Henke: Förstås väldigt stort och hedrande

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Henrik Lundqvist skrev historia när New York Rangers skrällde mot serieledarna Washington Capitals hemma på Madison Square Garden i natt.

Segern var nämligen hans 454:e i karriären och därmed är han nu delad femma på listan över NHL-målvakter som vunnit flest matcher.

– Med tanke på vilka andra namn som återfinns på den listan är det förstås väldigt stort och hedrande, säger ”The King” till Sportbladet efter 4-1-segern.

Att Henrik Lundqvist är en av de stora målvakterna i NHL-historien är förstås bekant sedan tidigare.

Men det bekräftas om och om igen på papper också.

Alldeles nyligen övertog han tiondeplatsen på listan över de burväktare som spelat flest NHL-matcher – 869 i hans fall – och med segern i natt, karriärens 454:e, gled han upp jämsides med Curtis Joseph på diton över de som tagit flest segrar.

– Senaste säsongerna har jag inte vunnit riktigt så mycket som jag önskat, vi är ju där vi är, så man får numer vara glad över de man tar, säger han med ett snett leende när vi träffar honom efter Washington-matchen.

– Uppriktigt, med tanke på vilka andra namn som återfinns på den listan är det förstås väldigt stort och hedrande att nå en sådan placering.

Mest glad är han dock denna sena novemberkväll över hur bra hans unga, tidvis ojämna lagkamrater spelade mot de mäktiga serieledarna från amerikanska huvudstaden.

”Vår högsta nivå”

– Det här var riktigt inspirerande att se. Vi hade struktur, vi var tålmodiga och vi tog hand om alla små detaljer, fortsätter han.

– Men vi har den här kapaciteten, det vet vi. När vi kommer upp på vår högsta nivå är vi bra. Det gäller bara att vi höjer den lägre nivån. Den har det varit si och så med.

Även kungen själv stod för en helgjuten insats, stoppade sammanlagt 30 skott och glänste med några riktigt vassa parader – som när Capitals-rookien Beck Malenstyn kom helt fri i första perioden.

– Han hade mig nog egentligen där, men sköt lite för tidigt. Fast jo, det kändes bra för egen del, säger han.

Ryska fenomenet Artem Panarin pangade in två mål, båda efter förnämligt förspel av underbarnet Kaapo Kakko.

Nicklas Bäckström missade sin första match för säsongen på grund av vad Capitals beskriver som en skada i övre delen av kroppen.

Foto: Frank Franklin II / TT

Ottawa tog å sin sida en nästan lika skrällartad bortaseger mot Montreal, säkrad när Brady Tkachuk prickade in 2-1 på övertid.

Men det tippade bottenlaget från kanadensiska huvudstaden har överhuvudtaget överraskat stort under november månad och vunnit sju av elva matcher.

Publicerad:

LÄS VIDARE