Hon blir ny coach i klassiska NHL-klubben

Av:

Publicerad:
Coyne Schofield.
Foto: Ben Margot / TT NYHETSBYRÅN
Coyne Schofield.

Kendall Coyne Schofield blir development coach i Chicago Blackhawks.

Det är NHL-klubbens första kvinnliga spelarcoach i organisationen.

– Jag vill vara delaktig i att vinna Stanley Cup, säger den 28-åriga amerikanska landslagskaptenen.

Chicago Blackhawks har nu tre kvinnor i sin sportsliga ledning inför den kommande säsongen.

Kendall Coyne Schofield har presenterats som development coach och youth hockey growth specialist, den första spelarcoachen i klubbens 94-åriga historia.

Meghan Hunter har samtidigt blivit befordrad från general manager Stan Bowmans executive assistant till director of hockey administration and amateur scout.

Mary DeBartolo anlitades också som koordinator för hockeyanalyser under förra året.

– Det skulle vara en dröm som blir sann att bli general manager en dag. Det som intresserar mig är att kunna hjälpa den här organisationen att vinna en Stanley Cup. Att vara i en roll för att utveckla nästa generations spelare som kommer att vilja höja pokalen känns fantastiskt, säger Kendall Coyne Schofield.

Imponerade i all star

Det är inte första gången som Kendall Coyne Schofield bryter ny mark, 2019 blev hon den första kvinnan som deltog i all star-matchen i NHL och imponerade stort med sin skridskoåkning.

Vid sidan om spelarkarriären har forwarden från Illonois varit expert hos NBC Sports och i San Jose Sharks tv-produktioner.

– Hockey är hockey. De här killarna, på den här nivån, är så fokuserade på att komma till NHL och vill ha coachning och råd som hjälper dem att komma dit. De bryr sig inte varifrån det kommer, säger assisterande general managern Mark Eaton till ESPN.

Stan Bowman säger att alla tre tjejerna i den sportsliga ledningen har förutsättningar för att klättra ytterligare i organisationen.

– Jag ser det här som långsiktiga satsningar. De här tre kvinnorna har stort hockeykunnande och det är prioriterat att ge dem ännu större roller de kommande åren. De har andra perspektiv och annan erfarenhet, säger Stan Bowman.

Kvinnorna tar för sig

När hon växte upp drömde Kendall Coyne Schofield om att få spela för Chicago Blackhawks och hon har haft tröjnummer 7 efter idolen Chris Chelios, när hon insåg att det inte var möjligt att spela i NHL har hon funderat på hur hon skulle kunna få en annan roll i organisationen.

– Att veta att det kommer att finnas människor som tittar på mig på isen och att se en kvinna i en coachroll, visar bara vad som är möjligt för nästa generation. Det är det som inspirerar mig, säger Kendall Coyne Schofield.

Sedan tidigare är 42-åriga kanadensiska OS-legendaren Hayley Wickenheiser development coach i Toronto Maple Leafs.

Seattle Kraken har anlitat Cammi Granato som professionell scout och har gett Alexandra Mandrycky titeln director of hockey strategy and research.

NHL ligger ändå efter sporter som amerikansk fotboll, basket och baseboll som har haft flera kvinnliga assisterande coacher i denord amerikanska proffsligorna.

I förra veckan utnämndes Kim Ng till general manager för basebollaget Miami Marlins i MLB, hon är den första kvinnliga general managern i ett stort professionellt sportslag för män i Nordamerika.

Foto: Jason Franson / TT NYHETSBYRÅN
Jonathan Toews i Blackhawks.

Får jobba med Colliton

Bland alla som uppmärksammat Kendall Coyne Schofield och gratulerat till nya jobbet på sociala medier finns lagets superstjärnor Patrick Kane och Jonathan Toews.

I Chicago Blackhawks finns också bland annat svenskarna Adam Boqvist, Mattias Janmark, Alexander Nylander och Lucas Wallmark.

Klubben har gått sina egna vägar och har bland annat satsat på unge Jeremy Colliton som huvudcoach, Moras tidigare succétränare som nu är 35 år.

I organisationen finns också Tomas Mitell som assisterande coach – Ulf Samuelsson har tidigare varit assisterande coach, och Mikael Samuelsson och Anders Sörensen har tidigare varit development coach.

I Stanley Cup-slutspelet förra säsongen vann Chicago Blackhawks med 4–1 i matcher mot Edmonton Oilers, men blev utslaget mot Vegas Golden Knights med samma siffror.

Kendall Coyne Schofield var med och vann OS-guld i sydkoreanska Pyeongchang 2018 och har sex VM-guld, hon kommer att kombinera coachjobbet med att fortsätta spelarkarriären i landslaget.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!