Avbryter ligan omedelbart

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Sebastian Starke Hedlund
Foto: BILDBYRÅN (ARKIV)
Sebastian Starke Hedlund

Ingen idrott är tillåten.

Då avbryts Islands fotbollsligor omedelbart och mästare utses.

Island har nya, striktare restriktioner med anledning av coronapandemin. Landets regering har tagit beslutet att förbjuda alla sportaktiviteter till och med 17 november, och som följd väljer därför Islands fotbollsförbund att ställa in resten av ligaspelet.

”Detta är ett jobbigt beslut, men nödvändigt för fotbollens intressen”, skriver förbundet.

Trots att fyra omgångar kvarstår, där två lag har fem, vinner serieledande Valur herrarnas högstaliga. Färska mästarlaget – med tidigare Kalmar FF-mittbacken Sebastian Starke Hedlund i truppen – har åtta poäng ner till tvåan Hafnarfjörður, och är nu isländska mästare för 23:e gången i klubbens historia.

Och även om det är jämnare i damernas högstaserie, gäller samma regler. Tvåan Valur, med fyra matcher kvar att spela, har bara två poäng upp till Breiðablik, en match till godo, som vinner guldet. Klubbens första på tio år.

”Fel att vi åker ur”

Herrlagen Grótti och Fjölnir var i teorin redan klara för nedflyttning, och åker ur. Och Keflavik och Leiknir flyttas upp.

Däremot var kampen om de två jumboplatserna i damernas liga mer öppen. Hafnarfjörður hade endast en poäng till plats för nytt kontrakt, och KR Reykjavik hade sju med två matcher fler kvar att spela än bottenkonkurrenterna.

– Personligen tycker jag det är rätt att ställa in säsongen. Det är det rätta att göra för samhället. Men det är fel att låta ett lag som satts i karantän tre gånger åka ur. Det har inte varit samma villkor. Ligan borde utökas, jag förstår inte varför vi inte kan ha tolv lag nästa säsong, säger KR Reykjaviks mittfältare Thórdís Hrönn Sigfúsdóttir.

Tindastóll och Keflavik blir uppflyttade till 2021-säsongen.

På Island har 4 797 personer smittats av coronaviruset, tolv personer har dött.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.