NHL kan lämna USA för coronaslutspelet

Av:

Publicerad:
Både Colorado och Tampa är klara för ”åttondelsfinal”.
Foto: David Zalubowski / TT
Både Colorado och Tampa är klara för ”åttondelsfinal”.

LOS ANGELES. Blir det mer NHL-hockey i år kommer den av allt att döma uteslutande spelas i Kanada.

Edmonton och Toronto pekas ut som de ”hub”-städer där den unika corona-versionen av Stanley Cup-slutspelet ska avgöras.

– Viruset har drivit ligan norr om gränsen, säger Chris Johnston på Sportsnet.

Det är sedan länge klart att de 24 NHL-som får göra upp om Stanley Cup-titeln ifall hockeysäsongen återupptas i sommar kommer samlas i två olika städer för ett slags turneringsvariant av slutspelet – utan publik – men ligan hade hoppas att åtminstone en av de städerna skulle ligga i USA.

Där har corona-epidemin dock tagit ny fart de senaste veckorna och praktiskt taget alla aktuella amerikanska städer upplever just nu alarmerande smittspridning. Las Vegas, mer eller mindre given ”hub city” så sent som för en vecka sedan, är till exempel en av kontinentens värst drabbade platser och drog under natten tillbaka sin ”kandidatur”.

Inget definitivt

Istället ser det nu alltså ut som att den eventuella fortsättningen av NHL-säsongen – ligan och spelarfacket har inte tagit slutgiltigt beslut om att säsongen verkligen ska återupptas – blir en helkanadensisk affär. Enligt både Sportsnet och TSN kommer Edmonton står som värd för den västra uppgörelsen och Toronto för den östra.

– Det är corona-viruset som dikterar villkoren och drivit ligan norr om gränsen, säger Sportsnet expert Chris Johnston.

– Edmonton har haft begränsad smittspridning och situationen är jämförelsevis bra även i Toronto, så nu ser det ut som de två lämpligaste alternativen. Men inget är spikat ännu.

Inga datum

Gränsen mellan USA och Kanada är fortfarande stängd, men NHL:s spelare och ledare och klubbpersonal får dispens. Väl på plats kommer de dock tvingas leva i vad som kallas ”bubblor”, utan fysisk kontakt med omvärlden, och underkasta sig tester varje dag.

Spelare som absolut inte vill delta behöver inte. Ingen kommer tvingas spela hockey under pågående pandemi, har ligan lovat.

Exakta datum för spel har inte spikats ännu, men siktet är inställt på ”någon gång i augusti.”

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN