Publicerad:
Uppdaterad:

Kristian Näkyvä har drabbats av cancer

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Kristian Näkyvä har drabbats av testikelcancer.

Redan under torsdagen kommer backen att opereras.

– Han berättade för oss i omklädningsrummet, det blev mycket känslosamt för alla, säger lagkamraten Mathias Bromé.

4–2-segern hemma mot Oskarshamn på tisdagskvällen blev Kristian Näkyväs sista match för säsongen.

I förra veckan berättade den 29-årige finländaren för det övriga laget att han hade drabbats av testikelcancer.

”Våra tankar och vårt fulla stöd går till Kristian och hans familj. Kristian, hans familj och hela Örebro Hockey önskar att Kristian får lugn och ro och ber om förståelse och respekt i detta”, skriver klubben.

”Spelar för honom”

Kristian Näkyvä är tabelltreans ledande offensiva back med 20 poäng (åtta mål och tolv assist) på 39 matcher den här säsongen.

– Vi lider med honom och hans närmaste, det är inget roligt besked att få och det tar mycket på en. Vi har bestämt att vi ska spela för honom resten av säsongen och göra vad som krävs på isen, säger Mathias Bromé.

Många av lagkamraterna har visat sitt stöd genom att publicera ett hjärta på sociala medier.

Motståndare, hockeyprofiler och supportrar har också gjort känslosamma inlägg, ofta med taggen #fuckcancer.

– Det får ta den tid det tar, för det viktigaste är att han blir frisk. Vi kommer att stötta honom så mycket vi kan för att han ska komma tillbaka, vi finns här och vi ska visa vårt stöd, säger Mathias Bromé.

”Närstående familj”

De övriga spelarna har blivit förberedda på att klubben skulle gå ut med beskedet inför operationen.

I laget den här säsongen har Kristian Näyvä varit närmast de andra finländarna Rasmus Rissanen, Joonas Rask och Sakari Salminen.

– I ett lag blir man en närstående familj, vi träffas och hänger hela tiden och går igenom så mycket tillsammans. Vi är 35–30 personer här i klubben som han kan ringa när han vill och som alltid kommer att ställa upp för honom, säger Mathias Bromé.

Kristian Näkyvä ville själv spela tisdagsmatchen och ville att allt skulle vara så normalt som möjligt, hans målsättning är att vara med i arenan så mycket som han klarar efter operationen.

Den mångåriga finske landslagsbacken gör sin andra framgångsrika säsong i Örebro, innan spelade han två säsonger i Linköping och en säsong i Luleå.

Hyllades efter matchen

Han hade utgående kontrakt med Örebro och har tack vare sin utveckling ryktats vara aktuell för ligor som KHL och schweiziska NLA inför nästa säsong.

Oftast har Kristian Näkyvä bildat första backpar med landsmannen Rasmus Rissanen och haft en nyckelroll i den första powerplay-uppställningen.

Förra säsongen gjorde han succé med Nick Ebert i första backpar, amerikanen fick inför den här säsongen kontrakt med NHL-klubben Ottawa Senators och finns numera i New York Rangers organisation.

Kristian Näkyvä har tredje mest istid i hela ligan på 22.58 i snitt per match, efter Erik Gustafsson i Luleå på 24.29 och Kodie Curran i Rögle på 23.38.

19.12 in i den tredje perioden mot Oskarshamn fick Kristian Näkyvä en assist fram till Ryan Stoa som satte 4–2 i öppen kasse.

Efter matchen fick Kristian Näkyvä krigarhjälmen, som alltid delas ut av spelarna själva i omklädningsrummet till en av dem som har utmärkt sig efter en segermatch.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Publicerad: