”Ett mål som borde imponera på Inzaghi”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

FALKENBERG. Han flyttade till Bologna och fick en av Italiens bästa målskyttar genom tiderna som tränare.

Då slog Mattias Svanberg, 19, till med ett eget drömmål för U21-landslaget.

– Hoppas att Inzaghi tycker att det var rätt bra också, säger mittfältaren.

Sveriges U21-landslag var pressat att vinna mot Ungern för att hålla drömmen om ett EM-slutspel i Italien och San Marino nästa sommar vid liv.

Blågult slåss med Belgien, som tidigare under kvällen besegrade Malta med 4-0, om gruppsegern och direktplatsen till EM eller att ta en av playoffplatserna som grupptvåa (de fyra bästa tvåorna i de nio kvalgrupperna tar sig till playoff).

Spelet stämde inte

Men spelmässigt fick Sverige det inte att stämma mot Ungern på Falcon Alkoholfri Arena i Falkenberg.

U21-Blågult skapade några målchanser och ett riktigt, riktigt bra anfall i 26:e minuten. 

På detta bredsidade Mattias Svanberg in matchens enda mål på volley, ribba in.

– Jag hann tänka att jag skulle ta bollen på ett tillslag och styra den mot bortre. Det var skönt att den gick in, säger Svanberg efter segern.

I somras lämnade han Malmö FF och flyttade till Bologna som betalade 45 miljoner kronor för den stora mittfältstalangen.

19-åringen har fått en bra start i Serie A-klubben och varit med i matchtrupperna och suttit på bänken i samtliga tre ligamatcher hittills för Bologna.

Impar det på ”Pippo”?

Segermålet mot Ungern kom extra lämpligt när Svanbergs tränare i Bologna är en av italiensk fotbolls mest notoriska målskyttar genom tiderna, Filippo ”Pippo” Inzaghi, 45.

Den tidigare Juve- och Milananfallaren har blivit världsmästare med Italien, vunnit Champions League och är Milans främste målskytt genom tiderna i de europeiska cuperna.

Vad säger din nuvarande tränare om ditt mål?

– Jag får hoppas att han tycker det är rätt bra, säger Svanberg till Sportbladet med ett brett leende.

– Det är en kvalitet för mig att jag visar att jag kan göra mål också.

Gör Inzaghi mål på träningarna med Bologna?

– Ja, men mest straffmål. Han är i bra form fortfarande. Han visar hur vi ska sätta dem. Det är en tränare med mycket engagemang och passion. Det är väldigt bra. 

Säger Inzaghi något till dig vad du ska utveckla?

– På träningarna är det var han vill se mig på planen i olika positioner. Sedan har vi mycket videomöten utifrån vilken position man har på planen.

Större självförtroende

– Det känns som jag kommit in i det bra. Jag känner att jag växer dag för dag, både med fotbollen och livet runt omkring. Jag känner att jag har mer självförtroende med mig när jag kommer hit till U21, säger Mattias Svanberg.

Förutom segermålet framåt räddade 19-åringen Sverige även bakåt med en undanstyrning på mållinjen när Ungern pressade på framåt i andra halvlek.

Svanberg är redan en av nyckelspelarna i ett U21-landslag som han kan spela för i flera år framöver.

Nu väntar han på genombrottet i Bologna också.

– Vi spelar 5-3-2 och det är någon av de tre centrala mittfältspositionerna jag är med och konkurrerar om. Det är där jag trivs bäst och där jag tror att jag har störst potential. Nu gäller det att ha tålamod, man kan inte ha för stora förväntningar om att få spela direkt i en ny klubb, säger han.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE