”Dieselmannen” kan spräcka försvarets linje

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

HÄRNÖSAND. Ett nytt vittne har kallats till den pågående rättegången mot Daniel Kindberg och de två medåtalade.

”Dieselmannen” kan nu spräcka försvarets linje.

– Tvärtom, säger Kindbergs advokat Olle Kullinger.

Rättegången i Ångermanlands tingsrätt är inne på sjätte dagen. Den började med att åklagarsidan informerade om att ett nytt vittne ska höras, ny bevisning presenteras och sakframställan kompletteras.

Bakgrunden är uppgifter som ”Sollefteåföretagaren” – en av Östersunds FK:s viktigaste sponsorer – lämnade i rätten i förra veckan.

Han sa då att han fått tillbaka ett privat lån i diesel. Detta som förklaring till att de lastbilar som ska ska ha använts för att utföra arbeten inte tankats så ofta som de borde i Östersund. Något som är en del av åklagarsidans bevisning för att arbeten inte är utförda och fakturor därmed osanna.

Kindberg i rätten.
Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN
Kindberg i rätten.

Under förra tisdagen förhördes ”Dieselmannen” därför av polis. Han bekräftar att han lånat pengar av ”Sollefteåföretagaren”, 200 000 kronor i kontanter som räcktes över i en bankväska. ”Dieselmannen” fick uppfattningen att sedlarna var nya då det var band runt dem. Det var runt åren 2002/2003.

”Leveranser mellan 2005 och 2012"

”Dieselmannen” bekräftar också att han betalade tillbaka lånet i just diesel, och att det ska ha skett via leveranser mellan 2005 och 2012. Dieseln levererades till ”Sollefteåföretagarens” flyttfirma sex-sju gånger med upp till fyra kubik per tillfälle. Totalt ska det röra sig om mellan 15–25 kubik, enligt förhöret, vilket är avsevärt mindre än ”Sollefteåföretagarens” advokat Jonas Granfelts uträkning i rätten häromdagen (60 kubik).

”Sollefteåföretagaren” har inte specifikt angett vilken tidsperiod han fick tillbaka dieseln, men åtalet sträcker sig 2013–2017 och det är de åren bevisningen utgår ifrån.

I nästa vecka kommer ”Dieselmannen” att höras i Ångermanlands tingsrätt.

Jonas Granfelt, ”Sollefteåföretagarens ” advokat, säger till Sportbladet:

– Vi tycker det är bara att han kallas så vi kan klarlägga så mycket som möjligt. Men jag vill inte kommentera det förrän efter han har hörts i domstolen.

Kullinger: kommer bli bra belyst

Även Olle Kullinger, Daniel Kindbergs advokat, välkomnar åklagarsidans drag.

– Generellt är det bra att göra klart förundersökningen före man startar en rättegång, men i det här fallet har det dykt upp uppgifter man vill bli belysa. Jag tror de kommer bli belysta på ett bra sätt.

Läser man förhöret med ”Dieselmannen” så hävdar han att dieseln har levererats innan 2013?

– Det är nog inte helt klart hur man ska tolka det där förhöret. Jag tycker han stannar lite vid en annan uppfattning.

Foto: Mats Andersson / TT
Olle Kullinger.

Vad har ni för uppfattning?

– Jag har ingen egen uppfattning. Det här är ”Sollefteåföretagaren” som har en uppfattning i den här frågan. Min klient har inte kört några lastbilar och inte beställt någon diesel.

Advokat Olle Kullinger anser inte att ”Dieselmannen” spräcker försvarets linje.

– Nej, tvärtom. Även om man kanske inte har exakt samma uppfattning och minnesbild om detaljer så på det stora hela taget bekräftar han ju precis de uppgifter som har lämnats.

Men med fel årtal?

– Möjligen eller möjligen inte. Jag vet inte hur noggrant du har läst det där förhöret, säger Olle Kullinger.

I handlingarna som åklagaren lämnat in till rätten framgår att ”Dieselmannen” kompletterade sitt förhör dagen efter det första förhöret hålls. Han säger då att lånet är löst 2012.

Under torsdagen fortsatte rättegången med att ”Peabmannen” hördes. Efteråt var hans advokat Jan-Åke Nyström nöjd.

– Essensen för dagen är att han förklarade det vi kallar förtroendeentreprenader och sidoentreprenader. Det åklagarna tyckte såg konstigt under sin sakframställan, och hela åtalet bygger på, menar vi har fått sin förklaring på punkt efter punkt av min klient idag, säger Jan-Åke Nyström.

I morgon är det Daniel Kindbergs tur att svara på åklagarsidans frågor. Alla tre nekar till brott på samtliga åtalspunkter. De menar att alla arbeten är utförda fakturorna korrekta och pengarna som gått till Östersunds FK inte är något problem.

LÄS VIDARE


Allt om Rättegången mot Kindberg här

Publicerad: