Mejla

Andreas Örtengren

Kan man egentligen någonsin vara säker

Örtengrens TRE punkter efter V75 på Romme

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Maria Holmén / TR BILD
Gandalf Jaam och kusken Jonas Moberg fick behålla sin målfotoseger i V75–1, trots att de kört de sista 300 meterna utanför bangränsen

V75 på Romme i Borlänge.

Här är Trav365:s Andreas Örtengrens tre punkter från V75-omgången.

1. Domslutet som retade gallfeber på V75-spelarna

Dubbeljackpotten på Romme rivstartade med ett klass II-försök. Det blev ett rafflande upplopp som till slut fick avgöras på målfoto.

Det såg länge ut som att den utvändige hästen Digital Literacy med Örjan Kihlström skulle koppla grepp på Rommes långa upplopp.

Men Jonas Moberg kunde kontra med sin egentränade Gandalf Jaam och sätta nosen först.

Dramatiken i V75–1 var inte slut där. När reprisbilderna vevades så syntes det tydligt att Moberg körde utanför bangränsen med halva sulkyn under loppets sista 300–400 meter.

De allra flesta, inklusive undertecknad, var helt övertygade om att domarna skulle beivra förseelsen genom diskning eller resultatkorrigering.

Så blev det inte. Moberg fick behålla segern som var värd 110 000 kronor men straffades med böter på 1 500 kronor. Ett bötesbelopp som kusken sannolikt inte gråter stora floder över.

Detta upprörde V75-spelarna så till den grad att de sociala medierna efteråt formligen exploderade i ilskna kommentarer.

Riksdomaren Johan Pettersson bedyrade efteråt att domslutet var korrekt, och att det inte finns någon anledning att se över regelsystemet med motiveringen att man inte med 100 procents säkerhet kunde utesluta att Moberg vunnit ändå. En retorik som är aningen problematisk då det egentligen inte går att vara exakt säker på något i sådana här situationer.

Helt klart är det ju att Moberg drog fördel av sin styrning, det insåg en hel travnation, men det spelade ingen roll just den här tävlingsdagen på Romme som omsatte 129 miljoner.

Regelverket, attityden och ambitionen från de ansvariga måste förändras – innan spelarna fullständigt tappar förtroendet.

När är nästa domarkonferens?

2. Eftermiddagens promenad i parken

På förhand var spelarkollektivet eniga om att den nyblivne världsrekordhållaren Very Kronos skulle vinna gulddivisionen (V75–3).

Även om streckprocenten på V75 sjönk en aning strax innan spelstopp, vilket den alltid gör, så var det aldrig något snack om vem som var bäst.

Det var tidig ledning och sedan var det här loppet över. En promenad i parken, ett träningspass – kalla det vad ni vill.

Segern var värd 150 000 kronor och det var en lättad tränare efter loppet.

– I dag var han exemplarisk och Erik kunde köra som han ville med tempo och allting. Vi tar finalerna om 14 dagar och sedan eventuellt ett lopp i Frankrike den 19 december, sa Svante Båth i segerintervjun efter loppet.

Utan tvekan är Very Kronos en av Sveriges mest spännande hästar som så många gånger varit sin egen värste motståndare. I dag tävlade han också mot sig själv.

Den skötsamme Very Kronos har visat upp sig – igen. Ska det här bli en vana får motståndarna det jobbigt framöver.

3. Till sist slog drömmen in

Det var för ett år sedan kusken Linda Sedström och den forne försvarsjätten i det svenska handbollslandslaget, Magnus Jernemyr, slog sina påsar ihop och startade en egen träningsverksamhet.

Samboparets Final Dream var en av startkanonerna i den femte avdelningen som på förhand gjorde anspråk på den efterlängtade tätpositionen.

Efter 500 meter pressade sig Linda Sedström till ledning. Trots att varvet gick på 1.10,0 kunde den 31-åriga Örebrokusken hålla undan till knapp seger med den häst hon håller så varmt om hjärtat.

Segertiden för Final Dream blev 1.11,2 (1 640 meter med autostart).

När jag tidigare i veckan gjorde en intervju med Linda var hon självsäker när hon pratade om sin sjuårige valack.

– Det mesta talar för Final Dream och jag skulle inte spela utan honom på min kupong. Jag har aldrig känt att vi har en så här bra chans att ta en V75-seger som vi har nu på lördag, sa hon då till Trav365.

Att den här segern betydde oerhört mycket även för Magnus Jernemyr gick inte att ta miste på.

– Det här slår allt och jag är alldeles svettig, sa han i segerintervjun i TV12 direkt efter loppet.

Paret har nu avverkat första året som tränare. De satsar hårt på sin verksamhet. Innan året startade hade de som mål att passera miljonen i inkört vilket redan var avklarat innan dagens V75-tävlingar på Romme.

Nu kan de även titulera sig som V75-vinnare vilket får anses som mycket välförtjänt. Final Dream är i sitt livs form och ska vi tro att hemresan går lite snabbare än vanligt just i kväll?

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE