”Känslan var att jag vunnit flera miljarder”

Mikael Eriksson lovade seger på V75 • Pappajonnys Ilse krossade motståndet • ”Mission impossible”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: ATG, Lars Jakobsson / TR BILD
Amatörtränaren Mikael Erikssons stora segerglädje efter segern på V75 med Pappajonnys Ilse

Amatören Mikael Eriksson, 51, hade under hela förra veckan lovat seger på V75 med sin enda häst i träning, Pappajonnys Ilse

Det blev en förkrossande seger och en mycket känslosam segerintervju.

– Det bara bubblade ur mig och jag var helt borta efteråt, säger han till Trav365.

Sällan eller aldrig har väl en amatör varit så segersäker på att vinna ett V75-lopp som tränaren Mikael Eriksson var inför lördagens tävlingar på hemmaplan (Eskilstuna).

Trots att det fyraåriga stoet Pappajonnys Ilse skulle möta killarna i detta Klass II-försök så tillhörde hon en av förhandsfavoriterna, spelad på 19 procent.

En stor anledning till att det blev ett sådant drag kring ”Mickes” häst var troligen hans retorik som fördes hela veckan – hon skulle bara vinna, det var nu eller aldrig.

”Många fegar ur”

– Jag kollar alltid på söndagskvällen vilka som startar och jag har bra koll på just hästarna som startar i den aktuella klassen. Jag insåg omgående att det skulle vara en bra chans och jag är inte rädd för att säga vad jag tycker. Det var till och med så att Patrik Fernlund som jobbar med travsändningarna sa att jag kanske skulle ta det lite lugnare då det lätt kan slå tillbaka men det brydde jag mig inte om, säger amatörtränaren och fortsätter:

– Hon har tidigare haft tråkiga lägen och nu äntligen fick vi ett bra spår. Björn Goop skulle köra och dessutom barfota runt om. Fernlund hade även sagt att han inte trodde hon skulle nå ledningen men då får hon väl vinna från dödens sa jag, vilket hon också gjorde. Många fegar ur när loppet närmar sig men jag var lika säker från söndagen ända fram tills loppet gick, oavsett vem som frågade mig.

Pappajonnys Ilse startade från spår två men att nå ledningen var det aldrig tal om.

I stället blev det Örjan Kihlström och Deal Done Zet som la beslag på den åtråvärda positionen.

Björn Goop och Pappasjonnys Ilse fick en till synes fin resa i andra par utvändigt men när hälften av de 2 640 meterna var körda intog stjärnkusken den så kallade ”dödspositionen” utvändigt ledaren, trots att tempot var högt uppskruvat.

På upploppet stegade Pappajonnysilse förbi ledaren och kunde dessutom hålla undan för utvändiga och även smygkörda hästar.

Björn Goop och Pappajonnys Ilse håller undan på upploppet
Foto: Lars Jakobsson / TR BILD
Björn Goop och Pappajonnys Ilse håller undan på upploppet

”Sinnessjukt”

– Vilken krigare hon är. Min fru sa att hon kommer vara död när hon såg att Björn skickade hästen till dödens när tempot var så högt. Jag kan ärligt erkänna att jag började tveka en aning när det blev så hårt för hästen. Innan loppet hade jag sagt till kusken att de som tidigare kört henne, har tyckt att hon är bättre i dödens än i ryggar. Att hon höll undan och vann var helt sinnessjukt.

Du bjuder ofta på dig själv och segerintervjun var inget undantag. Kan du försöka beskriva vad du kände direkt efter loppet?

– Jag var helt borta då och det bara bubblade ur mig. Jag kan ju inte se mig själv direkt i tv och efteråt tänkte jag att sa jag verkligen det där. Jag var så fruktansvärt glad och segern kändes som att vi vunnit flera miljarder. Det är inte pengarna i sig utan just att få vinna loppet, då jag hela veckan lämnat klartecken.

Travexperten Micke Nybrink fick en passning efter loppet. Vad ligger bakom det?

– Det grundar sig i botten i att jag verkligen gillar honom. Han vågar sticka ut hakan och bjuda på skrällar och säga vad han tycker. Jag är likadan, jag säger alltid det jag tror. Innan loppet var det ju flera som inte trodde hon skulle fixa det så det var extra kul att hon fick svara med en sån här prestation. På förhand var det ”mission impossible” men efteråt läste jag att Nybrink hade gett spontana applåder efter loppet, vilket jag tyckte var häftigt.

Att Mikael Eriksson bara skriker ut vinnare till höger och vänster är inget som är vanligt förekommande – men då han verkligen tror på seger är han ytterst tydlig med det – till alla som frågar.

– Jag har hållit på med spel på hästar stora delar av mitt liv. Jag har vunnit flera miljonvinster på trav och tror mig veta lite vad jag pratar om. Jag skulle aldrig ropa ut en vinnare om jag inte verkligen tror på det. Om någon frågar så försöker jag vara så objektiv jag kan men om jag nu är mycket optimistisk så kommer jag att säga det också.

Nästa uppgift för Pappajonnys Ilse blir STL-finalen som avgörs den 28 november på Solvalla.

”Vore helt galet”

Om det ska bli några ytterligare klartecken från den frispåkige amatörtränaren behövs återigen ett bra utgångsläge.

– Drömmen vore naturligtvis att vi får spår två igen. Skulle det bli spår sju, åtta eller ett bakspår så blir det mycket svårare. Men om vi skulle få ett bra läge och allt går enligt planerna så kommer jag nog vara väldigt optimistisk. Det finns stor möjlighet att det kan bli Björn Goop i vagnen igen men inget är klart ännu, säger Mikael Eriksson och berättar vidare om förberedelserna:

– Jag håller på att skaffa mig kusklicens för att kunna köra en del lopp. Jag har i nuläget kört tre godkända lopp och kanske blir det så att Pappajonnys Ilse får gå nästa licenslopp. Det är bara 1.30-fart och det vore i så fall ett passande jobb för henne. Om vi skulle vinna på Solvalla så vet jag inte vad jag gör. Det vore helt galet, men det är det ju i och för sig redan.

Segern för Pappajonnys Ilse var värd 110 000 kronor (1.13,8, 2 640 meter med autostart).

Publicerad:

LÄS VIDARE