Agne Simonsson har avlidit – blev 84 år

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Agne Simonsson har avlidit.

Silverhjälten från VM 1958 blev 84 år gammal.

– Han lämnar efter sig ett arv som få andra – om ens någon – kan mäta sig med, säger Niklas Allbäck, nuvarande klubbchef i Simonssons älskade Örgryte IS.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

En av svensk fotbolls största spelare någonsin har gått ur tiden.

Agne Simonsson har somnat in efter en tids sjukdom.

– Han blev lite krassligare de sista veckorna och sedan tillstötte en lunginflammation. Jag var uppe ett par dagar innan och då visste jag vad som skulle ske. Så då tog jag farväl av honom, säger hans bror Roy till Göteborgs-Posten.

Gjorde mål i VM-finalen 1958

Göteborgaren gjorde landslagsdebut 1957 och skrev året efter in sig i den svenska fotbollshistorien för evigt när han tillsammans resten av landslaget knep silvret i hemma-VM 1958.

En 22-årig Simonsson startade – och gjorde också mål – i den VM-final som Sverige till slut förlorade med 5–2 mot Brasilien. Ett Brasilien som i sin tur anfördes av en 17-årig Pelé.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Agne Simonsson inför en jubileumsmatch på Nya Ullevi i Göteborg 2008.

Totalt blev det 51 A-landskamper och 27 mål för Simonsson som 1959 också tilldelades både Guldbollen och Svenska Dagbladets Bragdmedalj för sina insatser i den gula tröjan.

”Aldrig ett ont ord om någon”

Reino Börjesson, 91, var med och spelade VM för Sverige 1958. Han minns Simonsson som en otroligt sympatisk person.

– Det var väldigt tråkigt att höra att han har gått bort. Han var en stor person, inte bara som fotbollsspelare utan också som människa. Han hade aldrig ett ont ord att säga om någon, säger han till Sportbladet och fortsätter:

– Han var en nära kamrat. Det var alltid lätt att prata med honom. Det är en stor sorg, men vi lever inte i oändlighet.

Enligt Börjesson behöll Simonsson sin lugna och sympatiska personlighet även på fotbollsplan.

– Han klagade aldrig och slängde aldrig ur sig några dumma ord. Om någon gjorde ett misstag kritiserade han aldrig. Han var en otroligt fin person.

Minns passningen

Landslagskamraten Kurt ”Kurre” Hamrin, 85, hade inte träffat Simonsson på länge, men minns honom med glädje.

– Han var alltid trevlig och glad. En mycket bra fotbollsspelare. Vi är gamla gubbar nu, vi i gänget från −58, men vi har mycket goda minnen tillsammans.

Hamrins starkaste minne av Simonsson kommer just från VM 1958.

– Jag minns passningen jag slog till honom under VM, som han gjorde mål på, det var som att han inte kunde missa. Den minns jag väldigt väl.

En ikon i Örgryte

På klubbnivå var Simonsson bland annat proffs i Real Madrid och Real Sociedad i Spanien, men spenderade större delen av sin karriär hemma i Göteborg och Örgryte IS.

Han var med och tog ÖIS från division tre till allsvenskan, men som spelare fick han aldrig vinna SM-guld. Simonsson blev sedermera tränare för sitt älskade ÖIS och tog då sitt efterlängtade SM-guld 1985. Ett guld som var klubbens första på 72 år, och alltjämt det senaste.

Nuvarande klubbchefen Niklas Allbäck understryker hur betydelsefull Simonsson varit för klubben.

– Han är inte bara en av våra största – om inte den största – utan han är också en av svensk fotbolls största. Han lämnar efter sig ett arv som få andra, om ens någon, kan mäta sig med. Det arvet kommer leva vidare i all framtid, säger Allbäck till Sportbladet.

Hyllas av storklubben

Under åren 1960–1963 spelade Simonsson i Real Madrid. Nu hyllar klubben honom på sin hemsida.

”Real Madrid, med ordförande och styrelse beklagar djupt Agne Simonssons bortgång, vid en ålder på 84 år. Real Madrid vill framföra våra kondoleanser och djupa sympatier till hans familj, vänner och nära och kära.”

Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Agne Simonsson efter en match mot Östtyskland 1967.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.