Kindberg och åklagaren rök ihop direkt

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

HÄRNÖSAND. Daniel Kindberg och åklagaren Niklas Jeppsson rök ihop flera gånger under rättegången.

– Är inte detta en brottsplan? sa åklagare Jepsson.

– Jag förstår inte din brottsplansidé, jag förstår inte din tes och jag förstår inte vad du är ute efter, svarade Kindberg.

Under Kindbergrättegångens sjunde dag var det dags för huvudpersonen själv att höras.

Den åtalade före detta Östersunds FK-ordföranden inledde med en 45 minuter lång utläggning om hur han upplevde att bli gripen och anhållen av polis i april 2018.

Han förklarade flera gånger att han varit förvirrad under polisförhören. Andra till sjätte förhöret innehåller oriktiga uppgifter, sa Kindberg apropå att Kindberg i dessa förhör gjorde ett antal erkännanden.

Mest känslosam blev Daniel Kindberg när han pratade om att polisen ska ha ringt på där han var folkbokförd, men inte befann sig, och att polisen då väckte hans barn.

”En glock mot huvudet”

– Jag är normalt ingen känslig person. Jag har umgåtts med de värsta människorna på jordklotet, från krigsförbrytare till nedknarkade barnsoldater. Jag har haft en kalashnikovs i magen, en glock mot huvudet, jag har blivit kidnappat, jag har utsatts för mordförsök, jag har lärt mig lukta mig till riktig rädsla. Jag har väl mest terapitimmar av alla i min position. Jag har blivit behandlad för det här.

– Jag har ett ganska stort referensbibliotek till när det är jävligt. Men ingenting kan jämföras med det magsuget, slaget, jag fick när polismannen säger att de har varit och väckt mina barn och jag var inte där. Det är ett öppet sår, sa Kindberg.

Daniel Kindberg är bland annat åtalad för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott men nekar till brott på samtliga åtalspunkter precis som de två medåtalade.

Åklagarna menar att han varit spindeln i nätet i ett brottsupplägg där pengar gått från Östersundshem, via Peab till den medåtalades ÖFK-sponsorn ”Sollefteåföretagarens” flyttfirma och sedan till Östersunds FK via sponsring.

”Allt är felaktigt”

– Tror ni att jag hade haft en brottsplan för att betala 250 000 kronor före augusti? Det är inte sant. Det finns inte. Det är felaktigt. Allt är felaktigt. Östersunds fotbollsklubb har inte gjort något fel. Inget fel överhuvudtaget. Mina medarbetare där har aldrig gjort något brottsligt som jag känner till. Dess ordförande under de här tiden, jag, har inte gjort något brott.

– Jag har sett arbetena. Arbetena är kontrollerade. Arbetena är utförda. Bullervallen är där. Alla områden finns där. Alla vägarna är där. Allt är gjort. Ingen annan har gjort det. Det är utfört.

Därefter var det dags för Ekobrottsmyndighetens åklagaren Niklas Jeppsson ställa frågor. Vid flera tillfällen blev det hett mellan Kindberg och åklagaren. Särskilt när det handlade om Kindbergs mejlinstruktioner till ”Sollefteåföretagaren”.

”Avbröt åklagaren”

Daniel Kindberg avbröt åklagaren mitt i en utläggning:

– Men säger åklagaren att det är en brottsplan vi tittar på?

Åklagaren: Jag säger ju det: är inte detta det upplägg ni har haft ända sedan 2010 och framåt?

– Jag har beskrivit vårt arbete från 2006 och fram till 2017/18. Jag har inte beskrivit någon brottsplan och jag ser inte det här mejlet som en brottsplan. Jag förstår inte din spekulation?

Åklagaren: Min tes är precis det som uttrycks i mejlet: att (flyttfirman) ska fakturera olika bolag och sedan kan man skicka fakturor så att (flyttfirman) kan ta massa kostnader för annat, så att man får ut pengar. Är det inte det som uttrycks här?

– Jag förstår inte din brottsplansidé, jag förstår inte heller din tes, jag förstår inte vad du är ute efter.

Åklagare Jeppsson ställde en ny fråga om Daniel Kindberg ville kommentera varför den aktuella uppställningen hade gjorts.

– Jag ber om ursäkt, men jag tycker att du har spekulerat vad det här är för något och jag vill inte kommentera det. Jag har redan berättat hur arbetssättet varit 2006 till 2018. Jag har beskrivit hur det går till, hur jobben ges, hur de utförs, hur de faktureras och hur det kontrolleras, sa Daniel Kindberg.

Tonen skärptes efter lunch

Efter lunch skärptes tonen ytterligare.

Åklagare Niklas Jeppsson hävdade att det saknades namn på personer som utfört arbeten.

Hur kan det vara på det viset? frågade åklagaren.

– Jag kan inte kommentera er utredning, vad ni klarat av och inte, svarade Kindberg.

En stund senare högg Daniel Kindberg tillbaka mot åklagare Jeppssons påstående om en eventuellt icke fullständigt betalning.

– Det låter helt normalt för mig, det är så man gör i verkligheten, sa Daniel Kindberg syrligt.

Vid ett tillfälle återkopplade Niklas Jeppsson till ”suget i magen” som Kindberg fått när han greps och då reagerade Kindberg starkt.

– Jag vet inte om du försöker göra dig lustig, men för mig var det väldigt allvarligt, sa han till åklagaren.

Åklagaren: Men detta är ju innan de två nätter du inte kunde sova i arresten?

– Vill du att jag ska gradera i helvetet? undrade Kindberg.

– Idag i rätten har jag berättat exakt hur det förhöll sig. Självklart har jag tänkt, funderat under sommaren och hösten, lagt mitt pussel, tagit del av din förundersökning. Jag har gjort mitt bästa för att rekapitulera verkligheten, säger Daniel Kindberg.

Daniel Kindberg.
Foto: TT
Daniel Kindberg.

Allt om Rättegången mot Kindberg här

Publicerad:

LÄS VIDARE