”Jag är ingen naturlig begåvning i vattnet”

”Foppa” om tuffa testen i oväntade sporterna • Berättar om ungdomsprojektet

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: MICHAEL ERICHSEN/BILDBYRÅN
Peter Forsberg.

Varje år gästar Peter ”Foppa” Forsberg ungdomsföreningar i Sverige projektet ”Drömfonden”.

Då får han testa på sporterna. Årets svåraste? Vattenpolo.

– Jag är ingen naturlig begåvning i vattnet, säger han till Trav365.

2017 startade spelbolaget ATG projektet ”Drömfonden” för att stödja föreningar och engagemang som främjar gemenskap och hälsa.

Ambassadör: den svenske Tre Kronor-hjälten och travintresserade Peter ”Foppa” Forsberg, 47.

Den 7 november utsågs årets vinnare: Sunnanå SK, som tilldelades 150 000 kronor.

”Finns så stora hjärtan”

”Foppa”, med bland annat två Stanley Cup-titlar, två VM-guld och två OS-guld på meritlistan, ser mycket positivt i projektet.

– I tider med mycket negativa nyheter är det otroligt viktigt och kul att ta fram allt det positiva i samhället. Den visar att det finns så många fina människor och projekt som annars inte får hamna i rampljuset, säger Forsberg till Trav365 och tillägger:

– Det finns så stora hjärtan därute, trots att det inte kanske finns så mycket kapital, som ger barn och ungdomar en tillhörighet och en vardag att se fram emot.

Varje år utses fyra finalister som får 50 000 kronor vardera. De får dessutom besök av hockeyikonen, som är med på en av ungdomslagen träningar. Känner barnen igen ”Foppa”

– Ha, ha, de flesta vet att man ska komma dit, de flesta papporna har nog googlat fram mig åt barnen, ha ha. Men alla känner inte igen mig givetvis, det beror lite på vilken sport det handlar om.

1 av 2 | Foto: RYNO QUANTZ
Peter ”Foppa” Forsberg testade på amerikansk fotboll hos Norrköping Panthers.

”Gick otroligt fort”

Under 2020 har ”Foppa” bland annat besökt klubben Vattenpoolarna där nyanlända ungdomar får möjlighet att lära sig simma. Sporten vattenpolo var däremot tuff för Forsberg.

– Vattenpolo var inte lätt. Jag är ingen naturlig begåvning i vattnet, det var jobbigare än vad jag hade trott.

Han besökte även Norrköping Panthers i amerikansk fotboll.

– Innan jag provade amerikansk fotboll så hade jag nog kunnat tänka mig att jag skulle kunna vara en bra quarterback, det trodde jag liknade lite min spelstil på hockeyrinken och att man ska kunna läsa situationer. Det var inte riktigt så när man stod där på planen, det gick otroligt fort. Där fick jag en aha-upplevelse.

Vad säger du om det uppdraget du har?

– Det är ett hedersuppdrag och en rolig och utvecklande resa för mig personligen. Jag får träffa ungdomar och personerna bakom föreningar vilket gör att man får en ännu större ödmjukhet när man hör vissa stories.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN