Efter rasistskandalen – Uefa startar utredning

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

EM-kvalmatchen mellan Bulgarien och England fick avbrytas två gånger på grund av rasism.

Nu bekräftar FA-ordföranden Greg Clarke att Uefa kommer att starta en utredning.

– Jag talade med dem (Uefa) redan under halvtidsvilan. De kommer vidta åtgärder, säger Clarke enligt BBC.

Det var under gårdagens EM-kvalmöte mellan Bulgarien och England i Sofia som rasistiska tillrop riktades mot engelsmännen. På tv-bilder sågs även nazistiska hälsningar på hemmasektionen.

Domaren pausade matchen och efter att speakern varnat åskådarna för sitt beteende återupptogs den. Men minuter innan halvtid fick mötet avbrytas igen när att ramsorna och lätena fortsatte. En ny varning utfärdades från speakern, och flertalet åskådare fick lämna arenan i förtid.

”Hemskt att höra”

Nu bekräftar ordföranden i det engelska fotbollförbundet (FA) att Uefa kommer att starta en utredning och kommer därefter att vidta åtgärder.

– Det stämmer att jag pratade med Uefa. Jag gjorde det under och efter matchen och de sa att de kommer göra en ordentlig utredning efter det som hade hänt, säger Greg Clarke, enligt BBC och fortsätter:

– Det var hemskt att höra rasistiska burop. Jag såg en grupp på ungefär 50 personer som stod helt klädda i svart och gjorde något som såg ut att vara som fascistiska gester. Det såg hemskt ut.

”Känner en sorg”

Efter matchen, som England vann med klara 6–0, gick flera spelare ut och fördömde de rasistiska buropen. Liverpool-spelaren Jordan Henderson skriver på Twitter att han är äcklad över hemmasupportrarnas beteende.

”Jag är äcklad över att ha bevittnat hur vissa supportrar betedde sig ikväll. Men jag är jättestolt över varje spelare och ledare. Vi står tillsammans”, skriver LFC-lagkapten.

Foto: Vadim Ghirda / TT

Raheem Sterling:

”Jag känner en sorg för Bulgarien som representeras av de här idioterna. I alla fall ... 6–0 med oss hem. Vi gjorde vårt jobb, skriver Sterling på Twitter.

Publicerad:

LÄS VIDARE