Tränaren: ”Vi vet inte hur bra han kan bli”

55-åriga amatörtränaren Tina Lisell om: • V86-omgångens störste favorit • Den lilla rörelsen • Framtiden

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Perfect Dynamite vid V75-finalen på Solvalla med Rikard N Skoglund i sulkyn.

Hon jobbar halvtid inom vården och driver ett litet amatörstall tillsammans med maken Ante Lisell.

I kväll startar 55-åriga Tina Lisell hela V86-omgångens störste favorit: Perfect Dynamite.

– Jag skulle ljuga om jag inte trodde på toppchans, säger hon.


ANNONS: V86-jackpott på 14 miljoner i kväll. Här kan du gå med i laget och ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem. [Extern länk]


Under onsdagskvällen saxas V86-omgången mellan Åby och Solvalla med en jackpott på 14 miljoner kronor till en ensam vinnare.

Hela omgångens största favorit: 6 Perfect Dynamite i V86-6 på Solvalla som just nu är spelad till 77 procent.

Den sexårige valacken kommer från tre raka segrar, varav den senaste togs i bronsdivisionens V75-final på Solvalla.

Bakom succéhästen finns amatörtränaren Tina Lisell, 55, tillsammans med maken Ante Lisell, som kör hästen i kväll.

”Vi är verkligen tacksamma”

Tina jobbar halvtid inom vården och har inga planer på att utöka sin verksamhet och bli proffs. Hon och maken är nöjda med tillvaron i Ingels utanför Rättvik med sju hästar på träningslistan.

– Jag är mycket tillfreds med vår rörelse. Hästarna har gått otroligt bra och vi är verkligen tacksamma över att nå dessa framgångar. Det är också ett kvitto på att vårt sätt fungerar. Om hästarna mår bra så syns det också i tävling, säger Rättvikstränaren till Trav365.

En av anledningarna att inte proffs är vårdyrket.

– Jag gillar verkligen mitt jobb och det är också en av anledningarna till att vi aldrig satsat på att bli proffs. Vi är nöjda med att ha en mindre rörelse och att kunna lägga ner mycket tid på varje enskild individ. Vi har heller inte velat bli beroende av fler hästägare, så den här storleken på stallet är optimalt för oss, säger Tina Lisell.

”Jag fick honom på andra planer”

De träffades på nyårsafton 1996 och har sedan dess hållit ihop. Då var inte Ante Lisell det minsta intresserad av att jobba med hästar.

– Jag jobbade i Åke Sundbergs stall där Antes bror var praktikant. På den tiden var Ante inte intresserad av att jobba med hästar men jag fick honom på andra planer, säger Tina och skrattar. Hon fortsätter:

– Vi skaffade en gård i början på 2000-talet och startade rörelsen tillsammans. Sedan dess har vi hållit ihop i vått och torrt.

I stallet finns kanonerna Super Zantos och V86-omgångens störste favorit Perfect Dynamite. Och Tina Lisell öser lovord över hästen.

– Det är en fantastisk häst som vi är otroligt tacksamma och stolta över. Han har gjort det enastående bra på slutet och det är naturligtvis helt underbart att kunna vara en del i hans framgångar.

– Jag vill även lyfta fram Rikard N Skoglund som kört på slutet. Han har gjort det otroligt bra. Vi är glada att ha honom som kusk.

– Jag älskar verkligen mina djur. Det viktigaste är att dom mår bra, får vara hela och friska, då kommer också resultaten. Vi har inte så många hästar men dom vi har ger vi så mycket vi kan.

”En undantagshäst”

Inför kvällens uppgift för Perfect Dynamite säger Tina Lisell så här:

– Visst ser det bra ut på papperet. Det är ett race vi egentligen bara ska vinna om man läser loppet innan men alla lopp ska köras och det är djur vi håller på med. Allt kan hända men jag skulle ljuga om jag inte trodde på toppchans. Han känns jättefin för dagen och vi ändrar ingenting sen den senaste starten på Solvalla.

Hur långt kan han gå?

– Jag är övertygad om att han snart är i gulddivisionen och hur han hävdar sig där är svårt att säga. Jag funderar inte så mycket på det nu utan fokuserar mer på det som händer just nu.

– Han är en undantagshäst och vi vet faktiskt inte hur bra han kan bli. Han är fortfarande under utveckling och har en fantastisk löpskalle vilket han visade i finalen senast.

”Spelar ingen roll om vi är storfavoriter”

Trots den lilla rörelsen och framgångarna så känner inte Tina Lisell någon som helst press att prestera – trots att hästen är megafavorit i kväll.

– Jag ser det inte som någon press över huvud taget. Vi tränar och gör det vi ska, sedan får spelarna säga sitt. Det är inget vi kan påverka. För mig spelar det ingen roll om vi är storfavoriter. Det viktigaste är att hästen gör ett bra lopp och mår bra.

Hur ser framtidsplanerna ut för Perfect Dynamite?

– Efter kvällens lopp blir det troligen Rommes V75-tävlingar under påskhelgen. Tittar vi ytterligare framåt så har vi Harper Hanovers lopp under Elitloppshelgen. Det är inget som är klart men det finns i bakhuvudet.

Perfect Dynamite har hittills vunnit elva av karriärens 38 starter och sprungit in över 1,2 miljoner kronor.

V86 startar klockan 20.30 i kväll. Från 19.30 följer du Trav365:s liverapportering.


ANDREAS ÖRTENGREN


ANNONS: V86-jackpott på 14 miljoner i kväll. Här kan du gå med i laget och ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem. [Extern länk]


Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN