det finns flera roliga skrällbud i loppet.

Bandio Gar håller Jorma Kontio väldigt högt och hästen brukar vinna när han går felfritt. Får lite av sitt elddop här. Manny Muscle var sjuk i Kriteriet då han hade en halsinfektion. Är frisk nu och tränar bra enligt Reijo Liljendahl och hästen har varit mycket bra tidigare i år. Bombus Jet är också lite spelad i dagsläget. Höll starkt från dödens senast och har en bra startrygg här.

Kan vara spets och slut

V75-4: Formstallet nummer ett i trav-Sverige just nu, Timo Nurmos, har ett skrällbud här i Keira de Veluwe som man inte ska nonchalera. Hästen avslutade väldigt bra som tvåa under 1.09 sista 800 metrarna senast och har nu det bästa läget på länge. Möter tuffare motstånd än tidigare men Nurmos håller henne som ett av sina bästa treårsston som är under kraftig utveckling.

Favoriten Barbro Kronos var trea i Oaks och är ju bra men har haft en lång säsong. Circus var mycket rejäl när hon plockade ner Beauty Kronos från dödens i en snabb avslutning senast. Det här stoet har en ”oerhörd kapacitet” sa Håkan Arvidsson till mig tidigare i höstas och hon är given. Och i samma lopp som Circus vann avslutade Bank Wise As som ett skott över upploppet. Hon hade haft ett tävlingsuppehåll på en månad innan dess och ska vara ännu vassare med genomköraren i sig menar Reijo Liljendahl. Bank Wise As är snabb ut, har toppläge och det kan vara spets och slut.

V75-5: Vill man vara färglös tar man med favoriterna Golden Tricks och Mellby Harissa. Men jag spikar Ghostintheshell efter dennes våldsamma insatser på slutet.

Det sprutar toppform ur öronen på hästen som har haft mycket otur tidigare under säsongen. Det har varit olyckliga omständigheter i samband med kvalen till Stochampionatet och Derbystoet. Men näst senast var det fyraåriga stoet brutal när hon vann på 1.10,4 efter en 1.08-avslutning sista 700 metrarna. Och senast trodde man knappt sina ögon när hon hade långt fram till Ganga Bae, men höll sånär på att plocka ner den hästen från ledning efter ett rasande slutvarv. Visst, det kan lätt gå galet från spår åtta, men Rikard N Skoglund är mycket revanschsugen och jag litar på att han lotsar ner Ghostintheshell i ett något sånär slagläge, och då bara vinner hon.

Tillhör de bästa i kullen

V75-6: Mister Hercules var fin igen senast när han vann enkelt från ledningen. Lyckas han komma till täten igen blir han svårslagen, speciellt som tvåan och trean från Kriteriet San Moteur och Henry Flyer Sisu har sämsta lägena med spår elva och tolv. Men Robert Bergh kanske kan sätta käppar i hjulen för favoriten från början med Head Run som var femma i Kriteriet. Det kan i så fall öppna upp loppet för bakspårshästarna.

V75-7: Guzz Mearas var trea i Europaderbyt och inte långt ifrån segern. Han gick med full fart över mål i en tajt slutstrid. Nu är det täta starter efter en långresa till Paris fram och tillbaka. Johan Untersteiner sa till mig i torsdags att hästen kändes pigg och fin i ett lugnare intervalljobb i onsdags. Guzz Mearas öppnar hyggligt men kan aldrig ta sig förbi Gulfstream Am i starten, enligt Johan. Det är också min tipsetta.

Conrad Lugauers högkapable fyraåring höll starkt som tvåa mot övermakten Power senast efter ett tufft slutvarv. Gulfstream Am tillhör de bästa i kullen och har kommit i fin form nu. Lyckas han hålla ledningen från innerspåret kan det vara spets och slut. Jag betalar även för Admiral As som har sett finfin ut i två raka segrar efter sitt uppehåll. Det har förvisso varit i enklare gäng men intrycket har varit bra och hästen har vunnit med krafter kvar i snabba avslutningar.


ANNONS: Nu har du möjlighet att rygga Sportbladets experter på V75. Här kan du gå med i andelslaget. [Extern länk]


Michael Carlssons V75-system

V75-1: 9–7–8–3 (10–4)

V75-2: 2–7 (4–1)

V75-3: 2–7–11–9–6–3 (5–10)

V75-4: 2–1–5–3–9 (6–10)

V75-5: 8 Ghostintheshell (10–1)

V75-6: 7–11–12–6 (2–5)

V75-7: 1–3–4 (11–6)

Systemet är på 2 880 rader/1 440 kronor.

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE