Mejla

Hans Abrahamsson

Abrahamsson: Bästa guldchansen sedan 2014

Publicerad:
Uppdaterad:

OSTRAVA. Fem matcher har spelats och jag är fortfarande osäker på vad det här laget är kapabelt till.

Nu testas man i alla fall ordentligt.

Slår testet väl ut är det här Juniorkronornas bästa guldchans sedan 2014.

Hemmaturneringen för sex år sedan är den finalmiss jag tycker svider mest. Ja, tillsammans med en annan hemmaturnering, den i Gävle 1993. Då Peter Forsberg, Markus Näslund och Niklas Sundström av någon oförklarlig anledning lyckades missa guldet. På den tiden avgjordes JVM i serieform och inte med en avgörande final. 

Båda de här gångerna har Sverige haft det på pappret klart bästa laget. Att båda turneringarna avgjorts på hemmaplan har varit extra salt i såren. 

I Malmö 2014 förfogade Rikard Grönborg över ett sällan skådat stjärngalleri på forwardssidan: Filip Forsberg, Elias Lindholm, André Burakovsky, Alexander Wennberg, Lucas Wallmark, Oskar Sundqvist, Andreas Johnsson, och Jacob de la Rose. Samtliga är i dag etablerade NHL-spelare. 

Då som nu mötte vi Ryssland i semifinalen. En stentuff match som urartade i slutsekunderna och som ledde till att nuvarande djurgårdsbacken Jesper Pettersson stängdes av i finalen. 

En final som Finland lyckades vinna och det vet jag skaver lite extra hos de som var med då. Det är alltid tufft att förlora en final, den här gången var det extra tufft. Mycket bättre chans får man inte.

Bara ett guld på tolv semifinaler

Finland hade rent krasst en målvakt (Saros), en back (Ristolainen) och en forward (Teräväinen). Resten var i ärlighetens namn mest utfyllnad.

Juniorkronorna har bara varit i final en gång sedan Malmö-turneringen. I Buffalo för två år sedan då laget med bland andra Rasmus Dahlin, Elias Pettersson, Lias Andersson och Alexander Nylander först vann semifinalen mot USA för att sedan åka dit i slutminuterna i finalen mot Kanada. 

Klart att den finalen också var ett bra läge att vinna guld, men jag vill påstå att chansen nu på förhand är ännu bättre.

Att vinna mot först USA och sedan Kanada på liten rink i Nordamerika med publiken mot sig är det inte höga odds på.

Juniorkronorna är på nytt bara två matcher från ett efterlängtat guld och på förhand hade jag inte jättestora förväntningar på det här laget. Jag tippade semifinal och sedan stopp, Det är inte alls omöjligt att det blir just så, men i ett möte med Ryssland ger jag ändå det här svenska laget en 40/60-chans. 

Samtidigt har Juniorkronorna varit i tolv semifinaler på tretton år och bara lyckats vinna en final.

Så vad talar egentligen för att det ska gå bättre den här gången?

Tja, så här långt har Tomas Monténs manskap knappt satt en fot fel, även om motståndet varit sisådär. 

Sverige har en av turneringens absolut bästa målvakter i Hugo Alnefelt, en backsida som rankas som turneringens bästa och två forwards (Fagemo och Höglander) som ligger med i den absoluta toppen av poängligan. 

Lägg till ett power play som gett bra utdelning och ingredienserna finns för att gå hela vägen.

Målvaktsmatchen mellan Alnefelt och Aksarov blir givetvis en nyckel. De möttes i U18-finalen i våras och då vann Alnefelt.

Det här blir nycklarna

Hela sju spelare från guldlaget i Örnsköldsvik finns med nu i Tjeckien. 

Jag tror definitivt inte att det är någon nackdel. Att ha vunnit en gång skapar inte bara erfarenhet av vad som krävs. Det föder också en hunger efter att vinna mer och återigen få fira med en grupp man lagt in så mycket slit och glädje i. 

Det som oroar är nu som tidigare bredden på forwardssidan. Finns det bakom vår förstakedja spelare som kan gå in och göra mål även mot absolut toppmotstånd? Lyckas 17-åringarna Alexander Holtz och Lucas Raymond sätta offensiva avtryck även mot sånt här motstånd är jag den första att lyfta på hatten.

Är backsidan tillräckligt stark defensivt för att stå emot tunga, skickliga och tempostarka ryska forwards?

Vinner Sverige mot Ryssland tror jag man tar finalen av bara farten, oavsett om Finland eller Kanada väntar. Sannolikheten är kanske inte speciellt hög efter fem förluster på sex tidigare finaler, men det är en känsla jag har. 

Det är dock ett stort steg kvar till en eventuell final.

Jag säger det igen: Ryssland blir det överlägset tuffaste testet hittills för det här laget. 

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE