Kusken efter kaoset: ”Var ett jäkla väsen”

Körde utanför bangränsen – fick behålla segern: ”Ett knepigt fall”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Jonas Moberg körde utanför bangränsen på V75 med Gandalf Jaam – men fick behålla segern.

Nu berättar han om dramatiken, domarkaoset och känslan att vinna på V75.

– Det var ett knepigt fall och det var ett jäkla väsen efteråt, men jag tror nog domarna dömde rätt trots allt, säger den 52-årige kusken till Trav365.

Under lördagens V75-tävlingar från Romme var det upplagt för stora pengar då omgången innehöll en dubbeljackpott.

De som trodde på hög utdelning skulle bli besvikna då sjuorna denna eftermiddag och kväll i Dalarna bara betalade en dryg tusenlapp tillbaka.

Men dramatiken skulle dock inte utebli.

I den inledande avdelningen (V75-1) på det stora streckspelet, ett klass II-försök, skulle domarna hamna i stort fokus.

”Jätteskönt att få sätta dit den”

Jonas Moberg och hans fyraårige valack, Gandalf Jaam, tog hand om ledningen och på upploppet utspelade sig en synnerligen tät slutstrid mot den utvändige hästen Digital Literacy, för dagen körd av Örjan Kihlström.

Målfotot visade att Moberg hade nosen först med sin häst.

– Jag trodde faktiskt att vi hade vunnit direkt efteråt. Örjan Kihlström var mer osäker och det dröjde ganska länge innan resultatet kom. Men det var naturligtvis en väldigt bra prestation av hästen och jätteskönt att få sätta dit den på V75, säger Jonas Moberg till Trav365.

Målfotot och hästarnas fina prestationer i all ära – men efterspelet skulle komma att handla om något helt annat.

När reprisbilderna vevades gång efter gång i tv så syntes det tydligt att Moberg körde de sista 3–400 meterna utanför pinnarna och bangränsen.

Efter långt övervägande kom beslutet från domarna på Romme.

Riksdomaren Johan Pettersson sa så här i TV12.

– Vi kan inte med hundra procents säkerhet säga att han vinner egen fördel, då kan vi inte diska honom helt enkelt.

”Över hundra meddelanden”

Jonas Moberg och Gandalf Jaam fick behålla segern. Ett domslut som retade upp många V75-spelare. De sociala medierna överöstes med arga kommentarer.

– Det blev ett jäkla väsen efteråt men jag måste säga att de flesta som hört av sig har varit positiva och gratulerat oss. Jag tror att jag på kvällen hade fått över hundra meddelanden med hälsningar, många från personer inom travet och även människor jag inte haft kontakt med på 20 år, säger kusken till Trav365 och fortsätter:

– Sen har vi ju Twitter som man egentligen inte ens vill slå upp. Det finns så många sjuka människor som uttrycker sig mycket olämpligt där. Jag pratade med Jörgen Westholm och han sa till mig att det där var jag tvungen att gå ur tidigare. Men totalt sett så har jag klarat mig bra den här gången. Jag antar att den mesta av skiten fick domarna ta.

Det blev ju en mycket omtalad seger på V75. Hur kan du kommentera det som hände i loppet och det efterföljande beslutet från domarna?

– Det är ett knepigt fall men jag tror till slut att domarna fattade rätt beslut. Jag läste efteråt att många menade på att jag tjänade meter vilket det automatiskt blir när du går utanför bangränsen men det gjorde även Örjan Kihlström som satt utvändigt. Han sa till mig efteråt att han tjänat lika mycket på det som jag. Då våra hästar var så långt före de andra så tycker jag att beslutet var korrekt.

”Något de ska se över”

– Jag förstår ju hur reglerna är utformade men upplevde i sista sväng att jag inte drog någon fördel gentemot Örjan. Han följde med automatiskt när jag bröt ner. I det här fallet hade ju inte domarna möjlighet att ändra ordningsföljd då detta startade innan upploppet. Det är något jag tycker de ska se över, att kanske kunna sätta gränsen vid 500 meter kvar i stället. Hade jag i det här fallet flyttats ner som tvåa hade det varit okej men att nu diska mig hade känts helt fel. När det blir såna här diskussioner skadar det travsporten.

Många menar efteråt att du hade tappat fart om du korrigerat din häst och att utvändig häst då skulle vunnit. Hur ser du på det?

– Det var ju exakt det jag fick göra på upploppet, jag korrigerade min häst och tappade fart. Då trodde jag loppet var över. När jag ryckte tussarna bröt han ner ännu mer och det var bara mig det ställde till det för. Jag höll då på att köra honom i galopp men lyckades hålla honom i trav. Nu är jag part i målet men jag tror att domarna faktiskt fattade rätt beslut. Även Örjan var ju av den åsikten efteråt. Det är inte så lätt att styra dessa 500-kiloshästar varje gång.

Jonas Moberg och Gandalf Jaam kontrade på upploppet och kunde vinna med en nos över Digital Literacy
Foto: Maria Holmén / TR BILD
Jonas Moberg och Gandalf Jaam kontrade på upploppet och kunde vinna med en nos över Digital Literacy

”Inte något att diskutera”

Hur ser du på att följa exempelvis Frankrike där du blir diskad bara du nuddar en pinne?

– Jag tror inte det är rätt väg att gå, ska vi då också börja köra i halvspår och ta efter annat. Jag tycker inte det är något att diskutera men som jag sa tidigare borde man se över detta med att kunna ändra ordningsföljden på ett enklare sätt. Det är ofta då det blir mest rättvist.

Blev det något firande i söndags?

– Det blev faktiskt så att vi öppnade en flaska champagne och läste alla gratulationer.

52-årige Jonas Moberg, med Färjestad som hemmabana, driver en träningsverksamhet som består av sex hästar som är i tävling.

På sin lista har han dessutom 13 ettåriga hästar.

Han har tidigare i karriären arbetat som privattränare åt Karl-Erik Bender (stall Palema) och under senare tid även samarbetat med Daniel Redén med vissa av hans unghästar.

Tagit hjälp av mental coach

Jonas Moberg är ingen duvunge i branschen men trivs ypperligt med sin lite lugnare tillvaro.

– Jag trivs bättre än någonsin just nu och även det ekonomiska går runt och lite till. Men det är svårt för många mindre verksamheter i dag att gå runt. Vi är ett mycket trevligt gäng med många fantastiska hästägare. Jag har hittat min nisch vilken består av att vara uppfödare. Det är väldigt svårt för oss mindre att ta in hästar i tävlingsskick.

– Ibland kan jag ha känslan av att vi mindre skulle vara värdelösa, men det är vi inte. Många som har pengar pumpar in det i de stora tränarnas industrier. Jag är inte Björn Goop eller någon annan stjärnkusk, jag är Jonas Moberg men ändå nöjd med tillvaron ändå. Jag har dessutom tagit hjälp av den mentale coachen Stig Wiklund som hjälpt mig mycket i tillvaron. Han har varit ett stort stöd.

Till sist. Vad väntar nu för din nyblivne V75-vinnare Gandalf Jaam?

– På torsdag ska han till veterinären och kollas upp. Han har tidigare haft problem i sina framknän och jag tror faktiskt inte han var på topp i lördags men han vann ändå. Om allt går enligt planerna så ska vi starta i ett lopp den 10 december för att sedan starta i finalerna på annandagen. Sen blir det en trolig operation. Det är så klart extra kul när man varit med från början med en sån här häst.

Här kan du se V75-loppet igen. [Extern länk]

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN