Sparkade ST-chefen bryter tystnaden

Fick lämna mitt under Propulsion-utredningen • Skriver öppet brev

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Steen Morten Johansen fick lämna Svensk Travsport i somras.
Foto: PRIVAT
Steen Morten Johansen fick lämna Svensk Travsport i somras.

Mitt under brinnande Propulsion-utredning sparkades säkerhetschefen Steen Morten Johansen.

Nu riktar han hård kritik mot utredningen och vädjar till Svensk Travsports vd Maria Croon i ett öppet brev.

”Häver du min tystnadsplikt på detta området, Maria Croon?”, skriver han.

Den 29 oktober presenterade Svensk Travsport sin interna och externa utredning gällande fallet Propulsion.

Där fastslog förbundet att Propulsion nervsnittades i USA 2015. Alla tävlingsresultat för Elitloppsvinnaren stryks och Stall Zet ska betala tillbaka 26 miljoner kronor till andra hästägare.

Under 2019 var Svensk Travsports dåvarande säkerhetschef Steen Morten Johansen vid Propulsions gård för att undersöka hästen.

”Vill lägga skulden på mig”

Vid pressträffen i oktober riktade utredaren Pehr Jern skarp kritik mot utredningen.

– Hela den undersökningen, som gjordes då, väcker ganska många frågor. Exempelvis; varför anlitade inte säkerhetschefen ST:s egen veterinär? Som borde tagit över ärendet, det hade varit naturligt, för utredningschefen har. vad jag vet, ingen veterinärmedicinsk kompetens, säger Jern om utredningen, som med hjälp av veterinär i princip uteslöt att Propulsion skulle ha varit nervsnittad, sa Pehr Jern då till Trav365.

Under sommaren sparkades säkerhetschefen Steen Morten Johansen, mitt under brinnande utredning.

– Min känsla är helt enkelt att ST vill lägga skulden på mig för delar av den utredning som jag gjort tidigare. Jag tycker det är viktigt att berätta min version även om jag just nu inte kan gå in på alla detaljer. Mitt juridiska ombud har bett mig ligga lågt, men det är min trovärdighet gentemot människor som står på spel, sa Steen Morten Johansen då till Trav365.

1 av 2 | Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Propulsion tillsammans med Daniel Redén vid segern i Elitloppet.

”Starka personangrepp”

Efter Svensk Travsports presentation av utredningen har Steen Morten Johansen hållit låg profil – fram till nu.

I ett öppet brev, som du kan läsa i sin helhet nedan, riktar han skarp kritik mot utredningen.

”För undertecknad blev det en märklig upplevelse. Det kom väldigt starka personangrepp mot mig, utan att jag har någon möjlighet till försvar mot angreppen”, skriver han bland annat och fortsätter:

”Vid presskonferensen hävdar Pehr Jern att utredaren, alltså jag, kontaktat Det Norske Travselskapets chefsveterinär, istället för Svensk Travsports chefsveterinär, och att han var ovetande om anledningen.

Det överensstämmer inte med de uppgifter jag lämnat i mitt förhör. En av grundprinciperna i utredningar är att man alltid ska finna svar på viktiga frågor. Här menar jag på att Pehr Jern emellertid redan hade svaret”.

”Faktan finns där”

I samband med att Steen Morten Johansen lämnade Svensk Travsport så skrev han på ett sekretessavtal, någon han vill ska lättas, för att hela sanningen ska fram.

”Jag menar på att verifierbar fakta finns. Faktan finns där, och sanningen bör vara viktig för de flesta med intresse och hjärta för travsporten.

Häver du min tystnadsplikt på detta området, Maria Croon?”

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Svensk Travsports vd Maria Croon.

Croon: En självklar del

Svensk Travsports vd Maria Croon bemöter Steen Morten Johansens öppna brev så här för Trav365.

– Utredningen kring ärendet Propulsion har varit en stor och omfattande process som haft högsta prioritet under det senaste halvåret. För mig som högste tjänsteman på Svensk Travsport har det varit oerhört viktigt att all fakta i det här ärendet kommer fram. Alla verifierbara fakta. Därför är det med förvåning jag läser det öppna brevet riktat mot mig och Svensk Travsport. Vi kommer att återkomma med ett utförligare svar på det, säger hon och fortsätter:

– Gällande avtal om sekretess är det en självklar del i en roll som utredningsansvarig och något som inte upphör när ett samarbete avslutas. Det är kutym att dylika tjänster innefattas av sekretess. Hanterar man konfidentiell information innefattar de ofta uppgifter som berör enskilda personer och därför viktigt att sådana uppgifter behandlas med stort ansvar. Vi har haft anledning att via Steen Mortens advokat Jesper Arvenberg påminna om det avtal han ingick när han tillträdde tjänsten som utredningschef på Svensk Travsport. Finns det verifierbar fakta som inte framkommit är vi självklart oerhört intresserade av att ta del av den för fortsatt utredning.

Även Svensk Travsports svar kan du läsa i sin helhet nedan.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN