”Jag vill inte försvinna”

Av:

Publicerad:
 Bengt-Åke Gustafsson
Foto: TT
Bengt-Åke Gustafsson

Han har varit utanför rinken i ett och ett halvt år.

Nu är VM- och OS-hjälten Bengt-Åke Gustafsson tillbaka.

– Jag vill leva kvar i hockeyvärlden, säger han.

Division 2-laget HC Flyers från Karlskoga har fått en välmeriterad förstärkning. Tre Kronors tidigare förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson, 62, ska emellanåt plockas in som hjälptränare.

Gustafssons första roll i rinken sedan han lämnade norska Stjernen i januari 2019. Och i går var han på sin första träning med Flyers.

– Jag uppskattar det. De första minuterna kändes det som om skridskorna var alldeles runda. Det kändes väldigt positivt med killarna. Bra intensitet och fart. De sade efteråt att de aldrig tidigare haft så högt tempo, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Vad betyder det för dig att vara tillbaka i rinken?

– Det var skönt, det är ju det man vill göra och det är en del av livet. Jag vill inte försvinna för långt bort, jag vill leva kvar i hockeyvärlden. Om det dyker upp en intressant klubb med ambition är jag beredd, men jag tar inte jobb för jobbandets skull.

”Undrat vad fan som händer”

Förutom sejouren i Norge och Stjernen har Gustafsson varit i Tyskland, Schweiz och Ryssland sedan han slutade som förbundskapten för Tre Kronor 2010. Under sina fem år i det svenska båset vann han såväl OS- som VM-guld 2006, och tog VM-brons både 2009 och 2010.

Före tiden i Tre Kronor tränade han Färjestad som han ledde till ett SM-guld och två finaler. Visserligen har laget nu vunnit sina två senaste matcher i SHL, men har ändå en svag start med fyra förluster på sju omgångar.

– Man har varit lite fundersam och undrat vad fan som händer. Men jag har sagt till många kamrater att det är hockey – säsongen är lång och vänta några månader till.

När Gustafsson själv var aktiv gjorde han nio säsonger för Washington Capitals. Som nu har värvat Henrik Lundqvist efter att New York Rangers valde att släppa honom.

– Det är ju otroligt stort för ”Caps” att få dit honom. En viktig kille med vinnarskalle.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!