USA:s kross den största genom tiderna i VM

Fem mål av stjärnan Alex Morgan

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

13–0.

USA:s överkörning av Thailand i fotbolls-VM är rekordstor.

Dessutom tangerade stjärnan Alex Morgan målrekordet.

Den stora favoriten i Sveriges grupp öppnade VM med en sensationellt stor vinst. Mot Thailand vann de regerande världsmästarna USA med hela 13–0, en förbättring av Tysklands rekord i segermarginal i ett fotbolls-VM för damer från världsmästerskapen 2011 i Kina när de besegrade Argentina med 11–0.

”Jobbigt att titta på”

– Det ska inte vara sådan här klasskillnad i ett världsmästerskap, även om USA har en rejäl uppvisning så blir det bara jobbigt att titta på till slut, säger TV4-experten Malin Swedberg.

– Det känns oerhört tungt att se en match när det slutar på det här sättet, säger sedan expertkollegan Lotta Schelin.

Efter första halvlek verkade det inte som om USA skulle kunna nå VM:s största seger hittills, in i halvtidsvilan ledde amerikanskorna ”bara” med 3–0 efter mål av Rose Lavelle, Lindsey Horan och Alex Morgan.

Morgan tangerade rekord

Men i andra 45 hann USA alltså sätta bollen i nät tio gånger bakom thailändska keepern Sukanya Chor Charoenying. Landslagets största stjärna, Alex Morgan, gjorde fem av målen, en tangering av Michelle Akers målrekord i en VM-match från 1991.

– Jag saknar ord, det är helt fantastiskt, bollen bara studsade rätt för mig. Jag är så tacksam och jag ser fram emot att spela nästa match nu, säger Alex Morgan.

För USA är Chile nästa motstånd i VM, ett Chile som Sverige vann mot med 2–0.

Fotnot: den största segermarginalen i ett fotbolls-VM för herrar är nio mål som Ungern var först att lyckas med när de besegrade Sydkorea med 9–0 i VM 1954.

Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.