”Dags att börja skörda frukterna av allt jobb”

Unghästexperten Per Nordström inför Svensk Uppfödningslöpning • Storslam i kvalen

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Mikael Rosenquist / TR BILD
Per Nordström efter att ha valt spår för sina tre hästar i Svensk Uppfödningslöpning

Regerande mästaren Per Nordström gjorde rent hus i kvalen till Svensk Uppfödningslöpning.

Nu berättar den storsatsande Jägersrotränaren om sina tre hästar i finalen och ambitionen att bli ännu mer dominant i unghästloppen.

– Jag tycker alla mina hästar kan vara med och göra upp om det i år, säger den 53-årige hemmatränaren till Trav365.

Under lördagen avgörs V75 från Jägersro.

Att omgången innehåller hög spelpotential råder det inget tvivel om då många lopp på förhand är öppna och att streckspelet dessutom innehåller en jackpott på 55 miljoner till en ensam vinnare.

Det sportsliga fokuset ligger denna eftermiddag och kväll på V75–4, Svensk Uppfödningslöpning, vilket är det största loppet för de tvååriga hästarna.

Alla hästar som deltar i finalen ingår i den så kallade premiechansen vilket innebär att samtliga prissummor i loppet dubbleras.

”Ingenting gick fel”

Således tar vinnaren hand om 1,4 miljoner och stor förhandsfavorit att lägga beslag på en stor del av premierna är hemmaproffset och tillika unghästexperten Per Nordström.

När kvalen avgjordes på den skånska banan, för två veckor sedan, var dominansen total. Nordström vann de båda uttagningarna och sände samtliga tre hästar i försöken till final.

– Det var en mycket bra kväll för oss och ingenting gick fel. Vi hade heller inte någon otur i loppen och hästarna presterade på topp. Allting känns jättebra inför loppet på lördag med alla förberedelser. Jag hoppas vi har konserverat den fina formen, säger Per Nordström till Trav365.

När spårvalen var gjorda så var det en mycket nöjd tränare som kunde konstatera att hans hästar fått spåren 1,2,9 – över distansen 1 640 meter med bilstart.

– Jag är mycket nöjd med våra lägen. Good Vibes som står med innerspåret bakom bilen hade inte startat på ett tag inför kvalloppet senast och borde ha gått fram en del. Hon är snabb ut och är väl den av mina som jag tror kan höja sig ytterligare nu i finalen och vara lite vassare. Det var sparade krafter i mål för två veckor sedan, säger Nordström och berättar vidare om sina andra två hästar i loppet:

”Örjan kan det här”

– Islay Mist Sisu har också ett bra läge i sitt andraspår och var väldigt bra senast och levererade på topp. Hon hade bra puls efteråt vilket alla hade. Hon är också startsnabb och känns fin. Jag valde medvetet spår nio för Felix Orlando. Han hade inte kunnat vara med i spetskörningen och nu har han ett bra läge för honom, med bra ryggar och jag tycker han är kraftigt på gång. Örjan kan det här så jag behöver inte säga något till honom.

10 000-kronorsfrågan. Vem av dina hästar tror du mest på?

– Jag vill faktiskt inte lyfta fram någon före de andra. Jag kommer med tre starka kort som alla kan vara med där framme. Spåren är medvetna val som ska passa mina hästar och jag tror alla är mogna att prestera riktigt bra. Sedan har vi ju fördel av hemmaplan också. Alla mina hästar i finalen går precis som senast, inga ändringar.

Per Nordström tog en dubbelseger i kvalet till Svensk Uppfödningslöpning – med hästarna Islay Mist Sisu och Felix Orlando
Foto: Mikael Rosenquist / TR BILD
Per Nordström tog en dubbelseger i kvalet till Svensk Uppfödningslöpning – med hästarna Islay Mist Sisu och Felix Orlando

53-årige Nordström skrällvann Svensk Uppfödningslöpning i fjol med Revelation, som nyligen såldes till stortränaren Robert Bergh.

För de flesta är Jägersroproffset känt som den som ofta syns i de större sammanhangen när det kommer till unghästar och det finns inget som talar för att hans närvaro ska avta inom överskådlig framtid – tvärtom.

”Vill dubbla de inkörda pengarna”

– Det vi ser nu och kommer se de närmaste åren är ett resultat av att vi 2017 började bygga en ny hästgård i Sjöbo. Det blev klart i fjol. Vi har bland annat en sandbana och en anläggning som nu står helt klar. Det här är en satsning som jag tror kommer slå väl ut och jag räknar med att redan nästa år dubbla de inkörda pengarna.

– I år har det gått jättebra men vi har samtidigt fyllt på med unghästar, många ettåringar och tvååringar. Just nu har vi nått taket på 40 hästar, det är där jag vill ligga för att kunna hålla hög kvalité. De som tillkommit har en lite vassare stam och det ska bli väldigt spännande de närmaste åren. Det är ju så att vi har nischat in oss i de här sammanhangen.

Dina hästar är ofta väldigt startsnabba. Hur ser du på det?

– Jag tycker att ledningen är en mycket åtråvärd position. De flesta lopp vinns därifrån och det är något vi tränar mycket på. Det är närmsta vägen till mål och det gäller alla sporter egentligen. Når du täten är mycket vunnet och det är ingen slump att mina hästar är snabba från start.

Du har varit i de här situationerna tidigare. Är du ändå nervös på lördag?

– Jag skulle säga att den största nervositeten ligger i kvalen, där allt kan gå fel. Nu är vi i final och nu kan jag njuta i alla fall till 50 procent.

Publicerad:

LÄS VIDARE