Solvalla: ”Det är så klart jättepositivt”

Glädje efter regeringens nya publik- och restaurangbesked hos travbanorna

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Solvallas vd Jörgen Forsberg.
Foto: LARS JAKOBSSON, THOMAS BLOMQVIST/TR BILD
Solvallas vd Jörgen Forsberg.

Från den 15 oktober kan idrottsevenemang komma att ta in 500 åskådare och restauranger undantas från förbjudet på max 50 personer.

Ett positivt besked från travbanorna.

– Det är så klart jättepositivt, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg till Trav365.

Under tisdagsförmiddagen presenterade inrikesminister Mikael Damberg och kultur- och idrottsminister Amanda Lind regeringens nya förslag.

Publikbegränsningen på maximalt 50 personer ligger kvar åtminstone till och med den 15 oktober, därefter kan det ökas till 500 åskådare om smittläget för coronaviruset tillåter.

Regeringen kommer bjuda in till ett publikråd med olika arrangörer för att diskutera kommande anpassningar.

– Att tillåta 500 åskådare har Folkhälsomyndigheten ansett vara en rimlig begränsning, fotbollen och ishockeyn har långt gångna planer hur det ska genomföras och det är jättebra. Det ska gå att löpande göra förändringar när det är lämpligt ur smittskyddssynpunkt, vi är hela tiden beredda att fatta nya beslut i enlighet med hur situationen förändras, säger Amanda Lind.

”Då var det ridå”

Idrottsevenemang ska kunna ta in 500 åskådare med minst en meters mellanrum på läktaren.

Beslutet ska kunna börja gälla från och med den 15 oktober. Dessutom kommer restauranger undantas från förbudet om max 50 personer. Det beslutet tas på torsdag och ska börja gälla från den 8 oktober.

Dagens besked kom oväntat – efter förra veckans besked, då inget beslut tagits för Solvallas vd Jörgen Forsberg.

– Det var ridå förra veckan så detta kom överraskande. Vi var nästan inställda på att leva med detta året ut, så såg det ut. Det är så klart jättepositivt, säger Jörgen Forsberg och fortsätter:

– Jag pratade med vår restaurangchef Morgan Lydebring förra veckan och vi pratade om att prognosen för våra restauranger var att det inte skulle vara en käft där året ut. Redan den 8 oktober kommer vi använda oss av nya beskedet i våra restauranger.

Hur kommer ni att sålla bland publiken?

– Ingen är bestämt ännu men någonstans måste hästägare komma först för att sedan släppa på för övrig publik. Det får bli någon form av tvåstegsraket.

Kan arrangera V75 med publik

Lördagen den 17 oktober är första gången sedan i mars det kommer tillåtas publik på V75. Då avgörs loppen på Gävle.

– Jag fick beskedet nytt och inte hunnit att läsa in mig. Vi kommer ha möten hur vi kommer göra och hitta formerna så vi hanterar det på ett säkert sätt, säger Kent Modin, travbanechef på Gävle.

Jägersro i Malmö välkomnar också dagens besked.

– Klart det är glädjande sedan måste vi sätta oss ned så vi gör rätt så alla blir nöjda och glada. Men detta är i alla fall ett steg i rätt riktning., säger Mats Ahlkvist, sportchef på Jägersro.

Publicerad:

LÄS VIDARE