Uppgift: Planerar derbyprotest mot polisen

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborgs supportrar kommer protestera mot polisen vid derbyt mot Häcken.

Enligt uppgifter som Sportbladet tagit del av finns planer på pyroteknikbränning.

Flera andra stora supportergrupper uppmanar till en fredlig läktarbojkott under matchens inledande tio minuter.

Under fredagen blev det känt att polisen till söndagens Göteborgsderby i allsvenskan mellan IFK Göteborg och Häcken på Gamla Ullevi skärpt kraven i tillståndsgivningen.

”För att hindra maskering och annan förberedelse till brottslig handling, ansvarar anordnaren för att tygstycken större än 100x100 centimeter inte förs in eller förekommer på arenan", skrev IFK Göteborg på sin hemsida.

Polisen, som även förbjöd de så kallade overheadflaggorna vid IFK Göteborgs möte med Malmö FF tidigare i år, menar att jättebanderollerna används av vissa fans som skydd för att kunna maskera sig och förbereda olagliga handlingar, som användning av pyroteknik.

Polisen tillåter dock att OH-flaggorna används vid organiserade och i förväg planerade insmarschtifon vid Göteborgsderbyt.

Reaktion från fansen

Enligt Sportbladets uppgifter har delar av det blåvita supporterkollektivet reagerat mycket negativt på den, som de anser, omotiverade upptrappningen.

Enligt initierade källor planeras det protestbränningar mot polisens restriktioner. 

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson säger om Sportbladets uppgifter om de planerade protestaktionerna vid derbyt mot Häcken under söndagen:

– Det är inget som vi känner till så det går inte att kommentera.

Vad gör ni för att förhindra det?

– Vi har en överenskommen plan utifrån hur tillståndet är formulerat - precis som inför alla matcher. 

Markusson fortsätter att uttrycka skepsis över om polisens nya krav som bland annat förbjuder de så kallade OH-flaggorna (förbudet gällde även när IFK Göteborg mötte Malmö FF):

– Gällande polisens åtgärder så är det nog många som ställer sig frågande till deras strategi. Som vi tidigare uttryckt så är det sällan i världshistorien som man har förändrat beteenden med hjälp av förbud utan kunskapsbaserat arbete måste prioriteras i dialogform, säger Max Markusson.

Uppmanar till inledningsbojkott

Under lördagseftermiddagen uppmanar dessutom flera större supportergrupper bland IFK Göteborgs fans till en annorlunda gemensam – och fredlig – aktion vid söndagens derby.

Via grupper på Facebook som följs av drygt 7 000 personer manar två olika supportergrupper fansen att inte se de inledande tio minuterna av söndagens match på plats på Gamla Ullevis läktare.

Flera supportergrupper tillbakavisar att det finns planer på bengalbränningar i protest mot polisen.

I stället vill man att fansen samlas i kioskområdet bakom och under läktaren under de första tio minuterna.

”Polisen vill stoppa festen på läktaren – därför kör vi festen bakom läktaren! ”

”Polisen anser alltså att ett tygstycke, oavsett vad, kan tolkas som ett brottsverktyg. En kollektiv bestraffning för att motverka den levande supporterkulturen”, skriver supportergrupperna på Facebook.

Max Markusson är försiktigt neutral i sin kommentar kring uppmaningen bland fansen att utebli under de första tio minuterna.

– Folk får bestämma själva, säger klubbdirektören.

LÄS VIDARE

Publicerad: