”Det är skillnad om vi gjort generalfel”

Riksdomaren efter V75-snackisen: ”Väldigt svårt beslut”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Jonas Moberg och Gandalf Jaam körde utanför bangränsen – men fick behålla segern på V75.

Då blev det ramaskri bland V75-spelarna.

– Det var ett enhälligt, men väldigt svårt beslut, säger riksdomaren Johan Pettersson till Trav365 med några dagars distans.

V75-omgången från Romme i lördags kryddades med en jackpott på 60 miljoner kronor och omsatte över 129 miljoner kronor.

Den stora snackisen blev dock det som hände i V75-1, där Gandalf Jaam och Jonas Moberg blev vinnare.

På tv-bilderna syntes tydligt att duon körde utanför bangränsen, något som Moberg bestraffades för. Efter loppet fick han 1 500 kronor i böter. Det blev dock ingen diskvalificering eller resultatkorrigering.

– Vi kan inte med hundra procents säkerhet säga att han vinner egen fördel, då kan vi inte diska honom helt enkelt, sa riksdomaren i TV12 under lördagen.

”Känner mig bekväm”

När Trav365 når riksdomaren Johan Pettersson är han trygg i beslutet, som togs av fem stycken på Romme: en måldomare, en riksdomare och tre nämndemän.

– Det var ett enhälligt, men väldigt svårt beslut om han vinner fördel eller inte, säger han.

Ni kunde inte med hundra procents säkerhet säga att han vinner egen fördel av att köra utanför bangränsen, går det att utveckla det resonemanget?

– Han bryter ned och tjänar kanske lite mark, men vi vet inte om han behållit samma fart även om han inte kört utanför pinnarna. Då får man ställa frågorna mot varandra och då kan vi inte ta gift på att han förlorar så mycket fart, då är reglerna att vi inte kan diskvalificera.

– Man får inte köra utanför bangränsen och det blev Jonas bestraffad för, men någon resultatkorrigering blev det inte. Det är svårt att jämställa det med andra sporter också, då vi har med djur att göra.

Med några dagars distans, tog ni rätt beslut?

– Jag känner mig bekväm i beslutet och vi har stöd för vårt beslut i reglementet. Det är skillnad om vi gjort ett generalfel, då hade jag lagt mig platt.

Är du som riksdomare bakbunden av reglementet?

– Pass.

”Så kan man inte tänka”

Kände du och ni att det skulle bli stor uppståndelse i samma stund som ni kommunicerade ut er bedömning i lördags?

– Nej, så kan man inte tänka. Tänker man så, då tror jag man lätt blir påverkad. Vi ska se till ett reglemente, inte till vad folk tycker.

Har du förståelse att ert beslut rör upp känslorna?

– Ja, absolut, travet väcker känslor där det är mycket ära och pengar inblandade, då väcker det känslor.

Johan Pettersson har varit riksdomare sedan årsskiftet och har inte fått några reaktioner mot sig personligen, då han inte har sociala medier.

– Jag har ett vanligt heltidsjobb och gör det här, dels för att det är himla kul och att jag har ett stort intresse för travsporten.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN