Publicerad:
Uppdaterad:

9 000 åskådare på Ryssland-Sverige – Tegnell: ”Tveksamt”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Ryssland-Sverige på torsdag kväll kommer spelas inför 9 000 åskådare i Moskva där smittspridningen av coronaviruset ökat dramatiskt den senaste veckan.

– Vi hade varit väldigt försiktiga och tveksamma att ta motsvarande beslut i Sverige, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Sportbladet.

Under onsdagsförmiddagen genomförde herrlandslaget sin sista träning på Friends inför torsdagens vänskapslandskamp mot Ryssland i Moskva, torsdag kväll.

Till matchen på CSKA Moskvas hemmaplan , VEB Arena som rymmer 30 000 åskådare, kommer 30 procent av kapaciteten tillåtas som publik.

9 000 åskådare släpps in trots att Moskva under den senaste veckan drabbats av en mycket kraftig ökning av antalet coronasmittade.

Borgmästaren orolig

Under tisdagen sa den ryska huvudstadens borgmästare, enligt nyhetsbyrån Tass:

– Coronasituationen blir besvärligare och mer dramatisk för varje dag. Vi närmar oss topparna från i våras i konstaterade smittade. Över 1 000 personer vårdas på sjukhus, sa Sergej Sobjanin.

Under de närmast föregående 24 timmarna hade 4 082 ytterligare personer testat positivt för covid-19 i Moskva.

Är det då lämpligt att spela Ryssland-Sverige inför 9 000 åskådare. Sportbladet ställde frågan till Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Det måste avgöras lokalt, vad de har för möjlighet att genomföra så här stora arrangemang utan trängsel och att man kan hålla avstånd. Teoretiskt är det möjligt att fylla var tredje sittplats.

Foto: LOTTE FERNVALL

– Frågan som vi brottas med här hemma är hur man kommer dit och därifrån också. Det kan bara de ryska myndigheterna bedöma. Jag vill vara försiktig att göra en bedömning av andra länder. 

”Svårt att få till”

Hade ni kunnat fatta motsvarande beslut i Sverige ur smittskyddssynpunkt, att släppa in 9 000 åskådare?

– Vi hade varit väldigt försiktiga och tveksamma och verkligen haft en noggrann dialog så att det verkligen går att genomföra utan att man får en trängsel. Det kräver väldigt mycket arbete av arrangörerna. Det skulle varit svårt att få till det i Sverige på ett bra sätt, säger Anders Tegnell.

– Alla sådana här stora samlingar är en potentiell risk. Det är därför vi har regelverket med max 50 personer i Sverige just nu.

”Grundkänslan är positiv”

När förbundskapten Janne Andersson och Sebastian Larsson mötte presskåren dagen innan matchen mot Ryssland uttryckte de ingen oro kring publikinsläppet.

– Grundinställningen för mig är att man ska kunna ta in publik på matcher om man kan göra det under kontrollerade former och det utgår jag ifrån att man gör i Moskva, säger Janne Andersson.

Sebastian Larsson har inte spelat en fotbollsmatch inför publik sedan i mars när AIK mötte Kalmar i Svenska cupen.

– Grundkänslan är att det är positivt och roligt, vi vill ju ha fullsatta läktare och återgå till någon form av normalitet men när det kan hända återstår att se. Springer du runt under en hel fotbollskarriär och oroar dig för sådant som du inte är involverad i och inte kan ta beslut över så hade du aldrig kunnat koncentrera dig på fotbollen, så vi får lita på dem som tar besluten och fokusera på fotbollen.

Sedan 1 oktober tillåter Uefa publik upp till 30 procent av publikkapaciteten på landskamper under förutsättning att det även godkänns av lokala myndigheter.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad: