Juniorlandslaget har snott showen

Av:

Publicerad:

Ett kritiserat Ryssland kom till Karjala Tournament med ett rent juniorlandslag.

Nu har de snott hela showen.

Efter 2-1 mot Sverige är de på väg att vinna hela turneringen.

Och bjudit på rena charmoffensiven.

Ska vi vara ärliga kändes ju årets Karjala Tournament ganska iskallt från start.

En turnering utan de största namnen från KHL och övriga Europa och ett Sverige, Finland och Tjeckien med flertalet spelare från de inhemska ligorna.

Men de ryska juniorerna har tillfört världsklass. Visserligen fortfarande på juniornivå, men ändå. Det har varit ryskt artisteri av namn som bara kommer att växa.

Jag tycker att de blivit ett lyft för hela turneringen.

Ta bara ryssarnas målvakt Jaroslav Askarov, draftad i första rundan av Nashville.

Här kan vi tala om monster.

Och när matchen mot Sverige gick till straffar, så kände jag mig uppgiven redan på förhand. Och mycket riktigt. Den makalöst rörlige Askarov tog fyra av fem svenska straffar och fixade segern med 2-1.

Annars såg det ut att bli svensk seger efter ett sent ledningsmål och 1-0 med bara 4.57 kvar att spela.

Wingerli lär får fler chanser

Och det var inte vilket mål som helst.

Det påminde om gammalt ryskt klapp-klapp.

Jesper Frödén till Andreas Wingerli framför mål, en snabb backhand bakom ryggen och mål i tom kasse av Anton Wedin.

Ett oerhört snyggt mål och välförtjänt att Wingerli fick glänsa med sina ögon i nacken, då han varit en av få svenskar som gjort skillnad i de här två första matcherna.

Wingerli som inte ens var uttagen från början, utan kom in som ersättare till Färjestads skadade Gustav Rydahl.

Nu lär han få fler chanser.

Men ryssarna tog ut målvakten och Rodion Amirov kunde kvittera med bara 1,11 kvar att spela, då han pricksköt fri framför Samuel Ersson.

Jag tyckte lite synd om Ersson i det läget, som var på väg mot en nolla och som tog 32 av 33 skott på de tre ordinarie perioderna.

Senast han stod blev han ju utbytt efter knappa fem minuter och tre insläppta mål borta mot Örebro. Det dagen efter att han tagits ut i Karjala-truppen.

Går inte att snacka bort

Efter mörkret mot Tjeckien fanns det några svenskar som ändå stod ut. Max Friberg gör alltid ett hundraprocentigt grundjobb och här har han skapat massor av lägen på egen hand. Han gjorde enda målet mot tjeckerna och var nära att avgöra i sudden, då han blev frispelad av Lias Andersson.

Men då stod Askarov i vägen som vanligt, extremt tät kring isen som han är.

Jesper Frödén såg pigg ut när han fick komma in, Anton Wedin har gjort mcket bra och Jesper Sellgren har varit Sveriges bästa back.

Men det räcker inte.

Jonathan Dahlén har inte lyst i någon av matcherna. Nu brände han ett friläge i första perioden och missade en straff, men han har ändå en spetskompetens som gör att han känns given ändå.

Men två förluster går inte att snacka bort, även om det såg bättre ut än mot tjeckerna. Men det måste se ännu bättre ut mot Finland på söndagen. Annars är svenskarna jumbo.

▪▪▪

Finlands förbundskapten Jukka Jalonen fick för övrigt äta upp sina ord efter förlusten mot Ryssland i finländarnas premiär i torsdags när de blev utskåpade med 6-2.

Han tillhörde de största kritikerna när ryssarna meddelade att de skulle skicka sitt juniorlandslag till turneringen.

– Alla andra som deltar i turneringen var väldigt förundrade då vi hörde om det här. Vi har varit i kontakt med också Sverige och Tjeckien. Senast i dag kommer vi att kommunicera till Ryssland att det här inte fungerar, sa Jalonen på finländarnas presskonferens i måndags.

Och tillade:

– Ärligt talar lockar det inte alls att spela mot ett J20-lag.

Efter premiärsmällen var Jalonen inte lika pigg att prata om motståndet.

Men jag kan ge honom rätt på en punkt - det här ska vara en seniorturnering och ingenting annat. Juniorerna har sina egna turneringar och landskamper och den svenska policyn är att inte ta ut några juniorlandslagsspelaren i Tre Kronor innan JVM är överstökat.

Å andra sidan har det varit svårt att inte charmas av det här blivande ryska JVM-laget, som verkligen har visat att de har i turneringen att göra.

Dessutom är inte det här någon vanlig säsong och ryssarna har framhållit att coronapandemin bidragit till den här udda och tillfälliga lösningen.

Men inte mig emot.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN