MFF-stjärnans pik till FCK

”Inte köpt sig till framgång”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

MALMÖ. MFF-FC Köpenhamn i en jättedrabbning.

Då skickar Malmös dansk en pik till ”köpelaget” på andra sidan sundet.

– Malmö som förening har inte köpt sig själva till framgång, säger mittfältaren.

Det målas upp som slaget om bron och årets kanske största match på Stadion i Malmö: MFF mot FC Köpenhamn.

För första gången sedan 2005 möts de två klubbar som de senaste åren slagits om att vara bäst i Norden i en tävlingsmatch.

Och det är faktiskt första gången de båda möts i europeiska sammanhang.

Blev ett hatmöte efter 2005

Då skickar MFF-stjärnan Anders Christiansen, själv uppvuxen bara någon mil från Parken i Köpenhamn, en pik till sina landsmän.

Det är på frågan om händelserna i Royal League-matchen 2005 – då de danska poliserna gick väldigt hårt fram mot MFF-supportrarna på Parkens läktare och som utvecklat rivaliteten mellan klubbarna till hatstämning – som Christiansen kommer med sin passning.

– Det är en av orsakerna och det är även det sätt som FCK är uppbyggt på i förhållande till Malmö, som är en förening som inte har köpt sig själva till framgång, om man säger så. Det tror jag betyder mycket för Malmö, säger han.

FCK bildades så sent som 1992 genom en hopslagning av två anrika klubbar och tack vare att de ägde hemmaarenan Parken kunde de snabbt köpa ihop ett mycket starkt lag. Efter norska Rosenborgs storhetstid har FCK varit den bästa och största klubben i Norden.

– Vidare har Malmö höga målsättningar. Vi vill gärna bli störst i Norden. Det finns många saker som gör det här till en stor match, säger dansken som i dag förlängde med MFF till 2024.

Fokuserar på matchen

MFF-tränaren Uwe Rösler fick frågan om han använder händelserna 2005 för att elda upp sina spelare.

– Jag har hört talas om incidenten men jag var inte här då. Jag är mycket glad över att vi som lag kan leverera en sådan här match till våra supportrar. Alla har väntat på den under lång tid. Det är fantastiskt

– Vi fokuserar på matchen och över två matcher hoppas vi ta fler poäng än FCK. Det är vårt mål, säger Rösler.Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.