Han är skrällen på den allsvenska topplistan

Ofta bänkad trots statistiken – nu kan han lämna

Av:

Publicerad:

Vi hittar allsvenskans hyllade stjärnor i toppen på analytikernas statistik.

Men också en skräll – MFF:s Lasse Nielsen, som trots det bänkats ofta i höst.

– Jag hade gärna spelat mer, säger seriens duellkung.

Han har bara startat 12 matcher i allsvenskan i år och bänkats i de stora matcherna i höst.

Han tog heller inte plats på Sportbladets lista över allsvenskans 50 bästa spelare.

Men enligt InStat, ett av de mest anlitade och uppskattade fotbollsanalysföretagen, är Lasse Nielsen en av allsvenskans främsta spelare i år.

På den InStat Index-lista där spelarnas prestationer värderas efter 12–14 parametrar beroende på position som sedan vägs samman så att man kan jämföra spelarna trots att de spelar på olika positioner är nämligen Nielsen delad femma i hela allsvenskan med lagkamraten Ola Toivonen.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

”Hade gärna spelat mer”

Framför sig har Nielsen bara Stefano Vecchia i Sirius, Norrköpings Rasmus Lauritzen (såld till Dinamo Zagreb i höstas) och Sead Haksabanovic samt lagkompisen Anders Christiansen.

– Jag tycker själv att min säsong varit ganska bra även om den inte blivit som jag hoppades. Den blev lite förstörd på grund av skadan som gjorde att jag missade flera matcher. Men jag är nöjd med mina prestationer. Jag har inte så mycket koll på statistiken men det är bra om den är positiv för mig, säger 32-åringen.

Nielsen är framför allt allsvenskans duellkung. Han toppar statistiken över såväl vunna defensiva dueller som luftdueller (snitt per match) och är tvåa bakom Falkenbergs Marcus Mathisen i vunna dueller totalt per match.

Trots de fina statsen har han inte fått så mycket speltid som han hoppats när han väl var frisk.

– Jag hade gärna velat spelat mer, men det är det nog fler i laget som hade gjort. Du ska inte vara nöjd när du inte är på planen. Jag har gjort vad jag kunnat i de matcher jag spelat.

Kan lämna efter säsongen

Jon Dahl Thomasson är nöjd med sin danske mittback trots att han bänkat honom en hel del och är inte överraskad över att Nielsen ligger högt i statistiken.

– Lasse har spelat en utmärkt säsong. Jag är glad för Lasses kvaliteter, det råder det inget tvivel om. Han hade oturen att bli skadad och då kom det in andra spelare som gjorde det bra, säger Tomasson.

Nielsens kontrakt går ut efter nästa säsong och för någon månad sedan flaggade han för att han eventuellt kunde lämna.

De två sista matcherna här nu i allsvenskan – är det dina sista i Malmö FF?

– Ingen aning. Jag har fortfarande ett år kvar. Vi får se vad som händer efter säsongen. Jag har inte pratat med klubben ännu, säger Nielsen.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.