Missade 20 miljoner – efter Propulsions seger

V75-spelaren Joakim Widén: ”Känner mig jävligt besviken”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

V75-spelaren Joakim Widén, 53, gick miste om 20 miljoner kronor i vinst när Propulsion vann Åby Stora Pris med några millimeter före hans spik Readly Express.

Nu är Propulsions alla resultat strukna – men några spelpengar kommer inte betalas tillbaka.

– Jag känner mig jävligt besviken, säger Joakim Widén till Trav365.

1 av 3 | Foto: ATG
Målfoto när Propulsion vann med millimeter för Readly Express lördagen den 11 augusti 2018.

Under torsdagen presenterade Svensk Travsport sin interna och externa utredning gällande stjärnhästen Propulsion.

På pressträffen konstaterades det att Propulsion nervsnittades i USA den 27 april i USA. I Sverige är det förbjudet att tävla med nervsnittade hästar. Det innebär att Propulsions samtliga resultat i de svenska tävlingarna stryks och Stall Zet ska återbetala 26,3 miljoner kronor i prispengar som nu ska falla ut till andra hästägare. Bland annat så blir Cokstile med kusken Christoffer Eriksson vinnare av Elitloppet.

”Reglerna är tydliga”

Några pengar kommer dock inte betalas ut till spelare, som förlorat på grund av Propulsions segrar.

– Reglerna är tydliga. Vi har möjligheten att korrigera resultatet tio minuter efteråt. Det här kan även uppstå vissa gånger inom både medveten och omedveten dopning. Det är naturligtvis väldigt tråkigt för de som blivit drabbade och att det skedde på ett otillåtet sätt då Propulsion var nervsnittad, säger spelbolaget ATG:s totochef Marcus Wahlman till Trav365. Han fortsätter:

– Vi har ett regelverk att följa och vi kommer inte att betala ut några pengar till hästar som slutat exempelvis tvåa i lopp där Propulsion vunnit. Vad skulle vi gjort annorlunda? Om vi ska betala ut pengar till de bakom Propulsion innebär det ju samtidigt att vi ska återkräva vinster vilket inte är genomförbart.

”Rejäl käftsmäll”

För V75-spelaren Joakim Widén, 53, blev Propulsion-fallet extra surt.

Lördagen den 11 augusti 2018 vann Propulsion storloppet Åby Stora Pris med någon millimeter före Readly Express. Vinnaren korades efter ett uppförstorat målfoto.

Ingen spelare i landet lyckades pricka in alla sju rätt på V75-spelet. På Joakim Widéns V75-kupong, ett så kallat jokersystem som kostade 20 000 kronor, hade han spikat Readly Express. Vid seger för Readly Express hade Joakim Widéns system varit ett av två med alla sju rätt och en vinst på 19 129 779 kronor enbart på sju rätt och över 20 miljoner med sex och fem rätt.

– Det känns jäkligt tråkigt, det gör det faktiskt, sa han till Trav365 två dagar efter missen.

Efter beskedet att samtliga resultat för Propulsion stryks, och att Readly Express blir vinnaren i loppet, är Widén märkbart besviken.

– Jag känner mig jävligt besviken, det känns som en rejäl käftsmäll, säger han till Trav365.

”Som en stor förlust”

Han minns fortfarande loppet tydligt.

– Jag trodde Readly var först i mål när jag tittade på tv:n, sedan var inte tv-vinkeln den bästa heller. Hade det varit några år tidigare hade det dömts dött lopp då man inte hade lika bra målkameror. Nu känns det som att man har förlorat igen när det visat sig att ”Proppen” inte skulle ha fått startat i Sverige. Att vi vann 500 000 (på sex och fem rätt, reds. anmärkning) den omgången känns som en stor förlust.

Joakim Widén vill se starka påföljder efter torsdagens besked.

– Till att börja med tycker jag väldigt synd om hästen. Jag hoppas det blir mera påföljder än bara strykning av resultaten och återbetalning till hästägarna. Den som ansvarar för att hästen anmälts till start i Sverige borde straffas hårt.

”Plågar mig”

– Klart det plågar mig och mina spelkompisar att vi blivit blåsta på 20 miljoner. Det kan inte heller vara roligt för andra ägare att få sina placeringar förbättrade i efterhand. Man vill ju bli hyllad i samband med vinst, säger Joakim Widén.

Totochefen Marcus Wahlman säger så här om V75-omgången den 11 augusti 2018:

– Det är naturligtvis väldigt tråkigt att det blir så här. Först att åka på ett målfoto och sedan i efterhand dessutom mot en häst som inte var tävlingsberättigad. Men det går inte att rätta till en sån grej i teorin även om jag kan hålla med om allt inte blir helt rättvist.

Värdet på V75 om Readly Express hade blivit etta.
Foto: ATG
Värdet på V75 om Readly Express hade blivit etta.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN