Speljättens attack: ”Det är svårsmält”

Kritiken mot regeringen i nya samarbetet: ”Arbetstillfällen kan gå förlorade”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
ATG:s vd Hasse Lord Skarplöth.
Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
ATG:s vd Hasse Lord Skarplöth.

Statligt ägda Svenska Spel har ingått samarbete med franska spelbolaget PMU för spel på hästar.

Det får ATG:s vd Hasse Lord Skarplöth att se rött – då samarbetet inte ger någonting tillbaka till hästnäringen i Sverige.

”Att statens eget spelbolag inte tycker sig behöva bidra till den svenska hästnäringen är svårsmält”, skriver han.

Den 21 september inledde statligt ägda Svenska Spel ett samarbete med det franska spelbolaget PMU. Bland annat erbjuds spel på hästar och den franska spelformen Quinté.

I samband med omregleringen av den svenska spelmarknaden tvingades spelbolag som ska verka i Sverige att ansöka om licens. Spelbolaget ATG, som erbjuder spel på hästar, bidrar med två miljarder kronor per år till den svenska hästnäringen, enligt vd:n Hasse Lord Skarplöth.

Samarbetet mellan Svenska Spel och PMU har dock fått ATG:s vd att se rött.

Anledningen: samarbetet ger inga pengar tillbaka till svensk travsport.

”Rimlighet i att alla bidrog”

”I samband med omregleringen hade vi och våra ägare hoppats på att alla som erbjöd spel på hästar skulle vara med och finansiera hästsporten. Det är ju rätt självklart egentligen, då svensk trav- och galoppsport till nästan 90 procent får sina intäkter från spelverksamheten till skillnad från övrig humanidrott i Sverige som finansieras via statliga och kommunala bidrag samt rättighetsintäkter. När frågan inte behandlades där och då, utan föranledde en egen utredning lät vi oss nöja med det beskedet. Nog skulle väl utredaren se rimligheten i att alla bidrog?”, skriver Hasse Lord Skarplöth i en krönika, som du kan läsa i sin helhet här.

Han fortsätter:

”Att det nyligen ingångna partnerskapet innebär konkurrens för ATG kan vi leva med, det är ju som det ska. Men att statens eget spelbolag inte tycker sig behöva bidra till den svenska hästnäringen och dessutom försöker attrahera svenska hästspelskunder bort från Sverige och därigenom ytterligare minska underlaget för det bidrag som håller hästsporten vid liv är mer svårsmält”.

Foto: BILDBYRÅN
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

”Bidrar inte med en endaste krona”

Hasse Lord Skarplöth är rädd för att arbetstillfällen inom svensk trav- och galoppsport kan gå förlorade om inte alla spelbolag stöttar sporten.

”Ingen kan beskylla tjänstemännen på Svenska Spel för att göra något formellt fel, det gör dom inte. Med regeringens goda minne kan bolaget nyttja en sport utan att bidra med en endaste krona till dess överlevnad och segervisst rikta blicken utanför Sveriges gränser utan att skämmas ett dugg. Det paradoxala är dock att svenska staten därmed bidrar till den franska hästnäringens utveckling, hellre än den svenska. Trav- och galoppsporten i Sverige riskerar att gå miste om viktiga intäkter, och arbetstillfällen gå förlorade”, skriver han.

Svenska Spel: Detta är helt fel

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) svarar så här på Hasse Lord Skarplöths ord:

– Sedan 2019 har vi ett licenssystem på spelmarknaden där flera aktörer kan agera på marknaden under förutsättning att de har svensk licens. Regeringen har tidigare tillsatt en utredning som nu bland annat ser över finansieringen av hästnäringen i stort. Utredningen överlämnar sitt betänkande i denna fråga den 31 oktober 2020.

Svenska Spels vd och koncernchef Patrik Hofbauer svarar på Hasse Lords inlägg, som du kan läsa i sin helhet här.

”Det mest anmärkningsvärda i blogginlägget är påståendet om att vi på Svenska Spel inte vill ”bidra till den svenska hästnäringen”. Detta är helt fel. Vi vill bidra till finansiering av svensk hästsport, och har tydligt visat det genom handling. Vad Hans känner till men inte berättar är att vi under en längre tid fört diskussioner med hästsportens eget förbund Svensk Travsport om ett formellt samarbete, som om det blev verklighet skulle ge oss möjlighet att vara med och finansiera hästsporten”, skriver han bland annat.

Publicerad: