Mejla

Michael Carlsson

Kan bli nytt storslam för stjärntränaren

Carlsson synar lopp för lopp på Bjerke • Söndagen den 13 september

Publicerad:
Uppdaterad:
Öystein Tjomslands Havglimt spelas på V75.
Foto: TOM JÖNEHAG/TR BILD
Öystein Tjomslands Havglimt spelas på V75.

Det är dags för Norges superdag med de största unghästfinalerna samma dag på Bjerke.

Geir Vegard Gundersen jagar sin åttonde derbyseger och har god chans att ta den med någon av sina tre finalister.

High Flyer är min vinnare i Kriteriet men bästa och säkraste spiken i omgången är Ble du Gers som har en mycket lämplig uppgift.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem i dag. [Extern länk]


”Klasselöpsdagen” titulerar Bjerke sin storloppsdag den här söndagen som traditionellt även kryddas med V75. Det körs finaler för Kriteriet, Kriteriestoet, Derbyt och Derbystoet för både varmblod och kallblod. Det finns flera stjärnor som sticker ut i årgångstoppen så räkna med härliga bataljer om de digra förstaprisen och de klassiska segrarna.

Men vi tar det i rätt ordning och i V75-1, som är Kriteriet för kallblod, spelar Öystein Tjomslands hästar huvudrollen som så ofta när det är storlopp. Han har fullständigt sopat rent i de klassiska loppen hittills i år och kan få en mycket fin eftermiddag på Bjerke-banan utanför Oslo.

Min vinnare är Tangen Bork som har två raka segrar, båda från ledningen. Han vann sitt försök till Kriteriet enkelt och drog vinstlotten med innerspåret, startsnabb som han är. Kommer att leda länge, kanske hela vägen. Stallkamraten Grisle Tore G.L. har radat upp segrarna i år men galopperade i ledningen i uttagningsloppet och kom sedan tillbaka till tredjeplatsen. Slåss om segern felfri och den som har störst chans att rubba Tjomslands hästar är Oppgårdsdrängen. Jan-Olov Perssons segervana treåring såg fin ut vid segern i sitt försök och är en allvarlig aspirant från ett perfekt läge.

Vi målar på

V75-2 är ett öppet stolopp och här målar vi på med åtta streck och hoppas få in en kantboll. Favoriten Almond Paste var annars fin vid segern senast från ledningen och har bra form. Men det är flera startsnabba med som jagar ledningen och dessutom är det full distans den är gången. Min varning är Juliana Rags som har sett kanonfin ut vid segrarna och hon har övertygat så pass att hon mycket väl kan runda samtliga trots spår elva.

V75-3 är Norskt Travkriterium för varmblod och där är High Flyer favorit efter sitt imponerande försök. Han gick där i dödens de sista 1200 metrarna och vann med krafter kvar och tussarna satt kvar i öronen. Jag pratade med tränaren Kim Pedersen som berättade att hästen känns kanonfin, blir bara bättre och bättre och har ett perfekt läge med spår två bakom bilen. Han är snabb ut och Kim trodde på en mycket bra chans att vinna Kriteriet med sin häst som har varit riktigt fin även tidigare i år vid segrarna och även som tvåa näst senast.

Pedersen hade störst respekt för Maquavit E som har tagit fem segrar på sex starter och som vann sitt försök på ett övertygande sätt. High Flyer är ett spikförslag men jag har råd att gardera och Maquavit E får göra honom sällskap på systemet, liksom Geir Vegard Gundersens Kraesj, som är en färsk treåring som bara har gjort tre starter men som har två raka segrar och som vann enkelt i sitt uttagningslopp.

Marvellous Tooma flög fram över upploppet senast och höll sånär på att hinna fram till segern. Hästen visade i alla fall strålande form på tiden 1.11,2 och han har tidigare härdats i tuffa årgångslopp. Frode Hamre är optimistisk och tycker att det är bra vinstchans i V75-4. Jag dubblar dock systemet med Royal Baby som nu har lopp i kroppen och formen ska vara nära i zenit. Har tidigare gått bra över längre distanser och i det här stayerloppet över dryga tre varv kan det bli en tuff nöt att knäcka för favoriten.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem i dag. [Extern länk]


Inte lätt att tas med

I Norskt Kallblodsderby, V75-5, kan det mycket väl bli storslam på nytt för Öystein Tjomsland. Han tränar tre av de mest betrodda och hetaste hästarna i finalen. Havglimt vann det svenska kallblodsderby i suverän stil och blir inte lätt att tas med även i den norska upplagan.

Grisleprinsen G.L. var tvåa i det svenska derbyt efter stallkamraten och var tvåa i sitt uttagningslopp senast efter en smygkörd Järvsö Elling som tog honom på linjen. Och som om inte detta var nog, så har Tjomsland sitt kanske skarpaste vapen i fenomenet Grisle Odin G.L. Han gjorde förvånansvärt bort sig med galopp i försöket till det svenska derbyt men imponerade stort när han tog en överlägsen seger i försöket till det norska derbyt. Han har revansch att utkräva och tränare Tjomsland har själv valt att köra Grisle Odin G.L. som inte blir lätt att besegra felfri.

Ble du Gers är omgångens bästa och säkraste spik i snabbloppet, V75-6. Han har stångats mot världseliten i sommar med den äran och kliver nu rejält i klass. Senast spurtade han till andraplatsen från dubbla tillägg i ett stayerlopp och gången innan satt han fast med krafter kvar i Åby Stora Pris. Dessförinnan var han ute i Hugo Åbergs Memorial men där blev det dock galopp.

Nu aviserar tränare Frode Hamre att det blir optimal balans barfota runt om (gick med skor runt om senast), och läget är perfekt med spår två bakom bilen. Det här gänget som Ble du Gers möter här ska han normalt bara slå hur enkelt som helst om han är på topp, och det hävdade tränare Hamre att han är nu och tror på toppchans.

Norskt Travderby för varmblod avslutar V75:an och här har Geir Vegard Gundersen tre hästar inkvalade. Han tog i fjol sin sjunde seger i derbyt när han styrde in Max Brady till seger, och Gundersen jagar nu Gunnar Eggens derbyrekord på tio derbysegrar. I jakten på att bli historisk är det mycket god chans att han närmar sig efter dagens final. Jag pratade med Geir Vegard i veckan och han sa att det är Iggy B.R. som har en klart högsta kapaciteten av hans trio, men hästen är heller inte att lita på. Iggy B.R. är framförallt väldigt stark och vann sitt uttagningslopp med krafter kvar.

Det är sonen Magnus Teien Gundersen som rattar Iggy B.R. medan Geir Vegard själv tar hand om Ivan B.R. som också är bra, startsnabb och vann sitt uttagningslopp enkelt. Sedan varnade Geir Vegard för sin tredje häst, Failern, som är färsk i sådana här sammanhang men som är under kraftig utveckling. Hästen följde med bra som tvåa i försöket bakom Iggy B.R. och Geir Vegard körde inte för fullt till slut när han såg att det ändå inte gick att slå favoriten.

Om de bästa gör bort sig och Failern får en fin resa så är han inte borta. Annars så blir givetvis favoriten Strong Pepper inte lätt att besegra om han är lika bra som vid sina tidigare sju segrar i år på tio starter, bland annat i V75. Han vann också sitt uttagningslopp enkelt och har ett perfekt läge.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem i dag. [Extern länk]


Michael Carlssons V75-system

V75-1: 1–6–2–4 (3–8)

V75-2: 4–3–11–5–2–1–7–9 (14–10)

V75-3: 2–3–4 (6–1)

V75-4: 10–5 (11–3)

V75-5: 3–2–4 (1–6)

V75-6: 2 Ble du Gers (4–3)

V75-7: 3–2–4–5–9 (10–11)

Systemet är på 2880 rader / 1440 kronor.

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE