Bergh: ”Det kan vara den bästa jag haft”

Stortränaren om superhästens nya seger tankarna om framtiden: ”Hoppas det fungerar”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Hail Mary och Robert Bergh vid segern av Breeders Crown-finalen i Eskilstuna under söndagen.
Foto: TR Bild
Hail Mary och Robert Bergh vid segern av Breeders Crown-finalen i Eskilstuna under söndagen.

Remington Crown, Hilda Zonett, Tsar d’Inverne och Nahar med flera i all ära.

Nu kan Robert Bergh ha fått fram sin bästa häst någonsin: Hail Mary.

– Ja, så kan det vara, faktiskt, säger han till Trav365 dagen efter superhästens nya storseger, i Breeders Crown-finalen, på topptiden 1.11,5.

17 segrar på 20 starter och drygt 7,2 miljoner kronor intjänat. Hail Mary ”joggade” hem Breeders Crown-finalen i Eskilstuna i söndags.

– Jag har ju både sett honom från sidan och kört honom. Som han kändes i går, i värmningen, var otroligt. Han har varit fin hela säsongen, men nu känner man en touch att han blir bättre och bättre, säger tränaren Robert Bergh till Trav365.

– Han har hämtat igen sig. Han har haft lite växtperioder under säsongen, trots att han har tävlat. Varit lite slapp, lite snubblig, grov och rullig. Men nu är han så stark och har verkligen hunnit i kapp sig.

”Något extremt”

I tv-sändningen under söndagen tog experten Jennifer Tillman verkligen in luft:

– Blir inte det här väldens bästa häst så vetitusan, sa hon.

Bergh har haft flertalet kanonhästar genom åren, som Remington Crown, Hilda Zonett, Tsar d’Inverne och Nahar med flera, och vunnit stora lopp i hela Europa.

Kan Hail Mary vara den bästa du har haft?

– Ja, det kan det vara, faktiskt. Det är sjukt att sitta med Power i stallet, samma år, som jag har sagt tidigare. Men det är något extremt med Hail Mary. Remington, Hilda och Tsaren kunde men ta de andra med på styrka, bomba på. Men i nutid är det mycket svårare att få fram en segermaskin, nu när det är skorycka och jänkarvagnar och allt är maxat, förut visste man att man var bäst, det blir lite samma upplägg på varje lopp då.

Kan han bli världens bästa häst?

– Det är så mycket som måste gå rätt, man måste ha flyt med honom varje kvartal och varje månad, det är lätt att det händer något. Så den frågan passar jag att svara på.

”Tycker inte att jag gjort bort mig...”

Nu siktas Hail Mary mot Criterium Continental, storloppet för fyraåriga hästar Vincennesbanan i Paris, som körs i slutet av december.

– Jag tycker det är väldigt många bra fyraåringar i Sverige i den här kullen, så vi ligger nog lite på plus kontra fransmännen. Normalt är det svårt att åka dit, det brukar finnas många starka fyraåringar.

Hur tror du Vincennes bana (har både nedförs- och uppförsbacke) passar Hail Mary? Kan man veta det på förhand?

– Nej, man vet inte det. Jag tycker inte att jag har gjort bort mig på så många på sistone, men de hästar som tävlar med vikt, som Hail Mary gör, brukar ha lite svårare med stora banan. Det är lite olika med vilken teknik hästarna har. Men jag hoppas ju att det fungerar. De bästa hästarna brukar klara det. Han tränar bara backe här hemma också, det är hans gren.

”Sen får vi börja tävla på riktigt”

Vinner man Criterium Continental får man en startplats i Prix d’Amérique.

Men det loppet har inte Bergh med i planeringen – den här säsongen…

– Han kanske är halvseg som femma-sexa i Continental, då är ju Prix d’Amérique-diskussionerna redan borta...

– Nej, men det är flera saker som lägger till grund för att det inte blir någon start där, den här vintern. Han trivs med ett speciellt sätt att träna, som är lite svårt när man är på resande fot. Jag känner att han inte är fysiskt stark, som man borde vara för att vara med där. 

Hur matchar man en häst som Hail Mary som femåring, nästa år?

– Det blir lugnt första halvåret. Det år frågan om han ens årsdebuterar första halvåret. Sen får vi börja tävla på riktigt och trappa upp under hösten.

2003 vann Robert Bergh Prix de France med Hilda Zonett på Vincennes. Är Hail Mary hästen du vinner Prix d’Amérique med?

– Jag kan inte förringa Power heller. Jag har en bra position inför framtiden, så kan jag säga. Båda är extremt bra hästar, där vi haft lugn och ro, kört med fast huva, skor och vanlig vagn. Det är en otroligt skön grej att ha med sig. Det finns mycket att göra med utrustning och finlir. 

När och om du kan köra Hail Mary barfota någon gång, vad får det för effekt, tror du?

– Haha, majestätisk! Men jag kan inte avläsa om vi kan köra som ett eller två år.

Publicerad:

LÄS VIDARE