Mejla

Simon Bank

Bank: Är Blågult bra nog för Alexander Isak?

Publicerad:
Uppdaterad:

Är Alexander Isak bra nog för att starta för Sverige i EM?

Självklart.

Nästa fråga:

Är Sverige bra nog för att dra nytta av Alexander Isak i EM?

Jaha, så bröts förtrollningen.

Efter en dryg timma gör Imanol Alguacil sina första byten. Alexander Isak ut, Willian José in. Applåder från läktarna, applåder från Alexander Isak. Efter sex raka matcher med mål, efter en vecka att skriva pojkböcker om, så blev det en kväll med halva ansatser och en halvdan insats.

Det är ju dit han fört oss nu. Vi nöjer oss inte med att konstatera hans talang, för det har vi redan gjort. Vi har sett hans motorcykelacceleration och hans blick för spelet, vi kan de där sensuella mottagningarna i fart som får det att se ut som om han har händer där andra har fötter.

Vridningarna, vändningarna, vrickningarna. Vi vet, en hel värld vet.

Av Alexander Isak förväntar vi oss mirakel eller i alla fall mål, och det spelar inte ens någon roll om det är rättvist. Han får skylla sig själv, det är den han blivit. De sjunger hans namn här, de vet att de förmodligen bara har honom till låns.

Och strunt samma.

Blåvita lågor

Ska man ha en halvhyfsad arbetsdag så ska den väl åtminstone låta så här, som om det var årets viktigaste match.

Det var det ju.

Real Madrid på Bernabéu? Äh, det var väl mest en bonusmatch. Blytungt ligaderby mot eviga rivalen Athletic? En perfekt match att rotera halva laget.

Men skicka hit mäktiga Mirandés, bottenlag från andradivisionen – och hela San Sebastián står i blåvita lågor.

Jo, den här veckan hade en given höjdpunkt för Real Sociedad, och det var den här, en cupmatch två steg från Paradise: en historisk final mot Athletic Club, en chans på första titeln på 33 långa år.

Foto: XUNPLO / BILDBYRÅN

De ska bara förbi Mirandés. En miniklubb som aldrig vunnit något och som spelar med två nyckelspelare som La Real lånat ut eftersom de inte är bra nog. Mirandés har en historia som ”matagigantes”, jättedödare i cuperna. De dansade sig hela vägen till semi för åtta år sen, medan de spelade i tredjedivisionen, och de hade slagit ut Celta, Sevilla och Villarreal på vägen till den här matchen.

De tog med sig den drömmen hit, och det märktes.

Mirandés klev ultrahögt på La Real direkt från avspark, de sänkte lagkaptenen Oyarzabal efter ett par sekunder, de fartkontrade med fem spelare och vräkte sig fram till målchanser.

Revanschmål av Ödegaard

Oyarzabal Jorginho-hoppade in en straff, men Mirandés slog tillbaka när Martin Ödegaard arrogant tappade boll. 1–1 där, ett revanschmål av Ödegaard precis före paus, och mer fick vi inte.

2–1 till La Real, en bra chans inför returen, och en påminnelse om vilken otrolig teknisk kvalité det finns även en trappa ner i den spanska ligafotbollen.

Mirandés drömmer fortfarande om den största matchen i klubbens 93-åriga historia, La Real hoppas fortfarande på alla drömfinalers drömfinal. Själv drömmer jag om att få se mötet mellan Aritz Aduriz, 39, och Alexander Isak, 20.

Aduriz gjorde sitt första mål som professionell fotbollsspelare, ett slutminutsmål för Aurrerá de Vitoria i tredjedivisionen, den 5 september 1999 – två veckor innan Alexander Isak föddes.

Det vore för fint.

Isak är den ende som spelat i Real Sociedads alla matcher den här säsongen, den här insatsen kvalar inte in på topp-tio. Inga drömmål att skriva hem om: men utrymme att fundera kring det vi kommer att fundera kring de kommande tre månaderna.

Isak i Sveriges startelva – går det?

Det är knäckfrågan

Tja, det går väl inte att låta bli. Han är så bra. Knäckfrågan är väl snarare om Sverige är bra nog för att låta honom visa det.

Isak är en av världens bästa unga anfallare när han får bollen vid fötterna, som han får här. Han är det kanske inte i ett lag som lyfter bollar från backlinjen, eller ett lag som måste ägna 80 procent av sin matchplan åt kollektivt, defensivt arbete.

Sverige har utvecklat sitt konstruktiva spel enormt det senaste året, de har så många fler vägar framåt nu, så många kreativa spelare. De har Kristoffer Olsson som absolut nyckel för att låta bollen hitta fram efter marken.

Om Alexander Isak ska få samma roll som i La Real så kommer det att ställa andra krav på laget än om Janne Andersson fortsätter med sin förstauppställning från kvalet.

Har han råd med det?

Frågan är väl om han har råd att inte undersöka hur explosivt, offensivt intressant det skulle kunna bli att släppa den här 20-åringen fri i sommar.

Han var inte fantastisk i kväll. Men de sjöng hans sång när han byttes ut den här gången också.

Laddar Matchöversikt

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE