”Varför ska män spela klart till varje pris?”

Magdalena Erikssons kritik

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Damernas högsta liga i England avslutas.

Något som landslagsbacken Magdalena Eriksson ifrågasätter.

”Varför ska männen spela klart sin liga till varje pris?”, skriver Chelsea-svenskan.

Engelska fotbollförbundets beslut, som de tog i dag, att ställa in resten av säsongen för engelska högsta och näst högsta ligan i fotboll för damer får kritik av Magdalena Eriksson.

”Man kan se det här som ett slag för damfotbollen. Varför ska männen spela klart sin liga till varje pris, men inte vi?”, skriver Eriksson på Instagram.

För Sportbladet utvecklar 26-åringen sitt resonemang.

– Vid en direkt jämförelse svart på vitt så är det jättetråkigt att det är så. Sedan när man läser in sig och ser att förbundet inte hade kunnat garantera säkerheten för klubbarna finansiellt så ser man att det inte är helt svart eller vitt, säger Eriksson till Sportbladet.

– Jag hade inte känt mig bekväm med att spela klart om det hade kunnat orsaka ekonomiska problem för klubbar i längden.

Slutade tvåa – kan bli mästare

Foto: Alex Livesey / Getty Images Europe

Vad säger du om att Frauen Bundesliga kommer igång men inte ni?

– Ser man på pappret så ser det inte bra ut. Men corona har slagit väldigt hårt i England. Tyskland har haft en helt annan situation i landet. Jag som har lite insyn vet att det är otroligt strukturerat och välskött. Så även där ser man att det är svårt att dra en direkt slutsats. Tyskland är ett av länderna som har hanterat det här bäst. 

Eriksson tror däremot att coronapandemin och beslutet att avsluta ligasäsongen inte kommer att påverka damfotbollen på sikt.

– Jag hoppas att man utvärderar det här i efterhand, ser om man kan skjuta fram positionerna för damfotbollen i England så att det blir svårare att fatta sådana här beslut framöver. 

Chelsea slutade tvåa i Super League, men kan ända bli mästare – eftersom FA, engelska fotbollförbundet, kanske väljer att använda snittpoäng för att bestämma de sportsliga konsekvenserna. Då får Chelsea bättre snitt än ledande Manchester City eftersom Londonklubben har en match färre spelad.

Hur skulle det vara att vinna en ligatitel på det sättet då? 

– Det är ingen titel jag kommer räkna in i medaljskåpet i alla fall. Det kan jag säga. Det var alldeles för mycket kvar att spela. 

Foto: Jon Super / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN