Bundesliga startar medan damerna väntar på besked

Av:

Publicerad:

Bundesliga drar igång till helgen trots att fotbollen drabbats av nya coronafall.

De tyska damlagen följer utvecklingen i väntan på klartecken för omstart.

– Jag förutsätter att det blir under bra premisser och att de som bestämmer har koll, säger Amanda Ilestedt i Bayern München.

 Amanda Ilestedt.
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Amanda Ilestedt.

Tyskland är först med att starta om seniorfotbollen på elitnivå. Bundesliga återupptas till helgen, men det är inte okomplicerat och seriespelet hotas redan före avspark av sjukdom.

Under söndagen rapporterades att två spelare från Dynamo Dresden drabbats av covid-19 och laget tvingas i karantän i två veckor.

I samma land följer damspelare dramatiken. Med en annan organisation i ryggen krävs ett separat beslut för deras ligaspel.

– Det är inte klart, vi väntar besked från politiskt håll. Men det är planerat att vi ska dra igång snart, säger Amanda Ilestedt när Sportbladet når henne.

Herrarna blir något av testpiloter.

– Man kommer att kolla hur det fungerar där och fatta beslut efter det, säger landslagsbacken till Sportbladet.

Bayern München har tränat i små grupper sedan påskhelgen. Under måndagen tar spelarna nästa steg mot ligaspel.

– Klubbarna ska låta spelarna genomföra coronatester två gånger nästa vecka och så blir det så veckovis framöver. I morgon (idag) blir första testet, säger Ilestedt.

Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bayerns Amanda Ilestedt (vänster) och Göteborgs Julia Zigiotti Olme under en Champions League-match förre året.

”Strikta hygieniska restriktioner”

Känner du dig trygg med att spela matcher?

– Jag förutsätter att det blir under bra premisser och att de som bestämmer har koll på hur det fungerar. Det blir en rad regler som man måste följa och hälsan kommer först.

Räknar du med bakslag?

– Ja, det tror jag också att de alla räknar med. Man ser redan nu i Dresden och Köln att spelare har corona. Så det är jättebra att vi gör tester.

Den 27-åriga mittbacken från Sölvesborg ser fram emot att känna matchpuls igen.

– Från att hela landet har varit i karantän så känns det kul att spela fotboll igen och det ska bli positivt att se matcher, säger hon.

Tyskland tillhör de länderna som har haft strikta regler under virusets mest intensiva fas.

– Till en början fick man nästan inte gå ut. Det var okej att gå ut och träna, men man fick inte träffa någon. Nu har det luckrats upp och vi har börjat träna sedan påsk men i små grupper, med strikta hygieniska restriktioner. Vi tar temperaturen varje morgon och måste ange om man har symptom. 

Inför omstarten ligger Bayern München åtta poäng efter Wolfsburg i ligan, ett stort avstånd och det rimliga är att sikta in sig på en andraplats och en Champions Leaguebiljett.

– Vi kommer att gå för att vinna alla matcher som är kvar, men de har ett försprång - om vi nu får starta, säger Amanda Ilestedt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.