Mejla

Simon Bank

Visa dom jävlarna att dom har fel igen

Bank: Janne har fått något att bita i

Publicerad:
Uppdaterad:

Sveriges bäste fotbollsspelare, året då tiden frös till is? Man skulle kunna misstänka Victor Nilsson Lindelöf, Emil Forsberg eller någon annan i landslaget.

Men undersökningen är slut.

Enligt min mening går det inte att komma runt Zlatan Ibrahimovic.

Vad? Zlatan Ibrahimovic, 39, gör comeback i landslaget.

När? 2021.

Hur?

Ja du, Janne Andersson, du har just fått något att bita i.

Låt mig återkomma till den där öppnade landslagsdörren från Erik Nivas intervju nere i Milano. Först ska vi slå fast att Zlatan för tolfte gången fått guldbollen, självklart och i princip utan motargument, och även med hans mått mätt är det senaste året något alldeles oerhört.

Efter en karriärshotande knäskada och en rehabrunda i La La Land kommer han hem, dubblar Milans poängsnitt och vräker in mål.

Är Sveriges bäste fotbollsspelare ens en fotbollsspelare längre?

Ja. Och nej.

I förra veckan räknade nederländska de Volkskrant ut att Zlatan under 2020 använt sina sociala medier till att kalla sig haj (en gång), lejon (fem gånger) och gud (tio gånger, varav en gång ”hälften djävul, hälften gud”).

Gubblår? Sysslar Zlatan med sånt?

Spelaren Zlatan fortsätter att göra saker som bara Zlatan kan, som kanske ingen i hans ålder någonsin kunnat göra med samma kontinuitet, och är nu den äldste som vunnit guldbollen.

Akrobatik, intelligens, urkraft, ledarskap. En skytteligaledning här, en egenhändigt orkestrerad Milan-renässans där.

Jag ser när han firar Guldboll XII med att monsternicka in 1–0 nere i Neapel, han som knappt kunde nicka för några år sedan.

Oh mama, mama, mama. Sai perché mi batte il corazon? Ho visto Ibrahimovic, eh mama, innamorato son.

Han lårknäar in ett till innan matchen är över. Milan, som aldrig vinner i Neapel, vinner i Neapel – och ändå blir jag mer överraskad när han till slut drar vänster baksida än av målen.

Gubblår? Sysslar Zlatan med sånt?

Zlatan har rätt – du är inte han

När oktober började hade han smittats av covid, när oktober var slut utsågs han till månadens spelare i Serie A. Det är sånt han gör. Ni såg kanske den där informationsfilmen han var med i för att varna invånarna i Lombardiet för smittan, när han pratade zlatanska:

– Corona utmanade mig, och jag vann. Men du är inte Zlatan.

Man kan tycka vad man vill om idiomet, men han har ju rätt.

Du är inte Zlatan. Ingen annan är det.

2020 var ett år när världen stod stilla, men världen är inte heller Zlatan. Det senaste året, hans fjärde utan landslagsspel, har han fått oss att prata om huruvida förbundet styrs av inkompetens, om landslagsuttagningar präglas av rasism, om klubbidentitet, om kollektivism kontra individuell kvalité, och om ålder är en siffra eller en realitet.

Han spelar fotboll, men är tusen andra saker samtidigt. Borde man inte ta och resa en staty av hono…

Äsch.

Vi har visst pratat om det också.

Går inte att väja för frågan längre

Lejon, haj, djävul, gud, maktman, dörröppnare, förebild, twittrare, skitsnackare, ikon, konstverk, krigare.

Landslagsman?

Den diskussionen går inte heller att väja för längre, inte för någon.

Hösten har varit en maktdemonstration av ett fenomen som så klart älskar att ha visat en ”inkompetent”, svenne-landslagsledning som ”bajsar på sig”, att han fortfarande är på en egen nivå.

En Zlatan-dörr på glänt, som den i Sportbladets intervju, är inte lik några andra dörrar. Den kommer med premisser och prislappar, och jag tror inte att särskilt många förstått exakt hur de ser ut.

Den som vill kan göra det enkelt för sig. Zlatan är bäst. Vill han spela i landslaget ska han spela i landslaget, det är upp till förbundskaptenen att fixa det. Lätt som en plätt.

Men pusslet är inte så enkelt, det fattar ni va?

Om vi lärde oss något av förlusterna i Nations League i höst så var det vad som händer när Sverige balanserar laget lite mer offensivt: kreativt, kul, tre mål i nacken. Försvarsvallen rämnar. Det är därför Sebastian Larsson eller Marcus Berg finns, och den som tänkt tanken att ”tjo vilket jäkla lag vi får med Kulusevski, Claesson, Foppa, Kristoffer Olsson, Isak och Quaison och Zlatan!” har i och för sig rätt i att det skulle bli åka av – men säkert inte på det sätt vi vill.

Har levt genom fördomarna

Om Zlatan ska spela får laget anpassas efter det, tro inget annat. Alternativet är att han själv köper in sig på idén att anpassa sig efter de förutsättningarna (tätt spelschema, andra grundidéer, begränsad omgivning).

Det vore inte en förlust för honom, det vore en superstjärnas slutgiltiga seger mot tvivlarna om han klarar den balansgången.

Och spelet är bara en del av pusslet.

Prestige tror jag är en ickefaktor för Janne Andersson, men om Zlatan vill vara med på sina premisser så är Andersson en ledare som vill leda på sina.

Det som sagts och skrivits går inte att ta tillbaka. Det är fullt möjligt att tycka att Zlatan gick åt helvete för långt när han målade ut förbundskaptenen som fördomsstyrd, och samtidigt förstå varför han gör så.

Han har levt genom fördomarna.

Själv kände jag igen allt från samma sorts debatt i Frankrike, med Zlatan som eko från rapparen Booba (”The champ is here. Fuck you, fuck la France, fuck Domenech”), från Anelka, eller Benzema, eller någon av alla som tröttnat på att en viss sorts fransmän måste visa pass när de åker in till centrum.

När Ibrahimovic sprejade med sin ord-kalasjnikov var det många som ville be honom hålla käft.

Själv ville jag be honom prata.

Visa dom jävlarna att dom har fel

Jag ville be honom utveckla, förklara, ge sin syn på ett land där en viss sorts svenskar får byta varor utan kvitto på H&M medan andra får vända i dörren.

Zlatan har aldrig gått in i ett rum utan att leta efter faror och motståndare, han har vant sig vid att krossa dem.

Till skillnad från många andra idrottsikoner som fortsätter vinna när de närmar sig 40 har han inte omgett sig med en armé personliga tränare, dietister och mentala coacher. Ibland tänker jag däremot att han borde skaffa sig en personlig dissare, någon som sågade honom för sakens skull. En tydlig fiende åt hans egen omvända psykologi.

Så varsågod: Zlatan, du är snart 40. Du har gett Sverige mer än någon annan, du har fått Sverige att växa, men du kommer aldrig att leda Sverige till en stor framgång i ett mästerskap, för du är för stolt för att köpslå en millimeter med din egen storhet.

Grattis till den tolfte kronan på ditt mästerverk. Och för guds (din) skull: visa dom jävlarna att dom har fel den här gången också.

Laddar ...

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.