Efter nya skandalen: ”Det här är ledsamt”

Italienska stjärnan i nytt blåsväder efter helgens drivning

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Youtube
Bilder från Gran Premio Costa Azzurra i Turin där Alessandro Gocciadoro vann med hästen Arazi Boko. Men inför- och under upploppet driver han sin häst mycket hårt: ”På det här sättet vill vi inte att hästarna behandlas”, säger UET:s ordförande, tillika Svensk Travsports ordförande, Marjaana Alaviuhkola.

Efter ursäkten för sin elaka drivning i ett öppet brev.

Under söndagen stod den italienska tränaren och kusken Alessandro Gocciadoro för en ny skandal-drivning.

– Det sätter det brevet i en annan dager, det är ledsamt, säger UET:s ordförande Marjaana Alaviuhkola till Trav365.

Det var under storloppsdagen då Lotterian kördes, i början på maj i år, som Alessandro Gocciadoro, bland andra italienska kuskar, drev sin häst Arazi Boko alldeles för hårt.

Sociala medier kokade över av fördömanden och tränarikonen Anders Lindqvist, med bas i Frankrike,  rasade:

– Drivningarna vi fick se var vidriga, sa han och fick medhåll av i princip alla.

”Stort förlåt till min häst”

Händelsen blev en stor snackis och Gocciadoro blev tvungen att skriva ett öppet brevet och be hästen han körde, Arazi Boko, och alla trav- och hästälskare om ursäkt. 

Jag vill be alla om ursäkt och framförallt rikta ett stort förlåt till min häst, samt lära av mitt hemska misstag och hädanefter hålla fokus på att göra rätt saker”, skrev han då.

”Kan inte ta det på allvar”

Under söndagen kördes det klassiska storloppet Gran Premio Costa Azzurra i Turin, Arazi Boko och Alessandro Gocciadoro ledde från start till mål.

Men återigen stod kusken och tränaren för skandalscener då han återigen drev Arazi Boko stenhårt.

– Det sätter det brevet i en annan dager. Man kan inte ta det på allvar, säger UET:s ordförande Marjaana Alaviuhkola till Trav365.

Hon fortsätter:

– Det ser inte bra ut. Det är inte på det här sättet vi vill att hästarna ska behandlas, det är ledsamt. Travsporten är global nu och i stort sett alla bilder kan streamas, det blir ett problem för alla om ett land- eller någon individ inte beter sig. Alla ser det här, tidigare har man kunnat komma undan med sånt här, men nu finns alla lopp man spelar på, på Internet. Vi är en allmänhet som ser det här, materialet finns ju, det är inte så att vi måste skicka några kontrollanter.

”Hur efterlevs reglerna?”

Efter drivningarna i början av maj tog debatten om drivningar inom den europeiska travsporten igång rejält och blev en av punkterna som diskuterades på UET-mötet.

– Det var inte bara under Lotteria-dagen som det drivits så här. Alla bilder är offentliga och man kan se alla lopp från Italien, det var ingen engångsföreteelse som hände då. Även innan det så hade jag tagit fram andra filmer från ”vanliga” lopp som vi kollade på med Italien. Att det här är ett beteende som finns. 

Tog Italien det på allvar?

– Så verkar det absolut. De tog ett beslut om regeländring som så vitt jag vet skulle träda i kraft omedelbart. Det skulle bli hårdare tag mot drivningar. Först måste man reagera, som vi gjorde, sen måste man agera, som Italien har gjort i och med regeländringen, sen är det tredje fasen, uppföljning, hur efterlevs reglerna? Den fasen är vi inne i nu och nu får vi se vad Italien gör med det här fallet, vilka bestraffningar det blir. 

”Hästarna vi ska tänka på i första hand”

I Sverige hade Gocciadoros handling i storloppet gett lång avstängning.

– Ja, nästan var som helst, i alla fall i Skandinavien, hade det gett ett hårt straff. Det är som sagt ledsamt, det är ju hästarna vi ska tänka på i första hand. 

Marjaana är även ordförande för förbundet Svensk Travsport, men Sverige kan inte agera med någon egen bestraffning.

– Vi kan ju inte bestraffa någon för vad som hänt i ett annat land, det är som i vilken bransch som helst. Det vi kan göra är att reagera, ta avstånd från det och be att få förklaringar på hur det kunde hända igen och på sätt kan vi föra saken framåt.

Norge kan nobba Gocciadoro från festen

Även Norge har reagerat starkt på den nya skandaldrivningen. Alessandro Gocciadoro har sagt att han vill komma med fem-sex topphästar till Jarlsbergs travfest till helgen, däribland Oslo Grand Prix-vinnaren Vitruvio i Ulf Thoresen Grand International.

– Jarlsberg kommer att förhålla sig till en eventuell rekommendation från DNT (norska travförbundet) att inte bjuda in Gocciadoro som kusk, säger sportchefen på banan, Tore Sten-Hansen, till trav365.no.

Enligt Sulkysport döms Alessandro Gocciadoro till tio dagars avstängning efter drivningen, men får noll kronor i böter.

Här kan man se Gran Premio Costa Azzurra [Extern länk]

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN