”Det är inte bara jag som bestämmer allt”

Svensk Travsports domarbas fick stenhård kritik av stjärnkusken • Svarar

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: ATG Live, Maria Holmén / TR BILD
Domarbasen Jonny Staf ger sin syn på dagens domarklimat

Stjärntränaren Robert Bergh rasade efter starten på V75 i lördags.

Måltavla för hans ilska: Svensk Travsports domarbas Jonny Staf.

– Han kunde ha framfört det i ett annat sammanhang även om jag förstår hans besvikelse, säger domarbasen till Trav365.

Under de senaste veckorna har domarna hamnat i fokus inom travet.

Lördagen den 14 november körde kusken Jonas Moberg utanför bangränsen i 400 meter men tilldömdes ändå V75-segern på Romme, vilket medförde enorm ilska bland spelare på sociala medier.

På V75-tävlingar från Jägersro i lördags hamnade domarna i blickfånget igen.

Stjärntränaren och kusken Robert Bergh hade orsakat en omstart med förhandsfavoriten Mily i V75-2.

I det andra startförsöket gestikulerade han vilt i volten mot domarna men de lät ändå starten genomföras.

”Det är för dåligt”

Bergh tyckte att det var konkurrenten, Conrad Lugauer, som satt bakom Devs Daffodil som voltade fel – och var efter loppet rasande i direktsänd tv.

– Man kan inte vara 20 meter fel. Det är för dåligt. Vi kan inte hålla på så här varje lördag. Nu, Staf, jobba, ta tag i det, eller sluta, sa han i affekt efter sjätteplatsen med Mily och syftade på domarbasen Jonny Staf.

Huvudstartern i loppet, Mats Nilsson, sa så här i TV12.

– Det jag ser, när jag slår flaggan, är att någon är lite sen och de flesta kuskar brukar rätta till det. De vänder i volten och Bergh är lite bakom bakom Conrad (Lugauer) och Björn (Goop). De är på linjen men inte Robert. Det är rätt svårt eftersom vi står långt ifrån eftersom det var tre volter. Det är tråkigt när det blir på det här viset.

”Önskat han varit mer nyanserad”

Svensk Travsports domarbas, Jonny Staf, bemöter den hårda kritiken från Robert Bergh.

– Visst kan jag ha en viss förståelse för hans besvikelse just där och då, men tycker samtidigt att han hade kunnat framföra det i ett annat sammanhang. Han var väldigt upprörd och riktade hård kritik mot mig men jag hade önskat att han varit mer nyanserad, säger han till Trav365.

Hur långt kan man gå i sin kritik vid den typen av situationer?

– Det är alltid en balansgång. Jag inser att man kan säga saker i stridens hetta men han hade kunnat valt att lägga fram det på ett annat sätt. När det gäller om den enskilda bedömningen får jag återigen hänvisa till riksdomaren.

Anser du att klimatet för er domare har förändrats?

– Vi blir mer granskade då vi exponeras mer. Nu har dessa två händelser inträffat på V75 vilket naturligtvis syns mycket mer än om det hänt en tisdagskväll i oktober. Det är ett annat klimat i dag med all tillgänglighet från media och sociala medier.

Hur ser kritiken ut mot din egen person?

– Jag får många samtal från olika människor som anser att de blivit felaktigt dömda. Det kan vara kvinnor, utländska kuskar eller kända personer som tycker att just de har dömts hårdare. Jag kan ju inte säga något om deras upplevelser men jag personligen ser inget mönster. Mot mig personligen tycker jag inte trycket är större än när jag arbetade som måldomare.

– Sedan är det ju inte bara jag som ensam bestämmer allt. Jag är bara en del i det och ska något ändras så måste det gå genom styrelsen.

”Regelverket är inte perfekt”

Efter att proffskusken Jonas Moberg inte diskades på V75, trots att han körde utanför bangränsen i nästan ett halvt varv, så blossade debatten upp om huruvida regelverket bör ändras.

Jonny Staf vill inte gå in på enskilda bedömningar men talar gärna i generella termer om svårigheten med att bara ändra på reglerna.

– Jag kan säga att regelverket inte på något sätt är perfekt. Vid varje förändring som görs kommer det att ställas andra frågor. Om vi ska diska för att någon har kört utanför pinnarna så måste vi ju kunna vara säkra på att ha sett allt, vilket i vissa fall kan vara svårt. Var han verkligen utanför, för i så fall vi vill ju kunna tillämpa regeln i alla situationer vilket skulle bli ett problem.

Kan du säga hur ni resonerar kring regelverket. Är det aktuellt att i nuläget ändra eller se över något?

– Vi diskuterar vissa saker och vi sitter inte bara nöjda. Jag vill inte gå in konkret på vad det gäller då det är fler personer inblandade. En del förändringar har varit aktuella sedan tidigare som ska offentliggöras inom den närmsta tiden, avslutar den 52-årige domarbasen.

Publicerad:

LÄS VIDARE