Kosses fina hyllning till måltjuven: ”Bland de bästa”

Av:

Publicerad:

GÖTEBORG. Anna Anvegård är en naturlig målskytt.

Nu hyllas hon av landslagskollegan Kosovare Asllani, som funnit en fungerande relation med Rosengårds anfallare.

– Hon är bland de bästa boxspelarna som jag sett i svensk fotboll, säger Kosovare Asllani.

Anna Anvegård står bredbent, med lätt böjda ben framför oss på Ullevi.

Tillbaka i landslaget, men inte med lika bra självförtroendet som inför förra EM-kvalsamlingen som slutade med hattrick mot Ungern och mål mot Island. Rosengårds famlande i den allsvenska guldstriden har tagit kraft.

– Man får försöka släppa det och lägga fokus här. Funkar det inte en match är det lätt att det kan sätta sig i huvudet och det känns som att det har gjort det på spelare i laget.

Även i ditt huvud?

– Både ja och nej. När det flyter på är allt jättebra, när det är lite motigt är det klart att det är lätt att det kan bli frustrerande.

EM-kvalen mot Lettland och Island innebär ändå ett avbrott.

Mot Island blev samspelet perfekt

23-åringen gjorde debut i svenska A-landslaget när hon blev inbytt i den 71:a minuten i 4–0-segern mot Kroatien på Gamla Ullevi den 7 juni 2018. Erfarenheterna från septembers tydliga genombrott som startspelare gör att förbundskapten Peter Gerhardsson, med en förkyld Stina Blackstenius, har en given huvudkandidat som anfallsspets.

– Förra samlingen när jag fick förtroendet att spela båda matcherna tycker jag att det gick bättre än i tidigare matcher, säger Anna Anvegård.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Hennes kliniska förmåga att göra mål, den briljanta tekniken och påpassliga speluppfattningen har gjort att hon hittat kombinationsspelet med Sveriges offensivt skickliga Kosovare Asllani.

De pekar båda på målet mot Island som ett resultat av ett fungerande samspel.

– Hon tar ner den och sätter på ett tillslag i djupet, vilket är ett typexempel på en sak hon är väldigt bra på. Då är det bara att läsa av kroppsspråket, säger Anna Anvegård och påpekar:

– Det är väldigt enkelt att spela med en så skicklig spelare som Kosse. Vi pratar mycket under träningar och matcher, jag vet var hon vill sätta bollarna.

Kosovare Asllani är förtjust att verka i ytan bakom Anvegård och hyllar både samspel och lagkamratens förmågor.

– Jag tycker att Anna är en smart spelare. Hon förstår fotboll. Jag tycker att hon är bland de bästa boxspelarna som jag sett i svensk fotboll. Hon är klinisk i sina avslut och det tekniska hon besitter i avslutningslägena är på väldigt hög nivå.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Hyllar sin far för beslutet

Just målskyttet anser Anna Anvegård, uppvuxen i Bredaryd två mål från Värnamo, kommer naturligt.

– Jag har tränat rätt mycket på det när jag var yngre, jag har väl en bra känsla, jag tänker inte så mycket på det när jag kommer mot mål, säger hon.

Anna Anvegård närmar sig totalt 200 mål för de senaste åtta säsongerna och hon har klättrat genom seriesystemet. Men landslaget och Rosengård kan skicka en tanke till Annas far Patric, som gjorde ett aktivt tränarval när dottern var ung.

– Jag spelade back och mittfältare. Det var när jag var 15-16 år som jag klev upp. Jag tror att det var för att jag valde det, sen var det min pappa som satte upp mig som forward. Så jag blev fast där uppe.

Ett genidrag av din far helt enkelt?

– Jag ska inte ge honom för mycket hybris, men det kan han få...

Sverige möter Lettland i EM-kval på Gamla Ullevi på torsdag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.