Kim praktiserar på förbundet: ”Otrolig lyx”

Av:

Publicerad:
Kim Källström.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Kim Källström.

I förra veckan inledde Kim Källström sin praktik på Svenska Fotbollförbundet.

I nästan tre månader ska 37-åringen gå bredvid generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

– Jag ska göra mitt bästa för att utnyttja den här möjligheten, säger han.

I december avslöjade Sportbladet att Kim Källström hade tagit beslutet att sluta som tv-expert för att gå Uefas prestigefyllda sportchefsutbildning.

De inledande utbildningstillfällena har varit hos Uefa i Schweiz och Paris Saint-Germain i Frankrike.

Nu är det praktikperiod och Kim Källström ska jobba på Svenska Fotbollförbundet.

– De ville att jag skulle komma och de har varit mycket positiva, de släpper in mig och ger stor access. Det är en otrolig lyx, det är otroligt generöst, säger Kim Källström.

”Vi spelare kan behövas”

Det svenska fotbollslandslaget har varit en stor del av hans liv, som mittfältare gjorde han 131 A-landskamper och 16 mål inklusive fyra EM och ett VM.

– Vi tidigare spelare kan behövas i organisationen, de är inte vana att ha en praktikant på det här sättet och vi hittar en väg tillsammans. Samtidigt som jag får se det jag har hållit på med hela livet från en annan vinkel – landslaget och förbundet är det finaste som finns inom fotbollen, de gör ett väldigt imponerande jobb, säger Kim Källström.

De två första veckorna har det varit mycket möten med olika chefer på olika avdelningar för att få en inblick i hur de jobbar.

– Det har varit väldigt givande, det är en ny spännande värld. Jag tycker ju att jag kan fotboll, men det är en så liten del jag vet, säger Kim Källström.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Håkan Sjöstrand

Stjärntät skola

Är förbundsjobb något som lockar för dig framöver?

– Så långt har jag inte kommit i mina planer ännu, i utbildningen har jag hunnit få mycket grund från Uefa och nu kändes förbundet som nästa steg. Det får utveckla sig vilken väg det tar, resan är målet och det här är ett bra sätt att ta sig vidare – jag har alltid haft en god relation till förbundet, de är mycket inkluderande och öppna.

Det är tredje gången Uefa genomför sin utbildning för tidigare storspelare, Kim Källström är ensam svensk bland 28 deltagare.

Bland klasskamraterna finns Didier Drogba, Kaka och Florent Malouda som han spelade tillsammans med i Lyon.

Utbildningen håller på till och med våren 2021.

”Stark känsla”

Den här våren är Kim Källström också aktuell som deltagare i Mästarnas Mästare i SVT.

– Jag ser det som en summering och en punkt för min karriär. Känslan var när jag åkte därifrån att jag inte var fotbollsspelare längre utan något annat, nu är det färdigt – det blev en stark känsla för mig, säger Kim Källström.

Hur var det att tävla mot och umgås med individuella idrottare i stället för Andreas Isaksson och andra fotbollsspelare?

– Jag har ju varit en lagspelare, jag kollade nervöst över axeln vem som skulle rädda mig om jag gjorde bort mig. Det fanns inga skyddsnät överhuvudtaget.

Kim Källström spelade A-lagsfotboll i 18 säsonger i Häcken, Djurgården, Rennes, Lyon, Spartak Moskva, Arsenal och Grasshoppers.

2002 och 2003 vann han SM-guld med Djurgården – 2006, 2007, 2008 vann han Ligue 1 med Lyon.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.