Publicerad:

Sef om gängkriminella inom fotbollen: ”Vi är rätt naket utsatta”

Av:

Publicerad:
Fredrik Gårdare.
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Fredrik Gårdare.

Möten har hållits mellan Svensk elitfotboll, Sef, och polisen angående fotbollens kopplingar till organiserad brottslighet.

Slutsatsen: Sef vill ha mer information – och polisen vill kunna lämna ut mer information.

– Jag ser gärna delning av av personuppgifter mellan myndigheter och idrotten, säger polisen Fredrik Gårdare.

Problematiken aktualiserades i samband med att en faktura kopplad till Nabil Bahouis överång från AIK till Al-Ahli 2015 hittats under en knarkrazzia i Haninge. Affären utreds just nu av polis, Svenska Fotbollförbundet och AIK själva.

Möten har hållits mellan intresseorganisationen Svensk elitfotboll och polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

– Frågan är väldigt allvarlig, men lösningarna är tyvärr få, säger Mats Enquist, generalsekreterare Sef.

– Nu har SvFF återupprättat en agentlicens, bra så, men den är givetvis lätt för slipade krafter att gå runt via bulvaner, fortsätter Enquist.

Efterlyser lagändring

Rent konkret hoppas Sef på att de stora internationella fotbollförbunden ska hitta bättre system för transfers eftersom frågan inte ryms inom Sveriges gränser.

– Fifa och Uefa pratar om ett gemensamt clearinghouse för transfers, vilket skulle vara ett mycket stort steg framåt, men det är tyvärr ännu inte på plats, säger Mats Enquist.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Mats Enquist, generalsekreterare Sef.

Han efterlyser också mer information från polismyndigheten.

– Vi har efterfrågat namnlistor från polisen på de agenter de bedömer vara ”kriminella”, men det låter sig tydligen inte göras. Utan verkligt stöd utifrån kommer våra klubbar inte så långt. Kan inte samhället stoppa dessa krafter, trots alla möjligheter man har, är vi rätt naket utsatta.

Fredrik Gårdare, chefen över polisens aktionsgrupp, tycker det finns skäl för att ”lagstiftningen förfinas om samhället önskar en bättre operativ samverkande bekämpning” :

– Sekretesslagen förhindrar polisen från att informera om personuppgifter som kan vara negativa för den enskilde.

– Jag ser gärna att delning av personuppgifter, gällande de kriminella nätverken med grov organiserad brottslighet, kan ske mellan myndigheter och idrotten och samhällets intresse överväger det privata, säger Fredrik Gårdare.

Han anser också att enskilda klubbar kan ta ett större ansvar.

– Jag förstår fotbollsföreningars problem med att avgöra vad som är vitt och svart, men problemet är även att vissa ledare är mycket väl medvetna om att vissa herrar och grupper inte följer lagen eller idrottens regler och etik. Och gör affärer trots det. I vissa fall kan fotbollsledare även anses vara del av kriminella nätverk, säger Fredrik Gårdare.

Han tillägger:

– Det är inte med de godaste fotbollskrafterna som detta problem uppstår. Utan de ledare och chefer som medvetet agerar med mörka krafter. I vissa fall för sin egen personliga vinning.

Vill ha tyst överenskommelse

Anders Wikström är Integrity Officer på Sef. Han ser gärna en ”tyst överenskommelse” inom fotbollen

– Jag tror att många har en viss uppfattning om vissa personer som rör sig i de här kretsarna. Sedan är det svårt så länge man inte kommer överens om en tyst överrenskommelse att ”de här personerna jobbar vi inte med”, säger Anders Wikström och tillägger:

– Det vore optimalt om ingen av våra klubbar jobbade med de agenterna som rör sig i kriminella kretsar eller har kriminella kopplingar.

Ser du någon klubb som återkommande gör sådana affärer?

– Nej, det handlar snarare om vilken agent som sitter på vilka spelare som är intressanta för min klubb här och nu. Då blir det kanske affär fast man är lite tveksam, säger Wikström.

– Problematiken i det hela är att klubbarna agerar i egenskap av sin egen klubb och man är företrädare för sin egen klubb.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad: