Mejla

Michael Carlsson

Intressant snack – jag garderar storfavoriten

Carlssons V75-analys – lopp för lopp • Söndagen den 30 augusti • Systemet

Publicerad:
Uppdaterad:
Empire garderas på V75.
Foto: MIKAEL ROSENQUIST/TR BILD
Empire garderas på V75.

Dags för V75 igen och det danska travderbyt.

Tomas Malmqvist Empire är storfavorit till att vinna Danmarks största travlopp.

Men efter ett intressant snack med Steen Juul blir det gardering. 


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets andelssystem på V75 i dag. [Extern länk]


Jo, för danskarna smäller travderbyt betydligt högre än Copenhagen Cup. Det är ett väldigt traditionstyngt lopp som har sett många stora vinnare genom åren. Skådeplatsen är som vanligt gemytliga Charlottenlunds travbana, strax utanför Kongens By. En som vet hur man vinner derbyt är Steen Juul. Danmarks mångårige championtränare har vunnit derbyt hela nio gånger, åtta själv och så en tränarseger med Chock Nock som Björn Goop körde. I dag slår Juul lite ur underläge trots att han har tre hästar inkvalade till finalen. Storfavorit är Tomas Malmqvist-tränade Empire som har imponerat stort. Han vann det danska kriteriet i fjol och har haft suveräna uppvisningar i år och vunnit både i Frankrike och i Sverige. Uttagningsloppet vann Empire lekande lätt och normalt blir han svårslagen att ta hem derbysegern.

Men Steen Juul har en riktig bra häst i Extreme som ståtar med fyra raka segrar och som vann sitt försök enkelt med gott om krafter kvar. Enligt Juul hade hästen varit obesegrad i år om inte kusken klantat till det ett par gånger enligt han själv (galopp och instängd). Extreme är snabb ut och har spår innanför Empire. Med tanke på att hästen är så pass bra, att tränare Juul vet hur man ställer i ordning till ett derby, men framförallt för att det skiljer så mycket i spelprocenten, så är Extreme ett givet garderingsstreck för mig. Jag plockar även med segervana E Type Cash, som har varit helt överlägsen i de två senaste starterna. Han tränas av framgångsrike Gordon Dahl och körs av den mångårige kuskchampion Birger Jörgensen. Enligt Steen Juul så är det hans häst Extreme och E Type Cash de två klart bästa danska hästarna i derbyt. Observera att derby-finalen som vanligt körs över distansen 3000 meter och det är i V75-6 som storloppet går av stapeln med 573 000 danska kronor i förstapris.

Mycket dansk dynamit

Det lär bli mycket dansk dynamit i dag och Flemming Jensen sitter inne med en hel del fina chanser. Vi börjar med att spika hans Andre Ward i V75-inledningen som har en lämplig uppgift. Hästen är härdad i flera tuffa V75-lopp i sommar och efter segern på Axevalla näst senast fullföljde han klart godkänt ute i spåren som femma i finalen. Andre Ward är stark och över den tre varv långa distansen så krossar han allt i god tid. Motståndet är inget som torde ge skrämselhicka och jag litar på att ”Isemanden” i sedvanlig kylig stil måttar in Andre Ward och avgör till seger. Hästen är huvudet högre än sina konkurrenter och jag spikar.

Derby Consolation är V75-2 och favorit är Eddie The Eagle som galopperade bort sina chanser i derbykvalet senast, efter att ha vunnit från ledningen gången innan. Steen Juul berättade för mig att Erling har gjort två starter för sin nya tränare och gick ett helt okej lopp som trea i derbykvalet. Det var en okej insats, utan att vara super, sa Juul som ändå tycker att Erling blir bättre och bättre och är en av dem som kan vinna det här loppet som är rätt öppet med många opålitliga hästar.

Flemming Jensen har bra chans att ta hem V75-3 genom sin segermaskin Slide So Easy. Den elvaårige valacken är stil going strong och har tagit tre raka segrar i sommar. Senast plockade han enkelt ner ledande Tycoon Conway Hall från dödens. Har ett bra läge och fungerar fint över sprinterdistans. Men jag väljer att dubbla med snackhästen IDS Boko från Holland. Han gjorde comeback efter ett långt uppehåll senast och imponerade stort när han besegrade topphästen Mister F Dag. Robin Bakker och Paul Hagoort lär inte resa hit i onödan om de inte har täckning så räkna med en vass prestation och bra vinstchans för IDS Boko.

En topphäst

Staro Mcmillan är en topphäst som normalt borde ha en toppchans att vinna V75-4. Han är också klar favorit men Steen Juul var lite betänksam över hästens form när jag pratade med honom. Han sa att Staro Mcmillan inte visade någon större geist på Jägersro senast och har inte känts som att han har varit i någon bra form någon gång i år, förutom när hästen var fantastisk då han vann ett lopp efter startgalopp. Juul sa inte att Staro Mcmillan inte kan vinna det här loppet, men lite frågetecken finns det. Därför blir det gardering med ett gäng och startsnabba Something Fishy kan leda länge och glöm inte Eldorado Mearas som var på linje med vinnaren senast. 

V75-5 tror jag blir en uppgörelse mellan Flemming Jensens hästar. Han kommer med två formstarka hästar och har själv valt att köra Dream Kåsgård som kommer från seger men som har ett knepigt läge med spår sju bakom bilen. Är dock stark och tål att göra jobbet själv. Min vinnare är stallkamraten Dekanen K. som har visat kanonform på slutet och som efter två raka segrar var jättebra som tvåa på Åby senast efter ett ryckigt kört lopp. Han får nu självaste Björn Goop i sulkyn och har ett perfekt läge med spår två bakom bilen. Är snabb ut men går även från andra positioner och jag tycker att han känns hetast av Jensens två hästar som jag låser loppet på.

Philosopher är en riktigt snabb treåring som nu gör första starten hos Christoffer Eriksson. Han är favorit i V75-avslutningen och har tidigare frontat från just innerspåret bakom bilen vilket han gjorde näst senast och vann på 1.12,1. Nu är innerspåret på Charlottenlund omtalat bland många aktiva att inte vara så bra, då startbilen kör sakta i Danmark och att man släpper fältet direkt efter kurvan. Det brukar vara stor risk många gånger att de som har innerspår blir över, även om det finns flera exempel på hästar som också har tagit spets därifrån.

Philosopher har toppchans att vinna om han sköter sig och håller han upp ledningen är det nog slut. Kan vara ett spikförslag men jag garderar med tanke på att han inte är att lita på och att innerspåret på Charlottenlund just är lite lurigt.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets andelssystem på V75 i dag. [Extern länk]


Michael Carlssons V75-system

V75-1: 5 Andre Ward (2–4)

V75-2: 5–10–1–7–9–4 (6–2)

V75-3: 3–2 (6–10)

V75-4: 5–2–3–4–7 (6–1)

V75-5: 2–7 (3–9)

V75-6: 6–4–5 (10–11)

V75-7: 1–5–8–3–2 (6–7)

Systemet är på 1800 rader / 900 kronor.

Av:

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN