Unga Uppsala vill bli bäst i stan

Av:

Publicerad:

UPPSALA. En bragdvändning tog IK Uppsala till högsta serien.

Nu ska de etablera sig, med en medelålder på 21 år.

– Jag tror att det bara är positivt, säger försvarsklippan Sara Olai, 20.

– Har ni roligt där ute? Är det kul att spela fotboll?

IK Uppsala är 45 minuter från ett historiskt avancemang. Men när tränaren Jonas Valfridssons ord ekar i omklädningsrummet känns det betydligt längre bort än så.

Ytterbacken Sara Olai minns till den där söndagen i slutet av oktober. Hon berättar att halvtidssnacket löste upp nervknutarna i det unga laget.

Foto: PATRIK LUNDIN

– En avgörande match med mycket publik. Det är en rolig match att spela, och vi spelar väl fotboll för att det är kul?, fortsatte Walfridsson.

Uppsala-laget var i brygga då favorittippade Hammarby ledde säsongens sista match i elitettan med 1–0 inför en rekordpublik hemma på Kanalplan. En helt ny situation för Sara och merparten av hennes lagkamrater, som behövde tre poäng för att snuva just Hammarby på den damallsvenska platsen.

– Vi var så nära att gå upp och då blev det spänt. Men halvtidssnacket fick oss att undvika att stressa upp oss. Vi hade ju ingenting att förlora. Vi behövde göra två mål, och det gjorde vi ju. Till och med tre, säger hon med ett skratt.

Låg bakom alla mål

Matchen slutade 3–1 och när slutsignalen gick stod Sara Olai där som matchvinnare. Hon spelade fram till två av målen – och knoppade själv in det matchavgörande målet på nick.

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

– Jag är jättenöjd med insatsen eftersom den var så avgörande, säger hon med ett leende när vi slår oss ner i omklädningsrummet på Lötens IP i Uppsala.

Sara Olai kommer ursprungligen från Motala och debuterade faktiskt i damallsvenskan redan som 16-åring i Linköping. Via Ljusdal hamnade hon i Uppsala inför förra säsongen där hon snabbt har växt ut till en nyckelspelare. Det blev dessutom hela sju mål framåt från 20-åringen som blev utsedd till elitettans bästa back.

– Det är jättekul att få en sådan utmärkelse. Det betyder att man har gjort något väldigt bra, jag känner själv att jag har gjort en väldigt bra säsong. Det visar att andra också tycker det. Sedan spelar man en lagsport, individuella priser är superkul att få men det slår ju inte att vinna som lag.

Damlaget bröt sig loss

2016 jagade både Sirius dam- och herrlag avancemang till högstaligorna. För herrarna gick det vägen, men jakten på toppen fick konsekvenser för damlaget. Lagets dåvarande tränare Fredrik Bernhardsson ansåg att förutsättningarna för att bedriva en verksamhet i landets högsta serier för både damer och herrar saknades. Damlaget bröt sig loss och blev istället IK Uppsala med fullt fokus på dam- och flickfotboll.

Att IK Uppsala spelar i damallsvenskan 2020 är närmast sensationellt med tanke på var laget befann sig för ett år sedan. Inför årets säsong finns 15 spelare kvar från fjolåret. När Sara Olai flyttade till Uppsala för ett år sedan var läget ett helt annat.

– Det var ju ett helt nytt lag. Det fanns en spelare under kontrakt när tränaren Jonas (Valfridsson) kom in. Nya tränare, nya materialare. Det var svårt att ha några förväntningar på hur säsongen skulle bli. Vi spelare visste inte så mycket heller. Vi fick lära känna varandra under säsongens gång och utvecklas ihop. Vi hade egentligen ingen direkt målsättning. Vi hade långsiktiga mål, att ta oss till allsvenskan, men det var kanske inom två-tre år.

Alla matcher i damallsvenskan sänds på Sportbladet Play.

Foto: PATRIK LUNDIN

Var det en fördel att slå ur underläge?

– Absolut, jag tror det var en faktor till att det gick så bra. Eftersom vi själva inte hade satt någon press på att vi skulle gå upp så hade vi inga förväntningar att leva upp till.

27 år och äldst i laget

27-åriga målvakten Lina Lundqvist är äldst i den nuvarande truppen, och 16 av spelarna har ännu inte fyllt 23. Sara Olai ser dock inga nackdelar med att försöka etablera sig i damallsvenskan med ett så ungt lag.

– Jag tror att det bara är positivt. Vi är många unga och hungriga spelare som kommer fortsätta att utvecklas och bli bättre för varje säsong som kommer.

Vilken blir den största utmaningen?

– Oj, det kommer bli jättemånga utmaningar på vägen. Det är svårt att säga nu, men det är klart att nivån kommer behöva höjas mycket hos oss, både på träning och match. Det är en stor skillnad mellan elitettan och damallsvenskan, så vi måste bli lite bättre på allt vi gör.

Foto: PATRIK LUNDIN

En annan utmaning, på det personliga planet för Sara, är att kombinera jobbet på Uppsala Nya Tidnings marknadsavdelning med fotbollskarriären.

– Just nu har jag en tjänst på hundra procent, men jag kan inte vara där på fulltid i och med att fotbollen tar så mycket tid. Så det är svårt att kunna kombinera, det blir mycket åkande mellan träning och jobb. Nästintill alla i laget kombinerar fotbollen med antingen plugg eller jobb. Men vi löser det så bra som möjligt för att få de bästa förutsättningarna att prestera på planen.

Vad har du för drömmar och mål med din karriär?

– Jag vill kunna försörja mig fullt ut på fotbollen. Sedan skulle det vara jättehäftigt att komma ut och spela fotboll i någon av de större ligorna eller lagen i Europa. Samtidigt som jag så klart även skulle vilja spela i landslaget. Om man kan nå dit hade det varit jättekul, säger Olai som tidigare har representerat blågult på ungdomsnivå.

Vilket lag blir bäst i stan, Sirius eller IK Uppsala?

– IK Uppsala, svarar Sara Olai blixtsnabbt.

Publicerad:

LÄS VIDARE